Διαδικασία αξιολόγησης του κρασιού

Διαδικασία αξιολόγησης του κρασιού

0

drinking11

Οι δοκιμαστές του οίνου χρειάζονται κάτι παραπάνω από μύτη και ουρανίσκο για να αξιολογήσουν ένα κρασί-χρειάζεται να παρατηρήσουν την εμφάνιση και το μπουκέτο του κρασιού ώστε να εκτιμηθεί πλήρως κάθε τρύγος.
 
Κοιτάξτε το κρασί στο ποτήρι. Πολλά από αυτά που θα γευτείτε κρύβονται στο χρώμα ,την διαφάνεια και την πιθανή παρουσία ενανθράκωσης ή αισθητού ιζήματος.
Ανακινείστε το κρασί στο ποτήρι. Σημειώστε τις οπτικές ενδείξεις, αφήστε το να αναπνεύσει και να αναδειχτούν τα αρώματά του.
 
Μυρίστε  το κρασί στο ποτήρι, με συχνές  κοφτές  και βαθιές εισπνοές..Σας φέρνει κάτι στο νου?
 
Ρουφήξτε μια γουλιά κρασιού και κάντε μια κίνηση μασήματος ώστε να καλυφθεί κάθε σημείο μέσα στο στόμα και γύρω από την γλώσσα. Σκεφτείτε τι σας προκαλεί και σε ποιο σημείο το αισθανθήκατε πιο έντονα- στην γλώσσα ή στον ουρανίσκο.
 
Φτύστε  για να διατηρήσετε τη νηφαλιότητά σας-αλλά και την ικανότητα να συνεχίσετε συσχετισμούς μυρωδιάς και γεύσης- θα πρέπει να φτύνετε όσα δοκιμάζετε στην διάρκεια της γευσιγνωσίας.

Καθώς θα δοκιμάζετε διάφορα κρασιά απλά βρείτε τις δικές σας λέξεις που χαρακτηρίζουν την διαφάνεια, το μπουκέτο ,το σώμα και το φινίρισμα ενός κρασιού- χωρίς να πρέπει να χρησιμοποιήσετε όρους όπως “ένας υπαινιγμός μετάλλου” ή “ένα  βουτυράτο  
chardonnay” 
0

Share this post