Η ανθρώπινη μύτη μπορεί να ανιχνεύσει ένα τρισεκατομμύριο μυρωδιές

Η ανθρώπινη μύτη μπορεί να ανιχνεύσει ένα τρισεκατομμύριο μυρωδιές

0
Woman-drinking-wine-0011
Η ανθρώπινη μύτη μπορεί να ανιχνεύσει περισσότερες από ένα τρισεκατομμύριο επιμέρους μυρωδιές , δισεκατομμύρια περισσότερες από την ευρέως διαδεδομένη εικόνα των μόλις 10.000 . 
Μια μελέτη , που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science από Αμερικανούς επιστήμονες , δηλώνει ότι η ανθρώπινη μύτη είναι πολύ πιο ικανή από ό, τι πιστευόταν αρχικά και μπορεί να εντοπίσει περισσότερα δισεκατομμύρια μυρωδιές από το φαινομενικά πενιχρό 10.000 μυρωδιές που εκτιμάτο προηγουμένως από τους επιστήμονες , όπως αναφέρθηκε από την εφημερίδα The Guardian . 
Μια ομάδα από επιστήμονες χρησιμοποίησε μια συλλογή από 128 διαφορετικές χημικές ουσίες για να δημιουργήσουν διαφορετικές μυρωδιές με ποικίλους βαθμούς ομοιότητας και ελέγχθηκαν εάν οι υποβληθέντες  μπορούσαν να εντοπίσουν τη διαφορά , με κάθε οσμή να περιέχει  10 , 20 ή 30 διαφορετικά συστατικά . 
Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να διαλέξουν  ανάμεσα σε τρία φιαλίδια που περιείχαν οσμές με τον ίδιο αριθμό στοιχείων , αλλά διαφορετικούς βαθμούς ομοιότητας . 
Αν και οι επιδόσεις διέφεραν σημαντικά μεταξύ των 26 συμμετεχόντων , οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ενώ κανείς δεν θα μπορούσε να αναγνωρίσει τις οσμές με ομοιότητα περισσότερη από 90 %, τελικά τουλάχιστον οι μισοί από τους συμμετέχοντες μπορούσαν να αναγνωρίσουν τις οσμές , όταν ο βαθμός υπερκάλυψης διαμορφώθηκε κάτω από το 75 % . 
Ο Δρ Andreas  Keller του Πανεπιστημίου Rockefeller , επικεφαλής ερευνητής του προγράμματος , δήλωσε : «Η μελέτη μας αντικαθιστά το προηγούμενο αριθμό των 10.000, με πολύ πιο ρεαλιστικό και  πολύ μεγαλύτερο αριθμό και δείχνει ότι η ανθρώπινη αίσθηση της όσφρησης έχει μια καλή ικανότητα να κάνει διακρίσεις . ” 
Από τα αποτελέσματα , ο Keller και η ομάδα του εργάστηκαν με τον αριθμό των οσμών που πιθανώς ανιχνεύονται, με τη λήψη ενός συνολικού αριθμού οσμών των πιθανών μιγμάτων,   καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η ανθρώπινη μύτη  ρεαλιστικά μπορεί να  διακρίνει μεταξύ ενός τρισεκατομμυρίου από διαφορετικές μυρωδιές που αποτελούνται από 30 συστατικά . 
Παρά τον αριθμό τους, ξεπερνώντας τις προηγούμενες εκτιμήσεις , ο Keller εξακολουθεί να πιστεύει ότι το αποτέλεσμα υποτιμά τις δυνατότητες της ανθρώπινης μύτης , δείχνοντας προς το γεγονός ότι υπάρχουν πολύ πιο δύσοσμα μόρια από το 128 που μελετήθηκαν .
0

Share this post