Η βιοδυναμική είναι «συναισθηματική μαύρη μαγεία»: Richard Smart

Η βιοδυναμική είναι «συναισθηματική μαύρη μαγεία»: Richard Smart


του Adam Lechmere

Το οργανικό και βιοδυναμικό λόμπι της οινοποίησης χρησιμοποιεί «συναισθηματική μαύρη μαγεία» για να περάσει το μήνυμά του, θα υποστηρίξει σε μια συζήτηση τον προσεχή μήνα ένας προεξέχων σύμβουλος.
Ο αμπελουργός Richard Smart θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον ευαγγελιστή της βιοδυναμικής Monty Waldin σε μια συζήτηση στο Λονδίνο στο Wine and Spirit Education Trust(WSET).
Είναι εξίσου παθιασμένοι με τις απόψεις τους. Ο Smart λέει ότι η προσέγγισή του

στην αμπελουργία είναι βασισμένη στη συμβατική επιστήμη, και όχι στη «συναισθηματική μαύρη μαγεία». «Οι οργανικοί [και] βιοδυναμικοί παραγωγοί τονίζουν υπερβολικά τα οφέλη της προσέγγισής τους στην ποιότητα του κρασιού, στην υγεία του καταναλωτή και στο περιβάλλον,» υποστηρίζει.
Στην αντίθετη πλευρά, ο Waldin θεωρεί ότι τα νοστιμότερα, υγιέστερα σταφύλια παράγονται όταν η φύση είναι ελεύθερη. Και οι δύο είναι εξειδικευμένοι: ο Waldin έχει εργαστεί ως οινοποιός και έχει δημοσιεύσει πολυάριθμα βιβλία για τη βιοδυναμική καλλιέργεια, συμπεριλαμβανομένου του Βιοδυναμικού Οδηγού για το Κρασί 2011, και ο Smart είναι κάτοχος PhD, έχει γράψει περισσότερα από 350 άρθρα σχετικά με το κρασί και συμπεριλήφθηκε στο Decanter’s Power List 2005.
Ο Smart υπόσχεται να αμφισβητήσει τις αντιλήψεις του ακροατηρίου για την περιβαλλοντική υποβάθμιση των αμπελώνων και θα μιλήσει ενάντια σε οποιαδήποτε εμπορική δραστηριότητα των οργανικών και βιοδυναμικών κρασιών. Από τη μεριά του, ο Waldin θα υποστηρίξει ότι ένας βιοδυναμικός αμπελώνας πρέπει να είναι ένας αυτοσυντηρούμενος ζωντανός οργανισμός που παράγει περισσότερα από ότι παίρνει από το έδαφος.
Συντονιστής της συζήτησης θα είναι ο Antony Moss MW, διευθυντής έρευνας και ανάπτυξης του WSET. Η εκδήλωση θα γίνει στο London Wine & Spirit School, 39-45 Bermondsey Street, London SE1 3X. Τα εισιτήρια κοστίζουν £35.

Μετάφραση Κική Παναγιώτου

Share this post