Το αλκοόλ προστατεύει από την άνοια

Το αλκοόλ προστατεύει από την άνοια

Γερμανοί ερευνητές επικεντρώθηκαν σε ασθενείς 75 ετών και άνω και βρήκαν ότι η υπεύθυνη κατανάλωση μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για την εκδήλωση άνοιας.

Μια πρόσφατη μελέτη διαπιστώνει ότι η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο προστατεύει από την άνοια, ακόμη και μετά την ηλικία των 75. Οι επιστήμονες από διάφορα γερμανικά πανεπιστήμια, ψυχιατρικά τμήματα και πρωτοβάθμιας περίθαλψης κέντρα αναφέρουν στη μελέτη ότι, κατά μέσο όρο, η καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ μειώνει τον κίνδυνο άνοιας κατά σχεδόν 30 τοις εκατό σε σύγκριση με

τους nondrinkers. Επιπλέον, ο κίνδυνος είναι ένα άλλο 30 τοις εκατό χαμηλότερα για τα άτομα που πίνουν μία ή δύο μερίδες την ημέρα.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι η ελαφριά έως μέτρια σε κατανάλωση αλκοόλ είναι αντιστρόφως ανάλογη με την άνοια μεταξύ των ατόμων ηλικίας 75 ετών και άνω», έγραψαν οι επιστήμονες. Η ομάδα βρήκε επίσης παρόμοια αποτελέσματα ως προς τη νόσο του Alzheimer, που ταξινομείται ως ειδική μορφή άνοιας.

Τα αποτελέσματα είναι μέρος μιας μεγαλύτερης μελέτης για τη γήρανση, τη γνωστική και την άνοια στην πρωτοβάθμια φροντίδα ασθενών σε ολόκληρη τη Γερμανία. Για την παρούσα έκθεση, η ομάδα ακολούθησε μια ομάδα 3.202 ασθενών για τρία χρόνια. Οι μισοί από τους ασθενείς δεν έπιναν αλκοόλ, ενώ σχεδόν κανένας δεν έπινε σε πολύ μεγάλο βαθμό (πάνω από τέσσερα ποτά την ημέρα). Μετά από τρία χρόνια, 217 από αυτούς έπασχαν από άνοια. Οι επιστήμονες συνέκριναν τον τρόπο ζωής τους με την εκδήλωση της γνωστικής νόσου.

Αν και ο αριθμός των εθελοντών είναι σχετικά μικρός, οι ερευνητές είπαν ότι η δύναμη για τη μέτρηση των αποτελεσμάτων με ακρίβεια βελτιώνεται σημαντικά με τη σύγκριση σε μεγαλύτερης κλίμακας μελέτες που επικεντρώνονται σε ένα ευρύτερο φάσμα ηλικιών. Και παρά το μικρό μέγεθος του δείγματος, η μελέτη αυτή λαμβάνει την προσοχή της ιατρικής κοινότητας. Το Διεθνές Επιστημονικό Φόρουμ για τις Έρευνες γύρω από το Αλκοόλ αξιολογεί ανεξάρτητα μελέτες όπως την παρούσα. Το φόρουμ, που αποτελείται από ιατρικούς ερευνητές γύρω από το αλκοόλ, διαπιστώνει ότι τα αποτελέσματα της γερμανικής μελέτης είναι ισχυρά.

Ωστόσο, οι ερευνητές δεν προσφέρουν πολλές εξηγήσεις σχετικά με τα αποτελέσματα, υποστηρίζοντας ότι το “survivor phenomenon” μπορεί απλώς να είναι μεγαλύτερο σε ηλικιωμένους. Το Διεθνές Φόρουμ πρότεινε τις δικές του θεωρίες, μετά την αναθεώρηση του κειμένου. “Τα ευτυχισμένα άτομα με πολλούς φίλους έχουν τις πιο πολλές ευκαιρίες για κοινωνική κατανάλωση και, στην παρούσα μελέτη, η κατανάλωση αλκοόλ συσχετίστηκε σημαντικά με παράγοντες που είναι προστατευτικοί για την ανάπτυξη της άνοιας: καλύτερη εκπαίδευση, συντροφική ζωή και απουσία της κατάθλιψης», δήλωσε ο Erik Skovenborg , μέλος του Σκανδιναβικού Ιατρικού συμβουλίου αλκοόλ στη Δανία.

Ο Skovenborg σημείωσε, ωστόσο, ότι ακόμη και μετά τον έλεγχο για αυτούς και άλλους παράγοντες, ο κίνδυνος για περιπτώσεις άνοιας ήταν ακόμη σημαντικά χαμηλότερος μεταξύ των ελαφρά έως μέτρια καταναλωτών οινοπνεύματος. Επιπλέον, τα ευεργετικά αποτελέσματα του αλκοόλ αυξήθηκαν σημαντικά σε εκείνους που έπιναν κρασί.

Share this post