10 ταινίες για τους λάτρεις του κρασιού στο Netflix & Amazon Prime

10 ταινίες για τους λάτρεις του κρασιού στο Netflix & Amazon Prime

Το κρασί ένα τέλειο θέμα για μια ταινία: έχει φωτογενείς αμπελώνες, που βρίσκονται συχνά στα πιο γραφικά μέρη της γης, έχει την αίγλη και το μυστήριο της οινοποίησης και έχει και τη γοητεία του ίδιου του κρασιού, μια ατελείωτη πηγή μάθησης και γοητείας για όλους.

Με την εμφάνιση υπηρεσιών streaming όπως το Netflix και το Amazon Prime, υπάρχουν δεκάδες ταινίες και ντοκιμαντέρ για το κρασί και την οινοποίηση στα χέρια σας. Αλλά ποιες αξίζει να παρακολουθήσετε; Τα παρακάτω είναι μερικά από τα αγαπημένα της ιστοσελίδας winecoolerdirect.com

 

1.Βottle shock (2008)

Είδος: Κωμωδία, Δράμα

Διατίθεται σε: Netflix και Amazon Prime

Με βάση την περίφημη γευσιγνωσία του Παρισιού το 1976 (Judgment of Paris wine tasting), στην οποία τα κρασιά της Καλιφόρνιας  αναμετρήθηκαν με τα καλύτερα κρασιά στη Γαλλία, η ταινία επικεντρώνεται στον Steven Spurrier, έναν από τους διοργανωτές της γευσιγνωσίας, και στη σχέση μεταξύ των Jim και Bo Barrett, ιδιοκτητών του οινοποιείου Chateau Montelena.

Ο πραγματικός λόγος για να παρακολουθήσετε αυτή την ταινία είναι λόγω του Alan Rickman, ο οποίος παίζει τον Spurrier. Ο Chris Pine είναι επίσης χαρισματικός ως ο επαναστάτης νέος Bo Barrett. Ενώ η ταινία είναι σχεδόν ιστορικά ακριβής, κάνει εξαιρετική δουλειά για να καταγράψει τον ενθουσιασμό για το κρασί και την ατμόσφαιρα της Καλιφόρνιας στη δεκαετία του ’70. Και το τοπίο είναι υπέροχο.

 

2.Somm (2012)

Είδος: Ντοκυμαντέρ

Διατίθεται σε: Netflix και Amazon Video

Θέλατε ποτέ να γίνετε σομελιέ ή αναρωτήθηκατε τι χρειάζεται για να γίνει κάποιος; Αυτό το ντοκιμαντέρ ακολουθεί τέσσερα άτομα στην προσπάθειά τους να γίνουν Master Sommelier, έναν από τους πιο δύσκολους τίτλους σπουδών στον κόσμο. Παρόλο που μπορείτε να μάθετε πολλά για το κρασί ενώ το βλέπετε, το πραγματικό θέμα είναι οι άνθρωποι που έχουν πάθος για το κρασί σε αυτό το πραγματικά έντονο και προκλητικό ταξίδι.

 

  1. Somm: Τhe bottle (2015)

Είδος: Ντοκυμαντέρ

Διατίθεται σε: Netflix και Amazon Video

Από τους ίδιους σκηνοθέτες που έκαναν το Somm, αυτό είναι ένα ντοκιμαντέρ που επικεντρώνεται περισσότερο στην αγάπη των sommeliers για τα κρασιά παρά στους ίδιους τους σομελιέ. Είναι πολύ ενημερωτική και ιδανική ταινία για wine geeks. Τα καλύτερα μέρη του ντοκυμαντέρ είναι αυτά όπου βλέπουμε σούπερ σπάνια μπουκάλια που ανοίχτηκαν και δοκιμάστηκαν στα οινοποιεία όπου έγιναν, όπως η 1969 Dom Ruinart (μόνο 18 μείνανε σ΄όλο τον κόσμο – ή 17 τώρα, υποθέτω) ή το 1966 Mondavi, το πρώτο κρασί των Mondavi.

