Chateau Leognan…… στα γρήγορα

Chateau Leognan…… στα γρήγορα

Μπορεί άραγε ένας καταιγισμός ερωτήσεων σε σύντομο χρονικό διάστημα σε έναν κουρασμένο Γάλλο οινοποιό να δώσει μια περιεκτική εικόνα των προσπαθειών του και της φιλοσοφίας του; Η όποια απάντηση βαραίνει προφανώς όχι τον αγαπητό οινοποιό αλλά τον γεμάτο περιέργεια άνθρωπο που έθεσε τις ερωτήσεις.

Chateau Léognan σε συντομία

Ο Phillipe Miecaze μαζί με την σύζυγο του Chantal πήραν πριν από 13 χρόνια μια απόφαση ζωής, πουλώντας την επιχείρηση που διατηρούσαν στο Paris προχώρησαν  στην αγορά του Chateau Léognan. Το Chateau αυτό βρίσκεται έξω από την πόλη του Bordeaux στην καρδιά της ξακουστής ζώνης του Pessac- Léognan.

Οι αμπελώνες του Chateau Léognan έχουν έκταση 60 στρεμμάτων, βρίσκονται πάνω σε αμμώδες και χαλικώδες έδαφος με το 70% αυτών να καλλιεργείται με Cabernet Sauvignon ενώ το υπόλοιπο 30% με Merlot. Τα κλίματα έχουν μέση ηλικία τα 25 χρόνια και από αυτά παράγονται 30.000 φιάλες. Τα βαρέλια που χρησιμοποιούνται είναι γαλλικά με τη χρήση νέων βαρελιών να κυμαίνεται στο 30 με 50%.

CHANTAL_ET_PHILIPPE_MIECAZE

Οι ερωτήσεις

Ο κος Miecaze κλήθηκε να απαντήσει πόσο εύκολο ήταν να διατηρήσει την αρχική του ρομαντική διάθεση η οποία τους οδήγησε να αγοράσουν το Chateau Léognan. Δεδομένου ότι ο χρόνος που απαιτούταν μέχρι  να στρώσουν οι  αμπελώνες αλλά και να παλαιώσουν τα κρασιά θα ροκάνιζε το αρχικό τους κεφάλαιο .

Ο ίδιος χαμογελώντας ισχυρίστηκε πανεύκολο(sic) καθότι είχαν την τύχη (αν και έπειτα συμφώνησε ότι ήταν περισσότερο θέμα SmartBuy παρά τύχης) τα αμπέλια του Chateau Léognan να τα διαχειρίζεται για χρόνια το ξακουστό Domaine de Chevalier, έτσι μπορούσαν να πάρουν καλή πρώτη ύλη από την πρώτη χρονιά.

Βέβαια δεν ήταν δυνατόν να μην επενδύσουν στον οινολογικό εξοπλισμό αγοράζοντας δεξαμενές και δρύινα βαρέλια.  Στην τελευταία φράση στηρίχθηκε η επόμενη ερώτηση που αφορούσε το στυλ των κρασιών τους και κατά πόσο ένα Chateau του Bordeaux δέχεται επιρροές από τον παγκόσμιο ανταγωνισμό ή τους εγχώριους διαμορφωτές στυλ (aka Rolland).

Ο συμπαθής οινοποιός δεν ταλαντεύτηκε καθόλου στην απάντηση του επιδεικνύοντας ότι, παρά την ηλικία του, δείχνει να διατηρεί μια πολύ καλή εικόνα του στυλ που πρέπει να έχει ένα κρασί από το Pessac- Léognan.  Για τον ίδιο το βασικό κριτήριο είναι να μπορέσει να εκφραστεί το σταφύλι και ο τόπος μέσα από το κρασί. Με απαραίτητη συνθήκη η μεταχείριση του κρασιού στο οινοποιείο να τείνει προς αυτήν την κατεύθυνση και όχι στον υπερτονισμό του βαρελιού ή την αντιγραφή των στυλ διεθνών ανταγωνιστών.

