Η κατανάλωση κρασιού στη Γαλλία χτυπάει χαμηλό ρεκόρ

Η κατανάλωση κρασιού στη Γαλλία χτυπάει χαμηλό ρεκόρ

Οι Γάλλοι πίνουν λιγότερο κρασί από ποτέ, με τη μέση κατανάλωση των ενηλίκων να φτάνει μόλις το ένα ποτήρι κρασί την ημέρα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η μελέτη του FranceAgriMer, ενός τμήματος του γαλλικού Υπουργείου Γεωργίας δείχνει ότι ο Γάλλος μέσος ενήλικας καταναλώνει περίπου 57 λίτρα κρασί κάθε χρόνο. Σε σύγκριση οι Βρετανοί ενήλικες πίνουν περίπου 22 λίτρα ανά έτος.

Το 1965 μια παρόμοια έρευνα διαπίστωσε ότι η γαλλική ετήσια κατανάλωση οίνου ήταν περίπου 160 λίτρα ανά ενήλικα.

Ο αριθμός των Γάλλων που πίνουν κάθε μέρα, έχει επίσης μειωθεί από 21% το 2005 σε 17%, αλλά ο αριθμός που πίνουν κρασί περιστασιακά – μία ή δύο φορές την εβδομάδα – έχει αυξηθεί από 41% έως 45%. Ο αριθμός αυτών που δεν πίνουν παραμένει ο ίδιος, στο 38%.

Η οικονομική ύφεση θεωρείται ότι είναι ένας από τους παράγοντες που κρύβονται πίσω από αυτή τη μείωση, αλλά εκεί οφείλεται η αύξηση στα ανθρακούχα ποτά και τους χυμούς φρούτων που τώρα πίνονται πιο συχνά, ιδιαίτερα κατά το γεύμα.

Η Caroline Plot, επικεφαλής της μονάδας πολιτιστικών μελετών FranceAgriMer, η οποία επέβλεψε την έρευνα, δήλωσε: «Υπήρξε επίσης μια πραγματική αλλαγή στις συνήθειες κατανάλωσης:. Ανθρακούχα ποτά και χυμοί φρούτων έχουν πάρει τη θέση του κρασιού στο γαλλικό τραπέζι”

Το 1980, τα μη αλκοολούχα ποτά, εκτός από το νερό, σερβίρονταν σπάνια στο γεύμα και το κρασί σερβίρονταν στο ήμισυ του συνόλου των γευμάτων. Μέχρι το 2010, τα αναψυκτικά είχαν αυξηθεί και το κρασί σερβίρονταν σε μόλις ένα στα τέσσερα γεύματα.

Ο Philippe Janvier, ένας από τους συντάκτες της μελέτης, δήλωσε: «Σε γενικές γραμμές, το αλκοόλ και το κρασί τώρα καταναλώνεται τα Σαββατοκύριακα, σε κοινωνικό περιβάλλον ή σε γιορτές.”

Η έρευνα, η οποία διεξήχθη το 2010, μελέτησε πάνω από 4.000 άτομα ηλικίας 15 ετών και άνω.

Share this post