Ξένοι οινοκριτικοί: Η Ελλάδα μπορεί να επενδύσει στο κρασί

Ξένοι οινοκριτικοί: Η Ελλάδα μπορεί να επενδύσει στο κρασί

greece_wines

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στην Wall Street Journal, μπορεί η χώρα να βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική θέση αλλά η Ελλάδα έχει ένα εξαγώγιμο προϊόν με πολύ λαμπρό μέλλον-το κρασί!

Συγκεκριμένα, ο αρθρογράφος Will Smith γράφει: « Μπορεί να σκέφτεστε ότι κάποιος που περνάει την επαγγελματική του ζωή δοκιμάζοντας δεκάδες οίνους ανά εβδομάδα θα έχει πιεί οτιδήποτε προσφέρεται ανά τον κόσμο. Αυτό είναι αλήθεια, ως ένα σημείο όμως. Όπως ένα κριτικός τέχνης που σκοντάφτει τυχαία σε ένα αριστούργημα κατά τη διάρκεια μιας δημοπρασίας, έτσι υπάρχουν φορές που ένα κρασί ξυπνάει απότομα τον ουρανίσκο των οινοκριτικών, εκπλήσσοντας τόσο με την γεύση όσο και με την ποιότητά του.»

«Αυτό συνέβη σε εμένα πριν μερικές εβδομάδες. Με συνεπήρε σε μια γευσιγνωσία, ένα λευκό κρασί με απαλό κίτρινο χρώμα, αρώματα λουλουδιών, απαλή υφή και τραγανό, αναζωογονητικό στο στόμα Ένιωσα αγαλλίαση…»

«Δεν ήταν ακριβώς το καλύτερο κρασί που είχα δοκιμάσει ποτέ αλλά είχε μια ασυνήθιστη και απολαυστική γεύση. Και ήταν από την Ελλάδα! Όχι ότι αυτό είχε κάποια διαφορά αλλά με δεδομένη την τρέχουσα κατάσταση της χώρας, τράβηξε τη προσοχή μου. Πίνοντας τη δεύτερη δουλειά σκέφτηκα ότι αν η Ελλάδα μπορεί να παράγει τόσο ποιοτικούς οίνους, θα πρέπει να έχει τουλάχιστον μια εξαγωγική δραστηριότητα με λαμπρό μέλλον.»

«Μετά από λίγο καιρό συνάντησα τον Mark Squires, ο οποίος καλύπτει τα κρασιά της Ελλάδας για το newsletter του διάσημου οινοκριτικού Robert Parker, τον «εισαγγελέα του κρασιού», και του είπα για την εμπειρία μου. “Είναι ένα στεγανό», είπε. “Δεν υπάρχει αμφιβολία γι ‘αυτό. Η Ελλάδα είναι μια κλασική περιοχή που τώρα αναδύεται. Αν κοιτάξει κανείς τι συμβαίνει στην Ελλάδα, αυτή είναι μια χώρα η οποία είναι μια μεγάλη οινοπαραγωγική περιοχή- απλά δεν έχουν πολλά κρασιά ακόμη για να το αποδείξουν . Η χώρα έχει εκατοντάδες ποικιλιών σταφυλιού, και μερικές, όπως το Ασύρτικο, μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να γίνουν πραγματικά παγκόσμιας κλάσης. Αλλά λίγοι λάτρεις του κρασιού το έχουν ανακαλύψει. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του ελληνικού κρασιού: η έλλειψη εξοικείωσης. Εξάλλου, η Μαλαγουζιά, το Ξινόμαυρο και το Λημνιό δύσκολα γλιστράνε στη γλώσσα, όπως το Chardonnay και το Merlot.”»

«Για οποιονδήποτε οινόφιλο, η Ελλάδα είναι μια συναρπαστική χώρα για να εξερευνήσει. Από πού να αρχίσει; Λοιπόν, οι κύριες ποικιλίες σταφυλιών για το κόκκινο είναι το Αγιωργίτικο, το οποίο έχει φυτευτεί ευρέως και δίνει κόκκινα ευκολόπιοτα κρασιά με γεμάτο μαλακό σώμα. Το Λημνιό, το οποίο συνήθως αναμειγνύεται, αλλά από μόνο του παράγει κρασιά με μεγάλη βοτανικότητα και υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Το Ξινόμαυρο, το οποίο φυτεύεται στο Βορρά και δίνει κρασιά με υψηλή οξύτητα και έναν ελκυστικά αλμυρό χαρακτήρα. Υπάρχουν επίσης φυτεύσεις γαλλικών ποικιλιών, όπως το Grenache, Cabernet Sauvignon και Merlot.»

«Στα λευκά κρασιά ψάξτε το Ασύρτικο, ένα ξηρό κρασί με λουλουδάτα αρώματα…Το Μοσχοφίλερο, το οποίο είναι ελαφρύ και είναι εξαιρετικά αρωματικό και τον Ροδίτη, μια ποικιλία που έχει φυτευτεί πολύ και προσφέρει σωματώδη, φρέσκα κρασιά.»

«Οι αμπελουργικές περιοχές στην Ελλάδα είναι εξίσου πολλές όσο και οι ποικιλίες της. Σχεδόν σε κάθε επικράτεια υπάρχουν αμπελώνες: Στη Μακεδονία στα βόρεια, στα νησιά του Ιονίου στα δυτικά, στην Κρήτη στα νότια και στα νησιά του Αιγαίου, στα ανατολικά. Ακριβώς βόρεια της Κρήτης, βρίσκεται η Σαντορίνη: το ηφαιστειογενές έδαφος και οι αιγαιοπελαγίτικοι άνεμοι φτιάχνουν κρασιά εκπληκτικής πολυπλοκότητας αρκετά τραγανά ώστε να σοκάρουν τον ουρανίσκο ενός οινοκριτικού.»

«Ο συγγραφέας κρασιού, Hugh Johnson έγραψε πρόσφατα: «Ελλάδα συνέχισε έτσι και το κρασί θα σε βγάλει από τα μπλεξίματα που έχεις». Νομίζω ότι θα συμφωνήσω! Και σεις επίσης!»

greek_wines

 

2013 Gaia Thalassitis Assyrtiko | £15 or €20

2013 Tetramythos Mavro Kalavritino | £12 or €16

2013 Domaine Sigalas Assyrtiko | £17 or €22

 

By Will Lyons

Share this post