Τέλος ερωτήθηκε αν η κλιματική αλλαγή έχει μεταβάλλει τα δεδομένα τα οποία ο ίδιος έχει ως τώρα σχηματίσει για τους τρύγους στο Bordeaux. Καθότι αν και  ο ίδιος δεν είναι νεαρός στην ηλικία είναι σχετικά νέος στο χώρο του κρασιού, με 13 χρόνια εμπειρίας στο Pessac- Léognan και μάλιστα προερχόμενος από το μακρινό Paris.

Χωρίς να διεκδικεί την βαθιά γνώση της κλιματικής αλλαγής ή της αμπελουργικής ιστορίας του Bordeaux, ο κος Miecaze παραδέχτηκε ότι για αυτόν κάθε τρύγος είναι διαφορετικός. Σε αυτό το σημείο χαμογέλασε όταν κλήθηκε να απαντήσει αν κάθε τρύγος είναι σαν μια «καινούργια φιλενάδα» (petite copine) προτιμώντας να παρομοιάσει  κάθε τρύγο με ένα «μικρό παιδί» (petit enfant). Στηριζόμενος στο γεγονός το κλίμα στο Bordeaux επιβάλει πλέον  κάθε χρονιά να αντιμετωπίζεται  ξεχωριστά, έτσι ώστε να μπορεί διατηρεί ένα Chateau το στυλ και την φιλοσοφία του ακέραιη.

Τα κρασιά του Chateau Léognan

  • Le blanc  2017 Graves 50% Sauvignon Blanc- 40% Semillon-10% Muscadelle

Έντονο λεμονί στην όψη. Ελαφριά αίσθηση λευκόσαρκων φρούτων, έντονα εσπεριδοειδή, φρεσκοκομμένο γρασίδι και καλά ενσωματωμένα αρώματα δρυός με νότες βανίλιας και ξηρών καρπών. Στο στόμα ελαφρύ, με νεύρο που βρίσκεται όμως σε ισορροπία με την λιπαρή υφή από τη χρήση δρυός και την επαφή με τις οινολάσπες. Επίμονο τελείωμα και έντονη αίσθηση φρεσκάδας.

Τιμή Λιανικής 21€

  • Pessac- Léognan 2015 κυρίαρχο στο χαρμάνι είναι το Merlot

 Ρουμπινί στο χρώμα. Στη μύτη αρώματα από πυκνά κόκκινα φρούτα, φρεσκοξυσμένο μολύβι, γλυκιά μπαχάρια και  νότες καπνού. Στο στόμα  ευχάριστο με μεταξένιες ταννίνες και  με την τονισμένη οξύτητα να βρίσκεται σε ισορροπία με την επίμονη γλύκα του φρούτου. Μακρύ τελείωμα με έντονα φρουτώδη αίσθηση και μπαχαρένιες νότες. 

Τιμή Λιανικής 30€

  • Pessac- Léognan 2011 κυρίαρχο στο χαρμάνι είναι το Cabernet Sauvignon

Πορφυρό στην όψη. Με αρώματα φρέσκων μαύρων φρούτων, γραφίτη, πιπεριού και νότες ώριμης πιπεριάς. Στο στόμα επίμονο, με νεύρο και καλοδουλεμένες ταννίνες που βρίσκονται σε ισορροπία με την βελούδινη υφή. Όμορφα ενσωματωμένη δρυς και εξαιρετική έκφραση της τυπικότητας που συνδυάζεται με την  πολυπλοκότητα των αρωμάτων. Επίμονο τελείωμα με ευχάριστη αίσθηση φρεσκάδας φρούτου και νότες γραφίτη.

Τιμή Λιανικής 45€

Η γνωριμία με το Chateau Léognan και τα κρασιά του έλαβε μέρος στο φιλόξενο χώρο του L’Audrion  Wine&More στην Πλατεία Φιλόμουσου Εταιρείας 3 στην Πλάκα και συνοδεύτηκε από νόστιμα πιάτα του Menu, παρουσία των Gilles και Marie Laure Bocabarteille που είναι οι ιδιοκτήτες της γαλλικής Cave  à Manger.

Κώστας Προβατάς Dip WSET

Share this post