Δεδομένου ότι αυτό το ντοκιμαντέρ είναι ίσως η πιο κοντινή εμπειρία που θα έχουμε οι περισσότεροι άνθρωποι στο να δοκιμάσουμε τέτοια κρασιά, αξίζει να το παρακολουθήσετε μόνο για αυτό.

 

  1. You Will Be My Son (2011)

Είδος: Δράμα

Διατίθεται σε: Netflix και Amazon Video

Ο Martin στρέφεται εναντίον του πατέρα του, του Παύλου,  οινοπαραγωγού του Saint-Emilion, που είναι ένας πραγματικά απαίσιος ανθρώπος. Ο Martin ζητάει απελπισμένα την έγκριση του πατέρα του για να αναλάβει το οικογενειακό οινοποιείο κάποια μέρα, αλλά ο μπαμπάς του πιστεύει ότι είναι χαμένη υπόθεση. Εδώ έρχεται ο Philippe, παιδικός φίλος του Martin και επικεφαλής του οινοποιείου στους αμπελώνες της Καλιφόρνιας του Francis Ford Coppola. Ο μπαμπάς Παύλος πιστεύει ότι ο Philippe είναι μεγάλη ιδιοφυία αποφασίζει ότι αυτός- και όχι ο γιος του Μάρτιν – είναι αυτός που πρέπει να κληρονομήσει την οικογενειακή επιχείρηση. Τότε η ταινία μετατρέπεται από οικογενειακό δράμα σε θρίλερ!

 

Σημείωση: Αυτή η ταινία είναι στα γαλλικά με αγγλικούς υπότιτλους.

  1. A Year in Champagne (2014)

Είδος: Ντοκυμαντέρ

Διατίθεται σε: Netflix και Amazon Video

Καταπληκτική κινηματογράφηση σε αυτό το ντοκιμαντέρ. Είναι γεμάτο με πληροφορίες για τα πάντα που σχετίζονται με τη Σαμπάνια, από το πώς παράγονται οι φυσαλίδες, τους αυστηρούς νόμους που διέπουν τη διαδικασία της οινοποίησης και την κοινωνική δομή της ίδιας της περιοχής.  Ακόμα κι αν νομίζετε ότι γνωρίζετε πολλά για το αφρώδες κρασί, θα μάθετε κάτι από αυτή την ταινία. Επιπλέον, είναι απλά διασκεδαστικό να κοιτάξουμε τον τρόπο ζωής ενός τόπου όπου οι άνθρωποι πίνουν σαμπάνια, όπως το νερό. “Όλοι στη Καμπανία είναι χαρούμενοι”, μας λέει ένας οινοποιός. Δεν είναι περίεργο!

 

  1. A Year in Burgundy (2013)

 

Είδος: Ντοκυμαντέρ, Δράμα, Παιδιά & Οικογένεια

Διατίθεται σε: Netflix και Amazon Video

Όπως και η προηγούμενη ταινία, έτσι κι αυτή έχει καταπληκτικές εικόνες και μια άνευ προηγουμένου πρόσβαση σε μερικές από τις πιο γνωστές οικογένειες οινοποιών στην Βουργουνδία, συμπεριλαμβανομένου του  άγριου Lalou Bize-Leroy, ιδιοκτήτη του Domaine Leroy και της λεγόμενης “Βασίλισσας της Βουργουνδίας ».  Η ταινία περιστασιακά  συνορεύει με το κλισέ και η αφήγηση είναι μερικές φορές απογοητευτική. Αλλά είναι αχτύπητη η ανθρωποκεντρική προσέγγιση του σκηνοθέτη Ο David Kennard για μερικά από τα πιο εκλεκτά κρασιά στη Γαλλία.

 

  1. Blood Into Wine (2010)

 

Είδος: Ντοκυμαντέρ

Διατίθεται σε: Netflix και Amazon Video

Ξέρατε ότι ο μουσικός heavy metal, Maynard James Keenan (Tool, A Perfect Circle, Puscifer, κλπ.) έχει επίσης ένα οινοποιείο; To oνόμασε Caduceus Cellars, βοήθησε να αναβιώσει η πόλη-φάντασμα Jerome στην Αριζόνα, και είναι ένα από τα αστέρια στη βόρεια περιοχή κρασιού της Αριζόνα.

