Η ελαφριά κατανάλωση αλκοόλ μειώνει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου

Η ελαφριά κατανάλωση αλκοόλ μειώνει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου


Μεγάλη μελέτη βρίσκει ότι η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για καρκίνο, αλλά ένα ποτήρι καθημερινά μειώνει τον κίνδυνο κατά 13 τοις εκατό
Jacob Gaffney

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που πίνουν ένα ποτήρι αλκοόλ την ημέρα, έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου από

ό, τι οι nondrinkers, ενώ εκείνοι που έπιναν δύο ή τρία ποτήρια την ημέρα μοιράζονταν τον ίδιο κίνδυνο όπως οι nondrinkers. Οι άνθρωποι που κατανάλωναν περισσότερα από τρία ποτά την ημέρα, ωστόσο, μπαίνανε σε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο American Journal of Epidemiology, εξέτασε το ποσοστό καρκίνου μεταξύ 323.000 Αμερικανών και εξέτασε τις πιθανές συνδέσεις με τις συνήθειες κατανάλωσης οινοπνεύματος. Οι συγγραφείς, οι επιδημιολόγοι από το Εθνικό Ινστιτούτο για την Κατάχρηση Αλκοόλ και Αλκοολισμού, μαζί με τον ξακουστό ερευνητή του Χάρβαρντ για το αλκοόλ, Kenneth Mukamal, προσπαθούσαν να προσδιορίσουν ασυνήθεις παράγοντες κινδύνου για διάφορους τύπους καρκίνου.

Συνέκριναν την κατανάλωση αλκοόλ με τα ποσοστά του καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου, του πνεύμονα και του καρκίνου του προστάτη σε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες συμμετέχοντες στη μεγαλύτερη Εθνική έρευνα υγείας. Οι συγγραφείς κατέγραψαν 8.000 θανάτους από καρκίνο κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου, το οποίο συνυπολογίζεται στα αποτελέσματά τους.

Τα ευρήματά τους: Για εκείνους που κάνουν ελαφριά κατανάλωση αλκοόλ, δηλαδή, περίπου ένα ποτό την ημέρα, υπάρχει ένα 13 τοις εκατό μείωση του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου σε σύγκριση με τους nondrinkers. Μετριοπαθείς πότες, έως και τρία ποτά την ημέρα, έδειξαν κάποιο κίνδυνο σε σχέση με τους nondrinkers.

Ωστόσο, οι ερευνητές επέλεξαν να μην το αναφέρουν αυτό αφηρημένα. Αντ 'αυτού, οι συγγραφείς επικεντρώθηκαν στα αρνητικά αποτελέσματα για τους ανθρώπους που καταναλώνουν αλκοόλ σε υψηλότερα ποσά. Διαπίστωσαν ότι πότες με περισσότερα από τρία ποτά την ημέρα, είχαν 27 τοις εκατό περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο σε σχέση με τους nondrinkers.

Όταν το χώρισαν κατά φύλο το χάσμα κινδύνου διευρύνθηκε -οι άνδρες που πίνουν πολύ βρίσκονται σε 41 τοις εκατό μεγαλύτερο κίνδυνο, ενώ οι γυναίκες βρίσκονται σε 20 τοις εκατό μεγαλύτερο κίνδυνο. «Η μελέτη μας ενισχύει τη σημασία της εξέτασης στην ποσότητα αλκοόλ και τη συχνότητα σε μελέτες θνησιμότητας από καρκίνο," λένε οι συντάκτες ολοκληρώνοντας.

Πολλές προηγούμενες μελέτες για πιθανούς δεσμούς μεταξύ ορισμένων μορφών καρκίνου και αλκοόλ έχουν επικεντρωθεί στο πόσο έπιναν εβδομαδιαία ή μηνιαία οι συμμετέχοντες στην έρευνα. Αλλά οι επιστήμονες παραδέχονται ότι μπορεί να υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε κάποιον που πίνει ένα ποτήρι κρασί την ημέρα και σε κάποιον που πίνει εφτά κάθε Παρασκευή βράδυ.

Η μελέτη μετρά την καθημερινή κατανάλωση. Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν χωρίζουν τα αποτελέσματα ανά είδος ποτού. Αυτό, μαζί με τα αποτελέσματα για εκείνους που κάνουν ελαφριά κατανάλωση αλκοόλ, προσελκύει την προσοχή άλλων εμπειρογνωμόνων στον τομέα. Σε άλλες μελέτες που ανέλυσαν τα δεδομένα ανά τύπο ποτού, το κρασί δείχνει μερικές φορές διαφορετικά αποτελέσματα από τη μπύρα και τα οινοπνευματώδη ποτά.

"Μια δυνητικά σημαντική παράλειψη είναι η αποτυχία να παρουσιάσουν αποτελέσματα σε συνάρτηση με το είδος των ποτών που καταναλώνονται», αναφέρει σε συνέχεια κριτική από το Διεθνές Επιστημονικό Φόρουμ για την Έρευνα αλκοόλ, μια συνεργασία εμπειρογνωμόνων ερευνητών για το αλκοόλ από διάφορα ιατρικά και ερευνητικά πανεπιστήμια. "Καθώς οι πληροφορίες αυτές δεν ήταν διαθέσιμες για όλους τους ερωτώμενους, με ένα μεγάλο σύνολο δεδομένων θα έπρεπε να είχαν επαρκή αριθμό καταναλωτών που καταναλώνουν διαφορετικά ποτά για να σχολιάσουν τις επιπτώσεις των ποτών σε συγκεκριμένες περιπτώσεις."

Share this post