Μπύρα: η ξανθιά της λίθινης εποχής

Μπύρα: η ξανθιά της λίθινης εποχής

beer

Παγωμένη, σε μεγάλο ποτήρι, με πολύ ή λίγο αφρό, Lager η Ales, η μπύρα αποτελεί , ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, το πιο δημοφιλές αλκοολούχο ποτό στον κόσμο.

Το ποτό αυτό αποτέλεσε το επικεντρο της  θρησκευτικής και κοινωνικής ζωής και ήταν το καθημερινό ρόφημα των πρώτων πολιτισμών. Ήταν το ποτό που χάραξε την πορεία για την σύγχρονη εποχή. Το πότε παρασκευάστηκε η πρώτη μπύρα παραμένει άγνωστο. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ήταν άγνωστη πριν από το 10.000 προ Χριστού αλλά φαίνεται να είχε διαδοθεί ευρέως στην εγγύς Ανατολή μέχρι το 4.000 π.Χ.

Ένα σύγχρονο εικονογράμματα τη Μεσοποταμία περιοχή που αντιστοιχεί στο σημερινό Ιράκ, αναπαριστά δύο μορφές να πίνουν μπύρα από ένα μεγάλο κεραμικό αγγείο με τη βοήθεια καλάμου. Η πρώιμη μπύρα περιείχε υπολείμματα όπως κόκκους και φλοιό σιτηρών, όποτε πινόταν με το καλαμάκι για να αποφευχθεί η κατάποσή τους.

Η μπύρα δεν εφευρέθηκε, ανακαλύφθηκε. Η ανακάλυψη της ήταν αναπόφευκτη από τη στιγμή που άρχισε η ευρεία συλλογή αγρωστωδών (οι άγριοι πρόγονοι των σύγχρονων δημητριακών) μετά το τέλος των παγετώνων γύρω στο 10.000 προ Χριστού, στην περιοχή που είναι γνωστή ως Εύφορη κοιλάδα.

Τα βασικά συστατικά της μπύρας είναι το νερό, η βύνη, η μαγιά και ο λυκίσκος. Πρόκειται για ιδιαίτερα ωφέλιμα για τον οργανισμό συστατικά καθώς διαθέτουν αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μεταλλικά άλατα. Δεν είναι λίγες οι φορές που δημοσιεύονται έρευνες σχετικές με τις ευεργετικές ιδιότητές της. Πρόσφατα ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Όρεγκον διαπίστωσαν ότι η xanthohumol, ένα φλαβονοειδές που βρίσκεται στον λυκίσκο, μπορεί να βελτιώσει την μνήμη και τα πρότυπα σκέψης. Επίσης σύμφωνα με μια μελέτη η οποία χρηματοδοτήθηκε από την ιαπωνική ζυθοποιία «Sapporo Brewerries η μπύρα περιέχει ένα «βασικό συστατικό», το οποίο σε σε μεγάλες ποσότητες μπορεί κάλλιστα να κρατήσει το χειμωνιάτικο συνάχι μακριά μας.

Λίγο νωρίτερα το Αυστραλιανό supermodel Elle Macpherson αποκάλυψε μία από τις πιο ασυνήθιστες θεραπείες ομορφιάς της, που χρησιμοποιεί για να κρατήσει τα μαλλιά της αστραφτερά που δεν είναι άλλο από μια υγιή δόση μπύρας, ένα τέχνασμα μάλιστα που της πέρασε η μαμά της!

Η μπύρα αποτελείται κατά 93% από νερό και η περιεκτικότητά της σε αλκοόλ είναι συνήθως χαμηλή, χωρίς βέβαια να παραβλέπουμε το ρεκόρ για την πιο δυνατή ale του κόσμου που δημιουργήθηκε από μια σκωτσέζικη ζυθοποιία και είναι μια μπύρα με 67% αλκοόλ!!! Πρόκειται για "Το Δηλητήριο του Φιδιού"(Snake Venom) την τελευταία δημιουργία της ζυθοποιίας Brewmeister στο Moray που παρασκευάζεται με καπνιστή τύρφη βύνης και δύο ποικιλίες ζύμης, μια μπύρας και μια σαμπάνιας.

