Στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου και πρωτοβουλίες για τη διοργάνωση διεθνούς φεστιβάλ γαστρονομίας

Στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου και πρωτοβουλίες για τη διοργάνωση διεθνούς φεστιβάλ γαστρονομίας


Συνέντευξη τύπου με αφορμή τον 11ο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης και τον 10ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Οινοχόων που πραγματοποιούνται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη την ίδια χρονική περίοδο και τελούν υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, δόθηκε σήμερα το πρωί στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου στο Δημοτικό μέγαρο Θεσσαλονίκης.
Οι δύο Διαγωνισμοί πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των διεθνών εκθέσεων

DETROP και OENOS, της HELEXPO, γεγονός που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για επαγγελματίες και κοινό.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ.Γιάννης Μπουτάρης, είπε στο ξεκίνημα της συνέντευξης, ότι “θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του δήμου”, ώστε να στηριχθεί ο κλάδος και σημείωσε ότι ο Δήμος έχει ξεκινήσει επαφές για τη διοργάνωση ενός διεθνούς φεστιβάλ γαστρονομίας στην Θεσσαλονίκη με σκοπό την ανάδειξή της ως γαστρονομικό προορισμό, με το κρασί να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Υπογράμμισε την αναφορά του οδηγού του γαλλικού κολοσσού ειδών πολυτελείας, Louis Vuitton Moet Hennessy (LVMH), στους Δρόμους του Κρασιού της Βόρειας Ελλάδας και σε γαστρονομικά στέκια της πόλης με τη συμβολή του Νίκου Μάνεση. Είπε επίσης ότι το Ελληνικό κρασί μπορεί να αποτελέσει τον καλύτερο πρεσβευτή της χώρας μας στο εξωτερικό, λέγοντας χαρακτηριστικά: ” δύο εκατομμύρια φιάλες κρασιού που πουλιούνται στο εξωτερικό τις βλέπουν δύο εκατομμύρια ζευγάρια μάτια. Αυτοί οι άνθρωποι θα αναζητήσουν να μάθουν περισσότερα για τον τόπο προέλευσης αυτών των κρασιών”.

Ο κ.Μπουτάρης ανακοίνωσε επίσης ότι η δημοτική τηλεόραση θα καλύψει σε απευθείας μετάδοση την τελευταία φάση του 10ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Οινοχόων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα Βόρειας Ελλάδας (ΕΝΟΑΒΕ) Γιάννης Βογιατζής, τόνισε ότι πρόκειται για τον μοναδικό διεθνή διαγωνισμό οίνου που πραγματοποιείται στη χώρα μας, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Διεθνούς Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (O.I.V) και σύμφωνα με τη νομοθεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Παρότρυνε επίσης τους καταναλωτές να επιλέγουν επώνυμο ελληνικό κρασί, το οποίο -όπως είπε- υπάρχει σε προσιτές τιμές.

Τέλος ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων, κ.Ανδρέας Ματθίδης, είπε ότι η διεξαγωγή του 10ου Εθνικού Διαγωνισμού Οινοχόων γίνεται σε δύο φάσεις. Η πρώτη, κλειστή προς το κοινό, θα διεξαχθεί στις 11 Μαρτίου και θα αναδείξει τους τρεις καλύτερους διαγωνιζόμενους από το σύνολο των 16 που θα λάβουν μέρος, οι οποίοι θα προκριθούν στην τελική φάση. Η δεύτερη και τελική φάση θα διεξαχθεί στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», παρουσία του κοινού, στις 12 Μαρτίου 2011, όπου και θα αναδειχθεί ο καλύτερος Έλληνας Οινοχόος της χρονιάς. Ο νικητής του διαγωνισμού θα αντιπροσωπεύσει την χώρα μας στον Διαγωνισμό της Παγκόσμιας Ένωσης Οινοχόων, (Association de la Sommellerie Internationale), A.S.I., το 2013 που θα γίνει στην Ιαπωνία.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ

Δελτίο Τύπου

Ο «Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου Θεσσαλονίκης» και ο «Εθνικός Διαγωνισμός Οινοχόων», διεξάγονται φέτος για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, την ίδια χρονική περίοδο και τελούν υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για τον 11ο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης και τον 10ο Εθνικό Διαγωνισμό Οινοχόων που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των διεθνών εκθέσεων DETROP και OENOS, της HELEXPO, γεγονός που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για επαγγελματίες και κοινό.

