Η Diageo θα πληρώσει $ 16 εκατομμύρια για υπόθεση ‘αθέμιτων πληρωμών"

Η Diageo θα πληρώσει $ 16 εκατομμύρια για υπόθεση ‘αθέμιτων πληρωμών"


ΗΠΑ: Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC Securities and Exchange Commission) έχει βρει την Diageo να έχει κάνει “εκατοντάδες παράνομες πληρωμές” σε ξένους κυβερνητικούς αξιωματούχους στην Ινδία, την Ταϊλάνδη και τη Νότια Κορέα.

Η SEC είπε ότι η Diageo έχει καταβάλει περισσότερα από 2.700.000 δολαρίων μέσω των θυγατρικών της για την απόκτηση «προσοδοφόρων πωλήσεων και φορολογικά οφέλη που σχετίζονται

με τα σκοτσέζικα ουίσκι Johnnie Walker και Windsor, ανάμεσα σε άλλες μάρκες”. Η Diageo έχει συμφωνήσει να πληρώσει περισσότερα από 16 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει τα τέλη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Η εταιρεία συμφώνησε επίσης για «άμεση παύση” από περαιτέρω παραβιάσεις, αν και ούτε παραδέχθηκε ούτε αρνήθηκε τα ευρήματα.

Ο Scott W. Friestad, αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος επιβολών της SEC, δήλωσε: “Για χρόνια, οι θυγατρικές της Diageo έκαναν εκατοντάδες παράνομων πληρωμών σε ξένους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

“Ως αποτέλεσμα της χαλαρής εποπτείας της Diageo και των ελλιπών ελέγχων, οι θυγατρικές χρησιμοποιούσαν συνήθως σε τρίτους, φουσκωμένα τιμολόγια, καθώς και άλλες παραπλανητικές συσκευές για να αποκρύψουν την πραγματική φύση των πληρωμών.”

Σύμφωνα με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η εταιρεία έκανε πάνω από $ 1,700,000 σε παράνομες πληρωμές σε εκατοντάδες κυβερνητικά στελέχη στην Ινδία από το 2003 έως τα μέσα του 2009.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διαπίστωσε ότι από το 2004 έως τα μέσα του 2008, η Diageo κατέβαλε περίπου 12.000 δολάρια το μήνα – συνολικό ύψος περίπου 600.000 δολάρια – για να διατηρήσει την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών από μια ταϊλανδική κυβέρνηση και το επίσημο πολιτικό κόμμα.

Σύμφωνα με την SEC, η Diageo κατέβαλε 100 εκατομμύρια σε κορεατικό νόμισμα (περισσότερα από 86.000 δολάρια σε δολάρια ΗΠΑ) σε τελωνειακό υπάλληλο στη Νότια Κορέα.

Η δήλωση ανέφερε επίσης ότι η Diageo «αχρεωστήτως κατέβαλε έξοδα μετακίνησης και ψυχαγωγίας για τελωνειακούς και άλλα κυβερνητικά στελέχη της Νότιας Κορέας που εμπλέκονται σε αυτές τις διαπραγματεύσεις φόρων”.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διαπίστωσε ότι η Diageo και οι θυγατρικές της δεν περάσαν στοιχεία για αυτές τις παράνομες πληρωμές στα βιβλία και τα αρχεία τους.

Η δήλωση της SEC λέει ότι «Diageo δεν είχε επαρκείς εσωτερικούς ελέγχους για την ανίχνευση και την πρόληψη των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών και εσφαλμένη λογιστική”.

Η δήλωση SEC κατέληξε στο συμπέρασμα: “Χωρίς να παραδεχθούν ή να αρνηθούν τα ευρήματα, η Diageo συμφώνησε να σταματήσει και να απέχει από περαιτέρω παραβιάσεις και να πληρώσει $ 11.306.081 σε disgorgement, προβλεπόμενα κέρδη 2.067.739 δολάρια, και χρηματική ποινή 3 εκατομμυρίων δολαρίων. Η Diageo συνεργάστηκε με την έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για να εφαρμοστούν ορισμένα διορθωτικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής σχέσης με του εργαζόμενους που συμμετέχουν στο παράπτωμα και σημαντικές βελτιώσεις στο πρόγραμμα συμμόρφωσης FCPA. “

FCPA stands for Foreign Corrupt Practices Act.

Μια δήλωση από την Diageo λέει:

“Η Diageo έχει συμφωνήσει σήμερα την διευθέτηση της προηγούμενης αποκάλυψης της USA Securities and Exchange Commission (SEC) έρευνας για πιθανές παραβιάσεις της US Foreign Corrupt Practices Act.

Η έρευνα σχετίζεται με τις πληρωμές που αφορούν τις θυγατρικές της Diageo στην Ινδία, τη Νότια Κορέα και την Ταϊλάνδη. Βάσει του συμβιβασμού η Diageo έχει συμφωνήσει να καταβάλει 13.373.820 δολάρια για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε disgorgement των κερδών και προβλεπόμενα κέρδη, να πληρώσει 3 εκατομμύρια δολάρια πρόστιμο στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, και να παύσει και να απέχει από τη διάπραξη περαιτέρω παραβιάσεων των βιβλίων και αρχείων και των εσωτερικών ελέγχων διατάξεων του FCPA.

Η Diageo παίρνει τα πορίσματα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σοβαρά και εκφράζει τη λύπη της για το θέμα. Τα συστήματα και οι έλεγχοι έχουν ενισχυθεί σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τη μελλοντική εμφάνιση τέτοιων θεμάτων και για την ενίσχυση, παντού η Εταιρεία λειτουργεί, με μια νοοτροπία συμμόρφωσης και δέσμευσης για τις αρχές που περιέχονται στον Κώδικα Επαγγελματικής Συμπεριφοράς της Diageo. “

Για να διαβάσετε την πλήρη ανακοίνωση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, κάντε κλικ εδώ

Share this post