Το Blockchain μπορεί να καταπολεμήσει το πρόβλημα της απάτης στα τρόφιμα και το κρασί της Αυστραλίας ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Το Blockchain μπορεί να καταπολεμήσει το πρόβλημα της απάτης στα τρόφιμα και το κρασί της Αυστραλίας ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων

0

Η απάτη σε τρόφιμα και κρασιά κοστίζει στους Αυστραλούς 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια! Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το blockchain θα μπορούσε να είναι η λύση.

Την προπερασμένη εβδομάδα σε μια ανοιχτή συζήτηση που διοργανώθηκε  με τοπικούς εμπειρογνώμονες της αλυσίδας εφοδιασμού και κυβερνητικούς αξιωματούχους τέθηκε στο τραπέζι η λύση με την χρήση τεχνολογίας blockchain για την καταπολέμηση της απάτης τροφίμων αξίας 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων που βλάπτει κάθε χρόνο τον πρωτογενή τομέα της Αυστραλίας.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της Blockchain Australia,  Rob Allen επόπτευσε τη διαδικτυακή συζήτηση συζητώντας περιπτώσεις χρήσης blockchain στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας. Τη συζήτηση παρακολούθησαν online περισσότεροι από 150 συμμετέχοντες.

Ο Allen δήλωσε ότι η επαλήθευση της αυθεντικότητας των προϊόντων που ισχυρίζονται ότι είναι αυστραλιανά σε τοπικές και υπερπόντιες αγορές είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η γεωργική βιομηχανία της χώρας.

Τι είναι το Blockchain; Δείτε εδώ 

Η Αυστραλία είναι ένας σημαντικός εξαγωγέας προϊόντων, εξήγησε η National Blockchain Lead Chloe White από το Υπουργείο Βιομηχανίας και η χρήση της τεχνολογίας blockchain μπορεί να προσφέρει μια λύση. Το πρόβλημα είναι ευρύτερο και έχει επιπτώσεις και εκτός Αυστραλίας, δήλωσε ο διευθυντής της AgTech Capital, Al Fullerton, συζητώντας τις εμπειρίες που έχει σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ασία όπου η απάτη στα τρόφιμα, η παραπλανητική παρουσίαση και η ιχνηλασιμότητα προέλευσης είναι ουσιώδη προβλήματα.

Οι τελικοί παραλήπτες της αλυσίδας εφοδιασμού, δηλαδή οι τελικοί καταναλωτές θεωρούν ότι τα προϊόντα των αυστραλιανών εξαγωγών που παραλαμβάνουν είναι προϊόντα μας υψηλής ποιότητας, χωρίς να γνωρίζουν ότι έχουν υποστεί διαδικασίες που μειώνουν την ποιότητά τους. Αυτές οι διαδικασίες είναι σοβαρές.  Ένα μπουκάλι νερό της Αυστραλίας είναι πολύ πιθανό να ξαναγεμίζεται και να μεταπωλείται έως επτά φορές σε ολόκληρη την Κίνα, ή το λάδι που πωλείται στη μαύρη αγορά από τους λαθρέμπορους, μπορεί να αραιώνεται με νερό και να ξαναπωλείται.  

 

Το Blockchain μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αυξήσει τη διαφάνεια και την αξιοπιστία των δεδομένων που βοηθούν στον έλεγχο ταυτότητας προϊόντων, ισχυρίστηκε ο Fullerton.

Οι λύσεις Blockchain προσφέρουν επίσης σημαντικά οφέλη και εξοικονόμηση απόδοσης για τις βιομηχανίες πιστοποίησης τροφίμων και γεωργικών προϊόντων – οι οποίες επί του παρόντος βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε πιστοποιητικά που πλαστογραφούνται πανεύκολα, εξήγησε η διευθύνων σύμβουλος της πλατφόρμας Geora, Bridie Ohlsson.

Πολλές εταιρείες καταβάλλουν εκτεταμένες και δαπανηρές προσπάθειες για να αποκτήσουν πιστοποίηση τροφίμων (food and agricultural certification), η οποία θα τους δώσει μόνο ένα άχρηστο κομμάτι χαρτί με μελάνι πάνω του, είπε η Olhsson. Με την τεχνολογία blockchain, αυτές οι πιστοποιήσεις μπορούν να αποθηκευτούν ψηφιακά αυξάνοντας πολύ την αντοχή τους στην πλαστογράφηση.

Το πάνελ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η έλλειψη τεχνολογικού γραμματισμού είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ευρύτερη υιοθέτηση του blockchain, με την CEO της Civic Ledger, Katrina Donaghy να εξηγεί ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να κατανοήσουν την τεχνολογία blockchain, υποστηρίζοντας εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες που έχουν σχεδιαστεί για να ενισχύσουν την τεχνογνωσία των Αυστραλών.

Το πάνελ ανακοίνωσε επίσης σχέδια για το πρώτο Κέντρο Συνεργατικής Έρευνας ή CRC της Αυστραλίας. Το CRC σκοπεύει να συγκεντρώσει 60 εκατομμύρια δολάρια για να προωθήσει την υιοθέτηση blockchain μέσω αυστραλιανών νεοσύστατων επιχειρήσεων, το οποίο περιλαμβάνει μια πρόταση 25 εκατομμυρίων δολαρίων που υποβλήθηκε στην αυστραλιανή κυβέρνηση.

Διαβάστε σχετικά: Ιταλικό οινοποιείο κυκλοφορεί κρασιά με βιδωτά καπάκια εφοδιασμένα με near-field communication (NFC)

0

Share this post