Έκθεση για το κρασί και τη μυθολογία του στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Έκθεση για το κρασί και τη μυθολογία του στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης


Το κρασί, το δώρο του θεού Διονύσου στους ανθρώπους, θα έχει την τιμητική του στην έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, που θα διαρκέσει από τις 13 Ιουλίου 2011 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2012.

Με τίτλο «Το δώρο του Διονύσου. Η μυθολογία του κρασιού στην κεντρική Ιταλία (Molise) και τη βόρεια Ελλάδα (Μακεδονία)», η έκθεση φιλοδοξεί να μυήσει τους επισκέπτες στους μύθους και τη σημασία του κρασιού, αλλά και στην επικοινωνία των δύο περιοχών διαμέσου των αιώνων. Είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Αρχαιολογικού

Μουσείου, της Εφορείας Αρχαιοτήτων της περιοχής του Molise και του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης. Τμήμα της έκθεσης παρουσιάστηκε το 2010 στο Museo Sannitico στο Καμπομπάσο.

Από τα 187 εκθέματα, τα 160 προέρχονται από ανασκαφές που έγιναν σε αρχαίους οικισμούς και ιερά της κεντρικής Ιταλίας, ενώ τα 27 από πρόσφατες έρευνες στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.

Η έκθεση θα περιλαμβάνει τις ενότητες «Η εικόνα του θεού», «Το δώρο του Διονύσου: το κρασί στη λατρεία και τις ταφικές τελετουργίες» «Μέθη και δύναμη», «Το Συμπόσιο», «Ο Διόνυσος και το θέατρο» και «Η παραγωγή και διακίνηση του κρασιού».

Σε πρόσφατη συνεδρίαση, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) ενέκρινε τον προσωρινό δανεισμό έξι αρχαίων έργων, αρμοδιότητας της ΙΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Μεταξύ αυτών και ένας χάλκινος καλυκωτός κρατήρας, κεντρικό έργο της έκθεσης, το οποίο ζητήθηκε να ασφαλιστεί από τους διοργανωτές.

Share this post