Κτήμα Κυρ-Γιάννη Καλή Ρίζα 2010

Κτήμα Κυρ-Γιάννη Καλή Ρίζα 2010

Review of:
Version:
2010
Price:
11

Reviewed by:
Rating:
17+
On 27 Φεβρουαρίου, 2013
Last modified:26 Φεβρουαρίου, 2013

Summary:

Kali_riza2010

Περιοχή: Αμύνταιο

Ποικιλία: Ξινόμαυρο

Το 2010 για το Αμύνταιο, δεν ήταν η χρονιά που θα ονειρευόταν κάποιος οινοποιός, παρόλο που ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Οι βροχές την άνοιξη και το ζεστό καλοκαίρι έδωσαν ελπίδες για κάτι εξαιρετικό,αλλά οι βροχές κατά την περίοδο του τρύγου, επηρέασαν την ποιότητα του φρούτου και έβαλαν στους οινολόγους “δύσκολα θέματα”. Αυτός είναι και ο λόγος που διαφέρει η ”Καλή Ρίζα» του 2010 από την προηγούμενη χρονιά(2009), που ήταν μάλιστα η παρθενική της εμφάνιση στην Ελληνική αγορά.

Στην ουσία, όλα ξεκίνησαν διαφορετικά. Προσεκτική επιλογή των σταφυλιών (κυρίως από τεχνολογική άποψη), δηλαδή την περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα, φαινόλες και οξέα. Μετά την άφιξή τους στο οινοποιείο, ψύξη στους 8-10 οC, αποβοστρύχωση, εκραγισμός και στη συνέχεια προζυμωτική κρυοεκχύλιση για περίοδο 6 ημερών με σκοπό την εκχύλιση εντονότερου χρώματος και περισσότερων αρωμάτων. Ακολούθησε αλκοολική ζύμωση 2 εβδομάδων και μεταζυμωτική εκχύλιση μίας επιπλέον εβδομάδας. Στη συνέχεια, ωρίμαση στα βαρέλια, όπου παρέμεινε για 14 μήνες, μόνο που αυτή την φορά εκτός από βαρέλια 2ης και 3ης χρήσης έγινε και μερική χρήση νέας δρυός για περεταίρω ενδυνάμωση των χαρακτηριστικών του.

Το αποτέλεσμα δικαιώνει για μια ακόμη χρονιά την επιμονή, επιλογή και πίστη του οινολόγου του κτήματος Κυρ-Γιάννη, Αντώνη Κιοσσέογλου, για την δημιουργία ενός κρασιού που τα σταφύλια του προέρχονται από κλήματα 60 ετών και που η απόδοσή τους δεν ξεπερνά τα 600 κιλά ανά στρέμμα, με μια πιο νεοκοσμήτικη προσέγγιση στον τρόπο οινοποίησης.

Η Καλή Ρίζα 2010 έχει μέτριας έντασης ρουμπινί χρώμα, με αρώματα κερασιών, βατόμουρου, μια ελαφρά φυτικότητα και νότες γλυκών μπαχαρικών. Μέτριο σώμα, υψηλή οξύτητα, αρκετές τανίνες και αλκοολική περιεκτικότητα 13%. Λίγο πιο εξελιγμένα τα αρώματα στην παλέτα, δίνουν μια χυμώδη αίσθηση κόκκινων φρούτων του δάσους και μια μέτριας διάρκειας επίγευση.

Ένα κρασί ντελικάτο που ακροβατεί ανάμεσα σε δύο διαφορετικούς κόσμους. Είναι έτοιμο για κατανάλωση αλλά μπορεί να κορυφωθεί σε 5 – 6 χρόνια.

Τιμή: 11,00 €

Βαθμολογία: 86 /100

Στέφανος Κόγιας, IHCW by WSPC

Share this post