2 Σχόλια to “Αμύνταιο – Η ωρίμανση του τέταρτου κουκουτσιού”

 1. Ο/Η George λέει:

  Εξαιρετικό άρθρο!!!

  Το Αμυνταιο προσφέρει εξαιρετικές δυνατότητες πειραματισμού σε οποιον θελει να ασχοληθεί με το αμπέλι. Η εναλλαγή των τύοων των εδαφών στην ζώνη Αμυνταίου – Αγιου Παντελεήμονα ειναι απλά… επική. Ξεκινά απο έντονα αμμώδες στην περιοχή κοντά στην λίμνη των Πετρών (ρξ ου και η παρουσία αυτόρρριζων αμπελιών) και καταλήγει σε γονιμα «κοκκινοχώματα» οσο πλησιάζουμε προς τον Αγιο Παντελεήμονα…
  Το κλίμα επηρρεαζομενο απο τους δυο μεγάλους υδατινους ογκους (λιμνη Βεγορίτιδα και Πετρών) δημιουργεί την περίοδο της ωρίμανσης ενα θερμοκρασιακό ευρος που μπορεί να φτάσει και τους 23 – 26 βαθμούς κελσίου!!!

  Εχω την εντύπωση πως πριν λιγες μερες έπεσε ενα καταστροφικό χαλάζι στην περιοχή…..

 2. Ο/Η admin λέει:

  Η πληροφόρηση που έχουμε από το Αμύνταιο, σχετικά με το χαλάζι, έχει ως εξης:
  Η ιδιαίτερα έντονη χαλαζόπτωση ήταν διάρκειας 10 λεπτών την Κυριακή 24 Ιουνίου, η οποία συνδυάστηκε με έντονη βροχόπτωση.

  Το φαινόμενο εξελίχθηκε με κατεύθυνση από Δυτικά προς Ανατολικά και η καλλιέργεια που πλήγηκε περισσότερο είναι κυρίως το αμπέλι.

  Υπάρχουν πολύ σημαντικές καταστροφές στα σημεία που εξελίχθηκε το φαινόμενο και που σε ορισμένες περιπτώσεις σε νεαρά αμπέλια άγγιξαν και το 100%.

  Σε ότι αφορά την αμπελοκαλλιέργεια τα βαρύτερα σημάδια χαλαζόπτωσης επισημαίνονται στην περιοχή ανάμεσα στο Αμύνταιο και στον Άγιο Παντελεήμονα (κυρίως πλησίον του Αμυνταίου).

  Το πολύ θετικό στοιχείο σε αυτή τη θεομηνία είναι ότι η οψιμότητα της περιοχής που σε συνδυασμό με την οψιμότητα που παρουσιάζει η συγκεκριμένη χρονιά δίνουν την βάσιμη ελπίδα ότι ζημία θα έχει ελάχιστες συνέπειες στις ποιοτικές προσδοκίες του τρυγητού, μιας και υπάρχει όλος ο χρόνος για την πλήρη ανάταξη και επαναφορά του αμπελιού.

Leave a Reply