Ο Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Θεσσαλονίκη από την Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος, σε συνεργασία με τη HELEXPO και με την αιγίδα όλων των φορέων του οινικού κλάδου της Ελλάδας.

Πρόκειται για τον μοναδικό διεθνή διαγωνισμό οίνου που πραγματοποιείται στη χώρα μας, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Διεθνούς Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (O.I.V.) και σύμφωνα με τη νομοθεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Οι γευστικές δοκιμές των δειγμάτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό που θα συμμετέχουν στο Διαγωνισμό, θα πραγματοποιηθούν από Έλληνες και ξένους γευσιγνώστες στις 8, 9 και 10 Μαρτίου 2011, ενώ η επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων με την εκδήλωση απονομής των βραβείων, καθώς και η γευσιγνωσία των βραβευμένων κρασιών για το κοινό, θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο των εκθέσεων DETROP και OENOS, στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» στις εγκαταστάσεις της HELEXPO, το Σάββατο 12 Μαρτίου 2011.

Ο Εθνικός Διαγωνισμός Οινοχόων για την ανάδειξη του καλύτερου Έλληνα Οινοχόου είναι ο 10ος στην 13ετή ιστορία της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων. Η διεξαγωγή του γίνεται σε δύο φάσεις:

Η πρώτη, κλειστή προς το κοινό, θα διεξαχθεί στις 11 Μαρτίου και θα αναδείξει τους τρεις καλύτερους διαγωνιζόμενους, οι οποίοι θα προκριθούν στην τελική φάση. Η δεύτερη και τελική φάση θα διεξαχθεί στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», παρουσία του κοινού, στις 12 Μαρτίου 2011, όπου και θα αναδειχθεί ο καλύτερος Έλληνας Oινοχόος της χρονιάς.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων:
Σάββατο 12 Μαρτίου,
Αίθουσα Αλέξανδρος, Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» HELEXPO

16:00–17:30 : Τελετή απονομής του 11ου Διαγωνισμού Οίνου Θεσσαλονίκης
Στην τελετή απονομής θα αποδοθούν διπλώματα στους οίνους που απέσπασαν διάκριση στον 11ο ΔΔΟΘ.
Είσοδος ελεύθερη

17:30–20:00 : Πανελλήνιος Διαγωνισμός Οινοχόων
Θα διεξαχθεί ο Τελικός Διαγωνισμός για την ανάδειξη του Καλύτερου Έλληνα Οινοχόου 2011, ο οποίος θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό.
Είσοδος ελεύθερη

16:00 – 20:00 : Γευστική δοκιμή βραβευμένων οίνων 11ου ΔΔΟΘ
Στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης» θα πραγματοποιηθεί γευστική δοκιμή των οίνων που απέσπασαν Χρυσό Μετάλλιο στον 11ο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης, συνοδεία εδεσμάτων.
Είσοδος: 5€

Πληροφορίες για τον Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης:
Σταυρούλα Λιάπη (Οινολόγος)
ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΟΙΝΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Τηλ.: 2310 281617 & 2310 281632
Fax. : 2310 281619
Email: oinologos@wineroads.gr
Web Site: www.winesofnorthgreece.gr

Πληροφορίες για τον Εθνικό Διαγωνισμό Οινοχόων και τις προσκλήσεις κοινού:
Ελένη Κατσιρμά (Γενική Γραμματέας)
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΟΙΝΟΧΟΩΝ
Τηλ.: 6972 508076
Ε-mail: contact@greeksom.gr & helenkats19@hotmail.com
Web Site: www.greeksom.gr

Share this post