ΚΤΗΜΑ ΚΑΡΥΔΑ

ΚΤΗΜΑ ΚΑΡΥΔΑ

Το krasiagr σήμερα το μεσημέρι βρέθηκε στο Κτήμα Καρυδά όπου μας υποδέχθηκαν ο Κωνσταντίνος Καρυδάς και ο γιος του Πέτρος. Το κτήμα Καρυδά βρίσκεται στην Άνω Γάστρα της Νάουσας ,όπου παράγονται οίνοι Ο.Π.Α.Π.,μόλις 2,5 χλμ. έξω από την πόλη της Νάουσας σε υψόμετρο 205 μέτρων. Ένα από τα μικρότερα και ομορφότερα κτήματα της περιοχής και με σιγουριά ένα από τα καλύτερα.

Ο αμπελώνας μόλις 26 στρ. φυτεύτηκε το 1979 σε επικλινές αμμοαργιλώδες έδαφος,πρώτη οινοποίηση έγινε το 1994 αλλά η πρώτη χρονιά που κυκλοφόρησε εμπορικά το Νάουσα Καρυδά ήταν το 1997.Πράσινος τρύγος,περίπου το ένα τρίτο,αλλά και τρία διαδοχικά χέρια για να επιλέγονται τα κατάλληλα σταφύλια στο τέλος Σεπτεμβρίου-αρχές Οκτώβρη, έχουν σαν αποτέλεσμα εξαιρετική πρώτη ύλη με την οποία παράγονται κρασιά εξαιρετικού βάθους και πολυπλοκότητας που είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε.
Το οινοποιείο παράγει 3 κρασιά:Ένα λευκό Κτήμα Καρυδά,μίγμα Μαλβάζια με Ασύρτικο,το Συλλεκτικό Κτήμα Καρυδά μίγμα 50% Ξινόμαυρου,25% Cabernet Sauvignon και 25% Merlot και το Νάουσα Καρυδά απο 100% Ξινόμαυρο που είναι και το βασικό προϊόν του οινοποιείου.Η συνολική ετήσια παραγωγή του κτήματος είναι γύρω στις 14.000 φιάλες.Αυτό ίσως είναι και ένα απο τα μυστικά της επιτυχίας του κτήματος μιας και πατέρας και γιος πιστεύουν ότι η παραγωγή δεν πρέπει να ξεφύγει σε αριθμούς γιατί αυτό θα είναι εις βάρος της ποιότητας κάτι που δεν διαπραγματεύονται
Τα κόκκινα κρασιά του κτήματος περνούν κοντά στους 24 μήνες σε Γαλλικά βαρέλια,καινούρια και παλιά, αποκτώντας εκλεπτυσμένα αρώματα βελανιδιάς.
Τα κρασιά της δοκιμής ήταν:
Νάουσα Καρυδά 2000
Συλλεκτικό Καρυδά 1997 δύο υπέροχα κρασιά με χαρακτήρα που φλερτάρουν ανάμεσα σε Nebiolo και Pinot Noir-τα έχουμε βαθμολογήσει παλαιότερα- και
Συλλεκτικό Καρυδά 2000, ένα πολύ ελκυστικό κρασί με καθαρή εξελισσόμενη μύτη με πλούσια-σύνθετα αρώματα μούρων,δαμάσκηνων,cranberies,βανίλιας και άνθικές νότες. Στη παλέτα η πυκνότητα των φρούτων με τραγανή οξύτητα την εξαιρετική τανική του δομή και την μακρυά φρουτώδη επίγευση μαρτυρούν ένα μεγάλο κρασί με δυνατότητα μακράς παλαίωσης. Μία super-Νάουσα.Αναμφίβολα ένα από τα καλύτερα Ελληνικά κρασιά και το καλύτερο Ελληνικό που έχω δοκιμάσει της χρονιάς 2000-μέχρι σήμερα.

Share this post