Τα είδη μπύρας είναι πολλά, με διαφορετικές γεύσεις και χαρακτηριστικά. Ο βασικός παράγοντας για την κατηγοριοποίηση της εξαρτάται από το είδος της ζύμωσης κατά την παραγωγή της.

Η σύγχρονη ζυθοποιία περιλαμβάνει τέσσερα βασικά στάδια για την παραγωγή της: Βυνοποίηση, Βρασμός, Ζύμωση, Μεταζύμωση και εμφιάλωση.

Επίσης, δευτερεύοντες παράγοντες είναι ο τρόπος παραγωγής και ο τόπος προέλευσης.

 

Είδη Μπύρας

Lager
Οι γνωστές σε όλους μας «ξανθές» μπύρες, χαμηλής ζύμωσης. Ελαφριές με έντονη την αίσθηση του διοξειδίου. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι περισσότερες μπύρες και περιλαμβάνει τα παρακάτω είδη:

1Amber ή κοκκινόχρωμες lagers: με χαρακτηριστική γεύση καραμέλας και λυκίσκου.

2.Bocks: Μπύρες με γεύσεις σοκολάτας, καραμέλας και βύνης.

3.Dark ή Dunkel lagers: Εχουν χρώμα καστανό και καστανοκόκκινο με γεύση καραμέλας ή σοκολάτας.

4.Pilseners/Pils: ξηρές και πικρές μπύρες, συνήθως ανοιχτόχρωμες ή χρυσαφένιες, με χαρακτηριστική γεύση λυκίσκου με πλούσιο άρωμα λουλουδιών.

5.Rauchbier: Έχουν σκούρο χρώμα και έντονο χαρακτηριστικό άρωμα καπνού, αλλά και γεύση με μέτρια πικράδα. Το όνομά της σημαίνει στα γερμανικά «καπνιστή μπίρα.

 

Ales
Μπύρες υψηλής ζύμωσης, με σύνθετη γεύση και αρώματα. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα παρακάτω είδη:

1.Red Ale: Εχουν ελαφρώς πικρή γεύση και παράγονται κυρίως στο Βέλγιο, τις ΗΠΑ και την Ιρλανδία.

2.Weisse: Οι μπύρες αυτές παρασκευάζονται κυρίως από σιτάρι (40%-70%) και οι περισσότερες δεν φιλτράρονται. Έτσι περιέχουν υπολείμματα μαγιάς στη φιάλη τους με αποτέλεσμα να έχουν ένα θολό χρώμα και πλούσιο αφρό.

3.Trappist: Πρόκειται για τις λεγόμενες μοναστηριακές μπύρες, οι οποίες είναι υψηλής ζύμωσης, και η ωρίμανσή τους διαρκεί πάνω από 3 χρόνια. Σε αυτές τις μπύρες έχουν προστεθεί καραμελοποιημένα σάκχαρα, ενώ μέσα στην φιάλη που έχουν εμφιαλωθεί, ακολουθεί μια δεύτερη ζύμωση (επαναζύμωση).

4.Stout: Ιρλανδικές κατά βάση μπύρες, μιας και εκεί γεννήθηκαν τον 18ο αιώνα. Υπάρχουν τέσσερις (4) τύποι Stout: Dry, Sweet, Double Stout και Imperial.

5.Strong Golden Ale: Με αρώματα από ποικιλίες λυκίσκου, φρουτώδη γεύση και ξανθό χρώμα.

6.Abbey/Abbaye: Είναι τύπου «μοναστηριακές» μπύρες. Παράγονται κατά τα πρότυπα των μοναστηριακών, χωρίς όμως να προέρχονται από τα 6 μοναστήρια που παράγουν τις μπύρες Trappist .

 

Διαβάστε επίσης: 5 Κορυφαίοι λόγοι για να πιείς μπύρα

Πίνεις μπύρα; Παίζεις μπιλιάρδο; Να γιατί θα ζήσεις περισσότερο!

Η μπύρα βοηθάει στην ενίσχυση της μνήμης και της γνωστικής λειτουργίας

Μελέτη βρήκε ότι η μπύρα έχει αντιϊκές ιδιότητες

Share this post