Επιστήμονες: η κατανάλωση κρασιού μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας

Επιστήμονες: η κατανάλωση κρασιού μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας

0258-valentine-heart-wine-caddie

Πολλές μελέτες εξετάζουν τις επιδράσεις του αλκοόλ, και ιδιαίτερα του κρασιού, στα καρδιαγγειακά νοσήματα. Μια πτυχή της σχέσης του αλκοόλ με την υγεία της καρδιάς συχνά παραβλέπεται: τα αποτελέσματα της κατανάλωσης στην καρδιακή ανεπάρκεια. Τώρα, οι ερευνητές του Harvard Medical School έχουν δημοσιεύσει ευρήματα που δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής ανεπάρκειας.

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια χρόνια κατάσταση κατά την οποία η καρδιά δεν μπορεί να αντλήσει όσο αίμα χρειάζεται το σώμα. Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν κόπωση, πρησμένα πόδια και τους αστραγάλους, και δύσπνοια. Το αλκοόλ είναι μια γνωστή τοξίνη, αλλά ο Δρ Scott D. Solomon, καθηγητής ιατρικής στο Harvard Medical School αποφάσισε να ρίξει μια ματιά στο τι συμβαίνει όταν καταναλώνουμε κρασί με μέτρο.

«Αυτό που διαπιστώσαμε ήταν ότι εκείνοι που έπιναν μέτρια-δηλαδή μέχρι επτά ποτά την εβδομάδα, είχαν μειωμένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας», λέει ο Σολομών στο Wine Spectator. «Για τους άνδρες, η προστατευτική επίδραση ισχύει όταν πίνουν μέχρι δύο ποτά την ημέρα, και για τις γυναίκες ένα ποτό την ημέρα.»

Ο Solomon και οι συνεργάτες του μελέτησαν τα δεδομένα που συλλέγονται στον κίνδυνο αθηροσκλήρωση από 14629 ενηλίκους σε τέσσερις πολιτείες των ΗΠΑ. Το δείγμα ήταν 50% άντρες και 50% γυναίκες, που ήταν μεταξύ 45 και 64 ετών κατά την έναρξη του μελέτης. Οι συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ και την καρδιαγγειακή υγεία μελετήθηκαν για περισσοτερο από 25 χρόνια.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα που έπιναν έως και επτά ποτά την εβδομάδα ήταν λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν καρδιακή ανεπάρκεια από αυτούς που απείχαν εντελώς, αν και τα αποτελέσματα ήταν εντονότερες στους άνδρες παρά στις γυναίκες. Πέρα από επτά ποτά την εβδομάδα, ο κίνδυνος της καρδιακής ανεπάρκειας αυτός καθεαυτός δεν αυξάνεται, αλλά οι πιθανότητες θνησιμότητας από άλλα αίτια αυξήθηκαν.

Το πιο πιθανό, είπε ο Σολομών, είναι ότι το αλκοόλ έχει ευεργετική επίδραση κατά της καρδιακής ανεπάρκειας για τους ίδιους λόγους που μπορεί να προστατεύσει από άλλες καρδιαγγειακές ασθένειες. “Το αλκοόλ μεταβάλλει το λιπιδαιμικό προφίλ μας», σημείωσε, προσθέτοντας ότι αυτό μπορεί να αυξάνει την καλή χοληστερίνη, να επηρεάσει την πήξη του αίματος και τη διαχείριση των αντιοξειδωτικών. Ο ίδιος εξετάζει τώρα με τα δεδομένα της ίδιας μελέτης, πώς το αλκοόλ επηρεάζει άλλα δεδομένα της καρδιακής λειτουργίας.

Share this post