Αφρώδεις πειρασμοί

Αφρώδεις πειρασμοί

0

Other-ChampagnePopping-fullinit_1

Αναμφισβήτητα ο αφρώδης οίνος από την Καμπανία ήταν ανέκαθεν συνώνυμο της πολυτέλειας του κοινωνικού status και των high-end απολαύσεων.

Τα τελευταία χρόνια όμως η βασίλισσα των φυσαλίδων έχει να ανταγωνιστεί αφρώδεις οίνους με παρόμοιο ύφος από άλλα μέρη της Γαλλίας, της Ιταλίας αλλά και του υπόλοιπου Παλαιού και Νέου Κόσμου όπου παράγονται εξαιρετικά αφρώδη με την παραδοσιακή μέθοδο-Methode Traditionelle- που σαρώνουν σε γευστικές δοκιμές και διαγωνισμούς σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ένα Αγγλικό αφρώδες, το Nyetimber, επικράτησε σε τυφλή γευστική δοκιμή της απόλυτης αγαπημένης του Τζέιμς Μποντ, της σαμπάνιας Bollinger σε τυφλή γευστική δοκιμή. Επίσης οι ανερχόμενες πωλήσεις του Ιταλικού prosecco στην Βρετανία έχουν θορυβήσει τους οίκους σαμπάνιας, οι οποίοι βλέπουν να χάνουν σημαντικό μερίδιο αγοράς από ένα οικονομικότερο προϊόν στο οποίο στρέφουν την προσοχή τους ολοένα και περισσότεροι καινούριοι καταναλωτές.

Όλες οι οινοπαραγωγές περιοχές του κόσμου μπορούν να παράγουν αφρώδεις οίνους. Η επιτυχία τους εξαρτάται από το έδαφος, το κλίμα και την επιλογή των σταφυλιών. Πολλές αμπελουργικές περιοχές έχουν εδάφη και κλίμα που μοιάζουν με αυτό της Καμπανίας, η σαμπάνια όμως είναι το σημείο αναφοράς με το οποίο κρίνονται όλοι οι αφρώδεις οίνοι ποιότητας. Ένας ακόμα λόγος υπεροχής είναι η μέθοδος παραγωγής της σαμπάνιας, η λεγόμενη παραδοσιακή μέθοδος – Methode Tradionelle – ή Méthode Champenoise, που εφαρμόζεται ευλαβικά στην Καμπανία, αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές του κόσμου για την παραγωγή αφρωδών οίνων ψηλής ποιότητας. Η Ισπανική Cava π.χ. είναι ένα αφρώδες που παράγεται με την παραδοσιακή μέθοδο  και στοιχίζει περίπου το ήμισυ της τιμής της γαλλικής σαμπάνιας..

Είναι, επίσης, 100% Καταλανική, μια πηγή υπερηφάνειας  για την βορειοανατολική περιοχή της Ισπανίας.

Όσον αφορά τις δυνατότητες της σαμπάνιας και πολλών αφρωδών οίνων για συνδυασμό τους με φαγητό, πρέπει να ξέρουμε ότι έχουν μια μεγάλη γκάμα που μπορούν να καλύψουν. Στα high τους βρίσκονται με χαβιάρι, όστρακα και σολομό Μπαλίκ, ενώ vintage σαμπάνιες και αφρώδη δεν διστάζουν να αντιμετωπίσουν ακόμα και λευκά κρέατα με ελαφριές λευκές σάλτσες.

Εδώ και αρκετά χρόνια και στην Ελλάδα παράγονται επίσης εξαιρετικοί αφρώδεις οίνοι, πολλοί από αυτούς μάλιστα με την παραδοσιακή μέθοδο. Αξίζει να τους ανακαλύψουμε.

 

 

Moët & Chandon Brut Impérial NV

 scarlett-johansson-moet-champagne-ad3

Περιοχή: Καμπανία

Ποικιλία:Chardonnay, Pinot Noir και Pinot Meunier

Μέτριο- λεμονοπράσινο χρώμα με πολυάριθμες μικροσκοπικές φυσαλίδες που αναπτύσσονται σε κορδόνι. Στην μύτη εκλεπτυσμένα αρώματα ζυμών, μπριός, φουντουκιού εσπεριδοειδών, βερίκοκου & αχλαδιού, Στο στόμα υπέροχο mouthfilling, που συνθέτουν οι μικροσκοπικές φινετσάτες φυσαλίδες, η δροσιστική οξύτητα και η κρεμώδης αίσθηση του αφρισμού και των φρούτων οδηγώντας σε ένα μακρύ φινετσάτο τελείωμα.

