Ποιά είναι η διαφορά μεταξύ ένος ποτηριού σαμπάνιας flute και ενός tulip;

Ποιά είναι η διαφορά μεταξύ ένος ποτηριού σαμπάνιας flute και ενός tulip;

champagne_glasses

Τώρα στις γιορτές, η σαμπάνια έχει τη τιμητική της. Ένα από τα πιο συχνά ερωτήματα σχετικά με την κατανάλωση σαμπάνιας είναι το εξής: «Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός ποτηριού σαμπάνιας σε σχήμα τουλίπας και ενός μακρόστενου flute;

Η προφανής απάντηση είναι το σχήμα. Αλλά δεν είναι αυτή η μόνη διαφορά! Το ποτήρι σαμπάνιας σε σχήμα flute έχει ευθείες πλευρές και μικρότερη επιφάνεια για να αναπνεύσει η σαμπάνια, από τη τουλίπα.

Το ποτήρι σαμπάνιας τουλίπα έχει πιο στρογγυλεμένο σχήμα και επιτρέπει στα αρώματα να αναπτυχθούν μέσα στη κοιλότητα του ποτηριού. Πολλοί προτιμούν το ποτήρι τουλίπα, λόγω της καλύτερης μύτης που προσφέρει στη σαμπάνια. Η σύγχρονη τάση όμως προτείνει να σερβίρουμε τη σαμπάνια σε κανονικό ποτήρι κρασιού, γιατί έχει μεγαλύτερη κοιλότητα και βοηθάει τα αρώματα να αναπτυχθούν καλύτερα.

Βέβαια, αυτό έχει και ένα μειονέκτημα. Το συνηθισμένο ποτήρι κρασιού δεν έχει εγκοπή στον πάτο του ποτηριού, συνεπώς οι φυσαλίδες δεν διευκολύνονται να αναβράζουν συνεχώς.

Οι περισσότεροι σερβιτόροι κάνουν το λάθος να γεμίζουν μέχρι πάνω το ποτήρι της σαμπάνιας, μη δίνοντας την ευκαιρία στον καταναλωτή να εκτιμήσει και να απολαύσει τα υπέροχα αρώματα της σαμπάνιας. Το σωστό γέμισμα είναι μέχρι τη μέση του ποτηριού.

Επίσης ένα λάθος που κάνουνε οι καταναλωτές είναι να μυρίζουνε τη σαμπάνια, αμέσως μόλις τη σερβίρουμε στο ποτήρι. Τότε όμως οι φυσαλίδες ακόμα σκάνε και αυτό που μυρίζουμε στη πραγματικότητα είναι μόνο το διοξείδιο του άνθρακα. Πρέπει να αφήνουμε τη σαμπάνια μας να ησυχάσει και στη συνέχεια να απολαμβάνουμε το άρωμά της. Το αποτέλεσμα θα μας αποζημιώσει.

Όπως είδαμε παραπάνω, η απάντηση για το καλύτερο ποτήρι σαμπάνιας είναι σχετική! Το θέμα είναι η καλή σαμπάνια!

Share this post