Απλές συμβουλές Marketing για μικρά οινοποιεία: Πώς να αυξήσετε τις απευθείας πωλήσεις κρασιού!

Απλές συμβουλές Marketing για μικρά οινοποιεία: Πώς να αυξήσετε τις απευθείας πωλήσεις κρασιού!

 Ceps_vigne1

Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, οι πωλήσεις κρασιού απευθείας στους καταναλωτές είναι το πιο κερδοφόρο επιχειρηματικό μοντέλο ενός μικρού οινοποιείου. Τα μικρά οινοποιεία σε όλη την Αμερική, προσπαθούν να κερδίσουν περισσότερες απευθείας πωλήσεις, κάτι το οποίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την επίσκεψη των καταναλωτών στα οινοποιεία, όπου τα κρασιά μπορούν να πωληθούν μετά την επίσκεψη, απευθείας από τον παραγωγό.

 

Η στρατηγική είναι: «Με επιθετικό μάρκετινγκ, κάντε τους οινόφιλους αλλά και τους  περίεργους, δυνητικούς καταναλωτές, να θέλουν να έρθουν στο μικρό οινοποιείο σας.» Mε ποιους τρόπους μπορούμε να το πετύχουμε αυτό;

Διοργάνωση εκδηλώσεων

Η φιλοξενία εκδηλώσεων στο οινοποιείο σας, μπορεί να σας φέρει καινούργιο κόσμο. Τα οινοποιεία σε πολλά μέρη, φιλοξενούν εκδηλώσεις γευσιγνωσίας κρασιού, μαθήματα αξιολόγησης κρασιού, μαθήματα μαγειρικής και ακόμη μεγαλύτερες εκδηλώσεις, όπως φεστιβάλ και συναυλίες. Σε κάποιες οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου, όπως για παράδειγμα στη Νάπα, ορισμένα οινοποιεία έχουν προχωρήσει τόσο πολύ ώστε έχουν καταφέρει να θεωρούνται σημαντικά κέντρα οινοτουριστικής διασκέδασης.

Η στρατηγική προώθησης αυτών των εκδηλώσεων, μπορεί να περιλαμβάνει όλες τις συμβατικές μεθόδους ( δελτία τύπου σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, δημοσιεύσεις σε τοπικές εφημερίδες, διαφημίσεις σε περιοδικά κρασιού, συνεργασία με τους τοπικούς φορείς του τουρισμού και των εμπορικών επιμελητηρίων κ.ο.κ.) τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αλλά και την ενεργοποίηση μιας data bank με (ηλεκτρονικές) διευθήνσεις εν δυνάμει επισκεπτών του οινοποιείου. Τα μικρά οινοποιεία στην Ελλάδα συνήθως  βρίσκονται σε μικρές πόλεις και σε αγροτικές περιοχές, γι ‘αυτό ας μην ξεχνάμε και την σημασία της απλής διάδοσης από στόμα σε στόμα.

Το να γίνουν αυτές οι προωθητικές ενέργειες πράξη, είναι συχνά το πιο δύσκολο μέρος. Όταν πετύχει όμως μια τέτοια διοργάνωση, είναι πολύ πιθανό να γίνει ακόμα καλύτερη και χρόνο με τον χρόνο να βελτιώνεται. (βλ. Δραμοιγνωσία στη Δράμα)

 

Προώθηση οινικού τουρισμού

Ο οινικός τουρισμός είναι ένας τρόπος για να κάνετε την αγορά κρασιού μια ολοκληρωμένη εμπειρία για τους πελάτες σας. Το πιο πιθανό, είναι να υπάρχει ήδη οινοτουρισμός στην περιοχή σας. Το μόνο που χρειάζεται είναι να τον αξιοποιήσετε. Η συνεργασία με τοπικά συμβούλια τουρισμού, εμπορικά επιμελητήρια, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, και εστιατόρια για να δημιουργήσετε μια διασταυρωμένη προώθηση των ευκαιριών είναι ένας πολύ καλός τρόπος για ξεκινήσετε. Μπορείτε να φτιάξετε ένα φυλλάδιο της εμπειρίας που δημιουργείτε, ή να συμμετέχετε σε ένα φυλλάδιο που προωθεί τον τουρισμό κρασιού της περιοχής σας.

«Η διαφήμιση ενός Σαββατοκύριακου γευσιγνωσίας, με διαμονή σε ένα όμορφο ξενοδοχείο με πρωινό και ένα γκουρμέ δείπνο σε ένα τοπικό εστιατόριο, θα προσελκύσει τόσο τους γνώστες του κρασιού όσο και ζευγάρια που αναζητούν μια ρομαντική απόδραση.»

 

Εξωτερικές εκδηλώσεις

Δεν μπορεί να φέρετε όλους τους ανθρώπους στο οινοποιείο, έτσι μερικές φορές βοηθά το να φέρετε το οινοποιείο στους ανθρώπους! Μερικά οινοποιεία έχουν χώρους γευσιγνωσίας και εγκαταστάσεις εκτός του χώρου του οινοποιείου και πιο κοντά σε αστικές περιοχές. Αρκετά οινοποιεία της Ουάσιγκτον, για παράδειγμα,  έχουν επιτύχει με αυτή τη στρατηγική, καθώς πολλά από αυτά βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα της πολιτείας, αλλά η πυκνότητα του πληθυσμού είναι στα δυτικά.

Μπορείτε επίσης να επιλέξετε να κάνετε γευσιγνωσία κρασιού και πωλήσεις σε φεστιβάλ, εκθέσεις και κοινωνικές εκδηλώσεις σε πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές εντός της εμβέλειας του οινοποιείου σας αλλά δώστε λίγη περισσότερη σημασία και στο “Un Vigneron à la Maison” για το οποίο θα μιλήσουμε σύντομα εκτενέστερα. Αυτή η στρατηγική μπορεί όχι μόνο να αυξήσει τις πωλήσεις σας αλλά και την, τεράστιας σημασίας, αναγνωρισιμότητα της επωνυμίας σας. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να δείτε αυξημένες επισκέψεις στο οινοποιείο σας.

 

Share this post