Παρόλο που ο Keenan είναι το ατού της ταινίας (και φυσικά το να βλέπει κανείς την Milla Jovovich να πίνει κρασί ) – η ταινία αφορά πραγματικά στην βιομηχανία κρασιού της Αριζόνα και πώς, παρόλο που η απόδοση σε αυτό το κράτος είναι αναγκαστικά μικρή, τα κρασιά του είναι εξαιρετικές εκφράσεις του terroir και της οινοποίησης, τόσο ως τέχνη όσο και ως τεχνική.  Επιπλέον, το τοπίο της Αριζόνα είναι υπέροχο.

 

  1. Mondovino (2004)

Είδος: Ντοκυμαντέρ

Διαθέσιμο σε: Netflix και Amazon (DVD)

Ήταν αμφιλεγόμενη όταν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά, καθώς η ταινία Mondovino εξερευνά τον «κόσμο του κρασιού», ιδιαίτερως την επίδραση της παγκοσμιοποίησης στη βιομηχανία οίνου σε διάφορες αμπελουργικές περιοχές του κόσμου.

Επιθετικά αμφισβητεί τις επιχειρηματικές πρακτικές των μεγάλων οινοποιών, αλλά ο πραγματικός λόγος για να την παρακολουθήσετε είναι ότι αν δεν θα έχετε ποτέ καλύτερη κατανόηση σχετικά με τις εσωτερικές λειτουργίες του κόσμου του κρασιού. Επιπλέον, μπορείτε να δείτε σημαντικές προσωπικότητες της βιομηχανίας όπως ο Michelle Roland, Robert Parker και Jan Schrem.

  1. Cement Suitcase (2013)

Είδος: Δράμα, Κωμωδία

Διατίθεται σε: Amazon Video

Μια εξαιρετική κωμωδία που  μας ξεναγεί στη χώρα του κρασιού της Καλιφόρνιας και στην κοιλάδα Yakima της Ουάσινγκτον.

 

Ο Franklin έχει αυτό που πολλοί θα θεωρούσαν μια δουλειά των ονείρων τους: εργάζεται σε μια αίθουσα γευσιγνωσίας οινοποιείων. Αλλά ο Φρανκλιν δεν χαίρεται καθόλου στη δουλειά του, για να μην αναφέρουμε ότι  πρόκειται να χάσει το σπίτι του και η φίλη του τον απατά. Ευτυχώς συναντάται με τον ιδιόμορφο Aussie, Jackford (χωρίς επώνυμο), ο οποίος του δείχνει πώς να κερδίσει περισσότερη διασκέδαση από τη ζωή.  Αν και δεν είναι μια τέλεια ταινία, είναι μια απολαυστική “αντι-ρομαντική” κωμωδία με υπέροχη θέα στην κοιλάδα Yakima.

 

  1. Boom Varietal (2011)

Είδος: Ντοκυμαντέρ

Διατίθεται σε: Amazon Video

Είναι το Malbec, η υπογραφή της Mendoza, μια ποικιλία που είναι στη μόδα ή έχει έρθει εδώ για να μείνει; Το Boom Varietal επιχειρεί να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση μιλώντας με τους οινοπαραγωγούς, τους ειδήμονες της βιομηχανίας, και εξερευνώντας την ιστορία του σταφυλιού στην Αργεντινή και στο εξωτερικό.  Κάτι που αποσπά την προσοχή σε αυτό το ντοκιμαντέρ είναι το soundtrack, το οποίο είναι υπερβολικό και απογοητευτικό.

Αλλά αν το παραβλέψετε, μπορείτε να μάθετε πολλά για μια σχετικά νέα (για τους Αμερικανούς) ποικιλία σταφυλιών που μοιάζει να ήρθε για να μείνει.

Share this post