Η ρεσβερατρόλη μπορεί να αντιστρέψει την εξασθένηση των γνωστικών λειτουργιών που σχετίζονται με τον διαβήτη

Η ρεσβερατρόλη μπορεί να αντιστρέψει την εξασθένηση των γνωστικών λειτουργιών που σχετίζονται με τον διαβήτη


Ο διαβήτης που σχετίζεται με εγκεφαλικές βλάβες αντιστράφηκε σε αρουραίους που έλαβαν θεραπεία με συστατικά κόκκινου-κρασιού.

Μια ομάδα κυτταρικών βιολόγων ισχυρίζονται ότι το κόκκινο κρασί μπορεί να συμβάλει στην αναστροφή μερικών από τα συμπτώματα της γνωστικής εξασθένησης στους διαβητικούς.

Δημοσιεύτηκε στις 10 Ιουνίου στο the American Journal of Physiology , η μελέτη από τους επιστήμονες από το

Louisiana State University και το University of Nebraska Medical Center ανέφερε ότι οι διαβητικοί αρουραίοι που κατανάλωναν το συστατικό του κόκκινου-κρασιού ρεσβερατρόλη, παρουσίασαν αποκατάσταση στη λειτουργία του εγκεφάλου. Η ρεσβερατρόλη, ένα συστατικό πολυφαινολικών που είναι άφθονη στο κόκκινο κρασί, έχει κατά το παρελθόν συνδεθεί με τον μειωμένο κίνδυνο διαβήτη, καρδιοπάθειας και ορισμένων μορφών καρκίνου, καθώς και πολλά άλλα οφέλη για την υγεία.

Τα ποντίκια στη μελέτη κατανάλωναν 10 χιλιοστόγραμμα της ρεσβερατρόλης ανά κιλό βάρους την ημέρα, και οι συγγραφείς της μελέτης ανέφεραν ότι, με βάση την επιτυχία της μελέτης, ακόμα και λιγότερο θα μπορούσε να είναι το ίδιο αποτελεσματικό.

Ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλες εγκεφαλικές διαταραχές είναι υψηλότερα στους διαβητικούς, ανεξάρτητα από τον τύπο. Η Resveratrol είναι γνωστό ότι δρα ως αντιφλεγμονώδες και αντιοξειδωτικό, αναφέρει η μελέτη, τα οποία συνδέονται με καλύτερη κυκλοφορία και χαμηλότερο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης. Ωστόσο, καμία από τις προηγούμενες μελέτες δεν διερεύνησε το κατά πόσο η ρεσβερατρόλη μπορεί δυνητικά να μειώσει τους κινδύνους που συνδέονται με το διαβήτη χάρη στην ικανότητά της να ρυθμίζει την εγκεφαλική αιματική ροή.

Προκειμένου να δοκιμαστεί η πιθανή σύνδεση, οι ερευνητές χωρίσανε τους αρουραίους σε τέσσερις ομάδες. Οι επιστήμονες προκαλέσανε διαβήτη σε δύο από τις ομάδες, μία εκ των οποίων λάμβανε ημερήσιες δόσεις της ρεσβερατρόλης. Για να χρησιμεύσει ως σημείο σύγκρισης, οι άλλες δύο ομάδες παρέμειναν υγιής, μία εκ των οποίων έλαβε ρεσβερατρόλη.

Μετά από αρκετές εβδομάδες ελέγχου της κυκλοφορίας στους αρουραίους, πριν και μετά την εισαγωγή ρεσβερατρόλης, οι εγκέφαλοι αφαιρέθηκαν και εξετάστηκαν. Ο εγκεφαλικός ιστός στους διαβητικούς αρουραίους που έλαβαν θεραπεία με ρεσβερατρόλη έδειξε ότι κάποιες από τις βλάβες του εγκεφάλου που σχετίζονται με το διαβήτη στην πραγματικότητα αντιστράφηκαν μετά την έκθεση στην ένωση του κόκκινου-κρασιού.

"Εικάζουμε ότι η ρεσβερατρόλη μπορεί να είναι μια πιθανή θεραπευτική αγωγή για την πρόληψη των αγγειακών εγκεφαλικών δυσλειτουργιών κατά τη διάρκεια του διαβήτη," σλυμφωνα με τη μελέτη, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν τρία νέα ευρήματα για την έρευνα.

Η πρώτη είναι ότι η Reservatrol φαίνεται να χαλαρώνει τις αρτηρίες του εγκεφάλου. Στην περίπτωση των αρουραίων που πάσχουν από διαβήτη, χωρίς τη ρεσβερατρόλη, τα αιμοφόρα αγγεία ήταν συγκριτικά πιο περιορισμένα.

Επίσης, τα επίπεδα οξυγόνου ομαλοποιούνται στους αρουραίους που έχουν πληγεί από διαβήτη και καταναλώσαν ρεσβερατρόλη, ενισχύοντας τον ισχυρισμό ότι το κόκκινο-κρασί δρά σύνθετα τόσο ως αντιφλεγμονώδες και ως αντιοξειδωτικό.

Το τρίτο συμπέρασμα ήταν ότι «η ρεσβερατρόλη μπορεί να μειώσει την συγκέντρωση της γλυκόζης στο αίμα, λιγότερο από 5 τοις εκατό έως 10 τοις εκατό [σε διαβητικούς αρουραίους]", δήλωσε ο Mayhan. "Ο μηχανισμός δεν είναι γνωστός. Είδαμε μια μικρή μείωση της συγκέντρωσης της γλυκόζης στο αίμα, αλλά δεν αρκεί να υπολογίσουμε για τις επιδράσεις της ρεσβερατρόλης."

Παρ 'όλα αυτά, με τον έλεγχο των βαρέων επιπέδων του οξυγόνου και κρατώντας τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο, η ρεσβερατρόλη μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των παραγόντων πίεσης που μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικά επεισόδια σε διαβητικούς ασθενείς, πιθανολογεί η μελέτη. Ωστόσο, οι αντιδράσεις των διαβητικών εγκεφάλου στην ρεσβερατρόλη δεν μπορεί να περιοριστεί στην παρατήρηση των τριών παραγόντων, έγραψαν οι επιστήμονες.

Θα μπορούσαν, στην πραγματικότητα όμως υπάρχουν πολλά που η επιστήμη δεν έχει ακόμη ανακαλύψει, και περαιτέρω μελέτη είναι απαραίτητη, καθώς «ήταν πέρα ​​από το πεδίο εφαρμογής της παρούσας μελέτης να εξετάσει όλες αυτές τις δυνατότητες," έλεγε το κείμενο.

Share this post