Η ρεσβερατρόλη θα μπορούσε να ενισχύσει την ακτινοθεραπεία

Η ρεσβερατρόλη θα μπορούσε να ενισχύσει την ακτινοθεραπεία

0

Η έρευνα έχει δείξει ότι μια ένωση που βρίσκεται στο κόκκινο κρασί θα μπορούσε να κάνει τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη πιο ευαίσθητα στην ακτινοθεραπεία.

Με το Movember (εκδήλωση του Νοεμβρίου) σε καλό δρόμο, υπάρχει μια έμφαση στην υγεία των ανδρών αυτόν το μήνα και οι επιστήμονες ελπίζουν ότι μπορεί να γίνει ένα βασικό επίτευγμα στη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη.

Ήδη ισχυρίζονται ότι το κόκκινο κρασί μπορεί να έχει θετική επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία και πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου, καθώς και στη βοήθεια για τη μείωση του καρκίνου του προστάτη. Αυτή η σημαντική ανακάλυψη δείχνει ότι η ένωση, που ονομάζεται ρεσβερατρόλη, μπορεί να βοηθήσει με τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Missouri έχουν βρει, για πρώτη φορά, ότι η ρεσβερατρόλη καθιστά τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη πιο ευαίσθητα στη θεραπεία ακτινοβολίας. Η ρεσβερατρόλη βρίσκεται στο κόκκινο κρασί και στη φλούδα του σταφυλιού.

Ο καθηγητής Michael Nicholl, από το Πανεπιστήμιο του Missouri στη Σχολή της Ιατρικής, δήλωσε: «Άλλες μελέτες έχουν επισημάνει ότι η ρεσβερατρόλη κάνει τα καρκινικά κύτταρα πιο ευαίσθητα στη χημειοθεραπεία, και θέλαμε να δούμε αν θα είχε το ίδιο αποτέλεσμα στην ακτινοθεραπεία.

«Βρήκαμε ότι όταν κάποιος εκτίθεται στην ένωση, τα καρκινικά κύτταρα είναι περισσότερο ευαίσθητα στη θεραπεία με ακτινοβολία, αλλά και ότι η επίδραση ήταν μεγαλύτερη από το να γίνεται θεραπεία μόνο με αμφότερες τις ενώσεις χωριστά.”

Ωστόσο, η δοσολογία της ρεσβερατρόλης που απαιτείται για να έχει επίδραση επί των κυττάρων του όγκου είναι τόσο υψηλή ώστε οι περισσότεροι άνθρωποι θα βιώσουν δυσάρεστες παρενέργειες. Έτσι, οι επιστήμονες αναζητούν μια πιο αποτελεσματική μέθοδο παράδοσης.

Ο καθηγητής Nicholl πρόσθεσε: «Δεν έχουμε ανάγκη από μια μεγάλη δόση στην περιοχή του όγκου, αλλά ο οργανισμός επεξεργάζεται αυτήν την ένωση τόσο αποτελεσματικά που ένα άτομο πρέπει να καταναλώνει πολύ ρεσβερατρόλη για να βεβαιωθεί ότι αρκετή από αυτή καταλήγει στο σημείο του όγκου .

“Εξαιτίας της εν λόγω πρόκλησης, θα πρέπει να εξετάσουμε διάφορες μεθόδους για το αν αυτή η ουσία είναι αποτελεσματική.”

Το επόμενο στάδιο για τη θεραπεία είναι οι δοκιμές σε ζώα πριν αρχίσουν οι κλινικές δοκιμές. Αν οι δοκιμές είναι επιτυχείς, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια σημαντική εξέλιξη στη θεραπεία του καρκίνου μέσα στα επόμενα χρόνια.

 

0

Share this post