Το Cabernet είναι τώρα η πιο πολυφυτεμένη ποικιλία σταφυλιού στον κόσμο

Το Cabernet είναι τώρα η πιο πολυφυτεμένη ποικιλία σταφυλιού στον κόσμο

0

cabernet_sauvignon2Το Cabernet Sauvignon είναι η πιο ευρέως διαδεδομένη ποικιλία σταφυλιών που στον κόσμο , έδειξε μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας.

Από το 1990, το Cabernet Sauvignon και το Merlot έχουν υπερδιπλασιάσει το μερίδιό τους σε εκτάρια αμπελώνων , έτσι τις καθιστά τις δύο πρώτες πιο καλλιεργούμενες ποικιλίες του κόσμου .

Κατά την ίδια περίοδο ,το Tempranillo και το Chardonnay υπερτριπλασίασαν τις περιοχές καλλιέργειάς τους , ανεβαίνοντας στην τέταρτη και πέμπτη θέση , ενώ το Syrah έχει πήδηξε από την 35η θέση στην έκτη και το Garnacha έχει ολισθήσει από τη δεύτερη στην έβδομη θέση.

Η μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από το Grape and Wine Research Development Corporation, εκτείνεται σε 44 διαφορετικές οινοπαραγωγικές χώρες , 521 περιοχές κρασιού και 1.271 διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιού .

” Στον απόηχο της παγκοσμιοποίησης του κρασιού , οι παραγωγοί πρέπει να εκμεταλλεύονται τη γεωγραφική ταυτότητα της ποικιλίας τους , προκειμένου να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους .

” Αυτή η βάση δεδομένων προσφέρει διαφάνεια σε όλες τις ποικιλίες κρασιού στον κόσμο και στις περιφέρειες , ” είπε ο συγγραφέας της μελέτης , Kym Anderson του Πανεπιστημίου Adelaide School of Economics ,.

Η βάση δεδομένων αποκαλύπτει επίσης γνώσεις σχετικά με τις μεταβαλλόμενες τάσεις στη συμπεριφορά των καταναλωτών .

Πριν από είκοσι χρόνια , η ισπανική λευκή ποικιλία AIREN , ήταν η πιο ευρέως καλλιεργούμενη ποικιλία σταφυλιών στον κόσμο . Έχει πέσει από τότε στην τρίτη θέση πίσω από το Cabernet Sauvignon και το Merlot .

Η ισορροπία μεταξύ κόκκινων και λευκών φυτεύσεων της αμπέλου έχει επίσης μετατοπιστεί , με τα λευκά σταφύλια που είχαν την πλειοψηφία του μεριδίου το 2000 , ξεπεράστηκαν το 2010 , καθώς τα κόκκινα σταφύλια αύξησαν το μερίδιό τους από 49 % στο 55 % των φυτεύσεων αμπέλου του κόσμου .

” Αυτό συμφωνεί με τα όσα γνωρίζουμε για τις αλλαγές στην κατανάλωση οίνου , με πολλές χώρες να κινούνται μακριά από το λευκό κρασί και με τη κατανάλωση να αυξάνεται τα τελευταία χρόνια στην Κίνα, όπου προτιμάται το κόκκινο κρασί », δήλωσε ο Anderson .

Ο Anderson πιστεύει ότι εκτός του ότι είναι ένα εργαλείο έρευνας , οι παραγωγοί μπορούν να χρησιμοποιούν τη βάση δεδομένων για την προσαρμογή των αμπελοοινικών προσεγγίσεων τους στον απόηχο της αλλαγής του κλίματος .

” Οι παραγωγοί γνωρίζουν πολύ καλά ότι η κλιματική αλλαγή έχει επιπτώσεις στα σταφύλια τους και είναι σε επιφυλακή για ελκυστικές ποικιλίες που αποδίδουν καλά σε κλίματα παρόμοια με αυτό που περιμένουν να γίνει το δική τους κατά τις επόμενες δεκαετίες », είπε .

Η Ισπανία , η Γαλλία και η Ιταλία αντιπροσωπεύουν σήμερα το 54 % της παγκόσμιας έκτασης των αμπελώνων , η οποία έχει μειωθεί σε μέγεθος περίπου 6 % μεταξύ 2000 και 2010 .

Δείτε ολόκληρη την λίστα εδώ

0

Share this post