Demi-sec: Ο ελέφαντας στο δωμάτιο στην Champagne

Demi-sec: Ο ελέφαντας στο δωμάτιο στην Champagne

Η Demi-Sec έχει γίνει ο ελέφαντας στο δωμάτιο στην Champagne, σύμφωνα με μία από τους κορυφαίους οινοπαραγωγούς της περιοχής.

Μιλώντας στο db σε ένα γεύμα δοκιμής στο Chrysan στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα, η επικεφαλής οινοποιός της  Champagne Jacquart, Floriane Eznack, είπε: «οι πωλήσεις demi-sec αυξάνονται, αλλά αυτό είναι το κρασί για το οποίο δεν μιλάμε.

“Υπάρχει επίσης μια προκατάληψη γύρω από το στυλ. Στο παρελθόν οι άνθρωποι προσθέτανε ζάχαρη για να κρύψουν λάθη στη σαμπάνια τους, έτσι αυτό έχει μια αρνητική χροιά.

“Κανείς δεν θέλει να μιλήσει για demi-sec στην περιοχή, αλλά πολλοί άνθρωποι θέλουν να την πιούν. Το ύφος δεν πρόκειται να φύγει από τη μόδα, αν μη τι άλλο αυτό είναι όλο και πιο δημοφιλές. ”

Από την ένταξή της στην Jacquart πέρυσι, μετά από τέσσερα χρόνια στη Veuve Clicquot, η Eznack μείωσε  δραματικά το εύρος της Jacquart από 18 σε μόλις έξι.

«Ήταν ένα κομμάτι ενός εφιάλτη, όταν άρχισα – είχαμε όλες αυτές τις διαφορετικές μη-vintage σαμπάνιες και τρεις prestige cuvées. Ήταν σημαντικό να μειωθεί το εύρος για να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση, “είπε στο db
Η Eznack βρίσκεται αυτό το διάστημα στη διαδικασία  fine-tuning για μια νέα cuvée που θα κυκλοφορήσει το επόμενο έτος.

«Δεν έχουμε οριστικοποιήσει το όνομα ακόμα, αλλά θα είναι μία vintage σαμπάνια από τις καλύτερες Premier  και Grand Cru περιοχές μας », είπε.

Το κρασί δεν θα αντικαταστήσει τα σημερινά cuvée του σπιτιού, 50/50 Chardonnay, Pinot Noir NV χαρμάνι Brut de Nominée, , αλλά μάλλον θα τοποθετηθεί ανάμεσα σ’ αυτό.

Πριν από την κυκλοφορία, η Jacquart θα κυκλοφορήσει την 2006 Blanc de Blancs στην αγορά στις αρχές του επόμενου έτους, αφού ωρίμασε στις οινολάσπες της για έξι χρόνια.
«Δεν θέλω πραγματικά επιπλέον ωρίμανση στα κρασιά μου – θέλω να είναι φρέσκα και άμεσα ευχάριστα», αποκάλυψε.

Η επόμενη πρόκληση της είναι η επιλογή του τόπου: “Εστιάζομαι στο να επιλέξουμε τα καλύτερα σταφύλια από τα καλύτερα αμπελοτόπια για να ανεβάσουμε το ποιοτικό παιχνίδι.

«Δεν ψάχνω για να είμαι επαναστατική και να διαμορφώσω ριζικά τα πράγματα, θέλω απλώς να κάνω την Champagne όσο δυνατόν γίνεται να είναι έκφραση του terroir.

“Το σπίτι έχασε λίγο το δρόμο του στα μέσα της δεκαετίας του ’90, αλλά τώρα ξέρουμε που πάμε», είπε.

Ο μακροπρόθεσμος στόχος της Eznack είναι να χαράξει μια θέση για τη Jacquart ως κατασκευαστές Σαμπάνιας που διαθέτουν τόσο φρεσκάδα όσο και συγκέντρωση.

«Είναι μια πρόκληση στη σαμπάνια, και είναι δύσκολο να επιτευχθούν και τα δύο, αλλά είμαστε στο δρόμο.

«Είμαστε μια νέα εταιρεία, θα πρέπει να πάρουμε το χρόνο μας. Μεγάλες αλλαγές δεν θα συμβούν εν μία νυκτί “, παραδέχτηκε.

Ενώ το 2012 αποδείχθηκε δύσκολη συγκομιδή, η Eznack είναι θετική για το αποτέλεσμα.

“Την εποχή ανάπτυξης του 2012 έριξε ό, τι μπορούσε σε μας: παγετό, βροχή, χαλάζι, κύματα καύσωνα.

“Η δική μας απόδοση ήταν κάτω από 30-40%, αλλά τα σταφύλια που μαζέψαμε εμφάνισαν υπέροχο άρωμα κατά τη διάρκεια της ζύμωσης. Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ένα έτος vintage για εκείνους που πήραν από τις καλύτερες περιοχές », είπε.

Η Eznack αποκάλυψε επίσης ότι οι πωλήσεις της Jacquart ροζέ, έχουν αλματώδη αύξηση στην Ιαπωνία λόγω του θετικού συνδυασμού με το ροζ χρώμα στη χώρα.

“Το ροζ είναι ένα πολύ σημαντικό χρώμα στην Ιαπωνία – σηματοδοτεί τον ερχομό της άνοιξης, έτσι οι πωλήσεις ροζέ ήταν πάντα ψηλά εκεί.

“Πιστεύω επίσης ότι ταιριάζει πολύ καλά με την ιαπωνική κουζίνα, sushi ιδιαίτερα», είπε.

Share this post