 

Santo Λευκός  Brut

santo_sparkling

Περιοχή: Σαντορίνη

Ποικιλία: Ασύρτικο

Ο πρώτος αφρώδης οίνος που παράγεται στη Σαντορίνη, από 100% Ασύρτικο της θηραϊκής γης, με τη μέθοδο Traditionelle, αποδεικνύοντας τον πολυδύναμο χαρακτήρα της σπουδαίας αυτής ποικιλίας. Κρυστάλλινο ανοικτό κίτρινο-πράσινο χρώμα. Κομψό με επίμονες φυσαλίδες. Η μύτη είναι εκφραστική με λευκό ροδάκινο, μέλι και νότες κηρήθρας. Στο στόμα ξηρό, στρογγυλό και ισορροπημένο, με έντονη οξύτητα που προσδίδει φρεσκάδα και απολαυστικό χαρακτήρα. Επίμονη, δροσιστική επίγευση.

 

ΠΑΡΆΓΚΑ ΚΥΡ ΓΙΆΝΝΗ SPARKLING

paranga_sparkling

Περιοχή: Επιλεγμένοι αμπελώνες ζώνης Αμυνταίου

Ποικιλία: Ξινόμαυρο, Μοσχάτο, Chardonnay

Δυνατός και ευχάριστος αφρισμός, αποτελούμενος από μικροσκοπικές φυσαλίδες που βοηθούν στην ανάδειξη του αρωματικού χαρακτήρα του κρασιού. Αρώματα βερίκοκου, ροδάκινου και νότες λουλουδιών συνθέτουν έναν έντονο και πολύπλοκο χαρακτήρα, ο οποίος ισορροπεί με την φρεσκάδα του κρασιού, την τραγανή οξύτητα και των κρεμώδη αφρισμό

 

CAIR VELVET 2005

cair_velvet2005

Περιοχή: Ρόδος

Ποικιλία: Chardonnay, Αθήρι

Ένα ελληνικό χρονολογημένο αφρώδες, φτιαγμένο με την παραδοσιακή μέθοδο που εμφανίζεται στο ποτήρι με λαμπερό, ανοιχτό, λεμονί χρώμα, ασυνήθιστο για την ηλικία του. Πλούσιος αφρισμός με μικροσκοπικές, αρκετά “δραστήριες” φυσαλίδες, σε κορδόνι, παρασύρουν στην μύτη υπέροχα αρώματα εσπεριδοειδών, βερίκοκου και λεπτές νότες λευκών λουλουδιών και μπριός. Στον ουρανίσκο, γευστικά φρούτα και κρεμώδης αφρισμός προσφέρουν εξαίσια φρεσκάδα που υποστηρίζεται και από την λεμονάτη οξύτητα.

 

DEUS λευκός φυσικός ημιαφρώδης CAVINO

????????????????????????????????????

Περιοχή: Ορεινή Αχαία , Πελοπόννησος.

Ποικιλία:  Μοσχάτο Ρίου 60%, Σιδερίτης 40%

Ζύμωση με επιλεγμένες ζύμες σε χαμηλές θερμοκρασίες σε κλειστές δεξαμενές. Η αλκοολική ζύμωση διακόπτεται με έντονη ψύξη με σκοπό να παραμείνει μια επιθυμητή ποσότητα αζύμωτων σακχάρων. Μέτριο λεμονί χρώμα με αχνές πρασινωπές ανταύγειες και άτακτες φυσαλίδες μετρίου μεγέθους. Στην sexy μύτη του, φέρνει αρώματα σταφυλιού, ώριμου ροδάκινου, βερίκοκου, μανταρινιού και φευγαλέες νότες γιασεμιού. Στόμα γλυκό που ισορροπείται σχεδόν επαρκώς από την ψηλή οξύτητα, έντονα αρώματα γλυκών φρούτων, κρεμώδης αφρισμός που συντελεί στην αίσθηση φρεσκάδας και απολαυστική φρουτώδης επίγευση.

 

 

0

Share this post