Είναι ασφαλής η κατανάλωση αλκοόλ κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Είναι ασφαλής η κατανάλωση αλκοόλ κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Οι κανόνες σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ στην εγκυμοσύνη αλλάζουν από ό,τι φαίνεται κάθε δύο δεκαετίες. Είναι εντάξει αν είστε έγκυος να πιείτε ένα ποτό ή καλύτερα να είμαστε πιο προσεκτικοί;

Σε κάποιο σημείο της εγκυμοσύνης τους, οι περισσότερες μέλλουσες μητέρες βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα ποτήρι κρασί ή ένα μπουκάλι μπύρας και πρέπει να εξετάσουν το δύσκολο ερώτημα εάν θα το πιουν ή όχι. Ακόμα και μετά από δεκαετίες συζήτησης, εξακολουθεί να μην υπάρχει οριστική απάντηση.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950 και της δεκαετίας του 1960, ήταν απολύτως αποδεκτό για τις έγκυες γυναίκες να πίνουν – και να καπνίζουν! Στην πραγματικότητα, στη δεκαετία του 1960, ορισμένοι γιατροί πρότειναν στις έγκυες αλκοόλ, για αποφυγή πρόωρης γέννας.

Στη δεκαετία του 1970, η πολιτισμική στάση απέναντι στην κατανάλωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έφτασε στο άλλο άκρο όταν οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το αλκοόλ θα μπορούσε να οδηγήσει σε δυσπλασίες στα έμβρυα. Το 1973, οι γιατροί εφεύραν τον όρο «fetal alcohol syndrome» για να περιγράψουν ένα συνδυασμό χαρακτηριστικών που είναι κοινά για τα μωρά που γεννιούνται από αλκοολικές μητέρες (χαμηλού βάρος γέννησης, αργής ανάπτυξης, μικροί οφθαλμοί, σοβαρές γνωστικές αναπηρίες). Έτσι, κάθε διεθνής ιατρικός σύλλογος κήρυξε ότι δεν είναι ασφαλές για τις έγκυες γυναίκες να έχουν ακόμη και μια σταγόνα αλκοόλ.

Διαβάστε σχετικά: Το ποτό κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να μην είναι βλαβερό

Οι προειδοποιήσεις αυτές εξακολουθούν να ισχύουν. Πρόσφατα, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής επιβεβαίωσε τη σύστασή της ότι οι έγκυες γυναίκες δεν πίνουν. Ωστόσο, αναγνώρισε επίσης ότι, ενώ οι γιατροί συμφωνούν για τις αρνητικές επιπτώσεις της κατάχρησης αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η περιστασιακή κατανάλωση αλκοόλ είναι επικίνδυνη για τα αγέννητα μωρά. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι δεν είναι απολύτως ηθικό να δημιουργηθεί μια κλινική δοκιμή στην οποία μια ομάδα εγκύων γυναικών να απέχει και οι άλλες να πίνουν περιστασιακά.

Οι ΗΠΑ δεν είναι η μόνη χώρα που ενθαρρύνει την πλήρη αποχή: τα Υπουργεία Υγείας της Ιρλανδίας, της Νέας Ζηλανδίας και της Αυστραλίας συνιστούν επίσης ότι οι έγκυες και κατά τη διάρκεια του θηλασμού πρέπει να αποφεύγουν τελείως το αλκοόλ. Από την άλλη πλευρά, αρχίζουν να συσσωρεύονται μελέτες που υποδεικνύουν ότι η μετριοπαθής κατανάλωση αλκοόλ είναι αβλαβής. Μια σειρά πέντε μελετών που διεξήχθησαν στη Δανία έδειξε ότι – από την ηλικία των πέντε ετών – τα παιδιά των μητέρων που έπιναν μέτρια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είχαν κακές επιδράσεις και μια μελέτη του Ηνωμένου Βασιλείου το 2010 διαπίστωσε ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες που έπιναν ελαφρά είχαν καλύτερα αποτελέσματα στις εξετάσεις γνωσιακής ανάπτυξης από αυτά των οποίων οι μητέρες απείχαν τελείως. Στην πραγματικότητα, το Βασιλικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε σταθερά ότι «οι γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν να πίνουν υπερβολική ποσότητα αλκοόλ όταν είναι έγκυες, αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η κατανάλωση μιας έως δύο μονάδων μία ή δύο φορές την εβδομάδα είναι επιβλαβής».

Γυναίκα και κρασί: πως το αλκοόλ επηρεάζει την γυναικεία υγεία;

Όμως, ενώ τα συμπεράσματα διαφέρουν, η συναίνεση είναι ότι οι έγκυες γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν να πίνουν το πρώτο τρίμηνο. Στις αρχές του περασμένου έτους, ακόμη και το Βασιλικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων υποστήριξε την περιστασιακή κατανάλωση αλκοόλ για τις έγκυες γυναίκες. Φυσικά, η πλήρης αποχή  του πρώτου τριμήνου δεν είναι τόσο απλή…η πλειοψηφία των γυναικών δεν γνωρίζει την ακριβή στιγμή κατά την οποία λαμβάνει χώρα η σύλληψη.

Το σύνολο των συμβουλών σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη συνοψίζεται σε μερικές απλές οδηγίες:

  • Κάθε ιατρός συμφωνεί ότι οι μέλλουσες μητέρες δεν θα πρέπει να πίνουν ποτό στο πρώτο τρίμηνο ή να πίνουν περισσότερα από ένα ή δύο ποτά μία ή δύο φορές εβδομάδα.

 

  • Πέρα από αυτό, οι περισσότεροι ειδικοί φαίνεται να συμφωνούν ότι κάθε γυναίκα πρέπει να κάνει ό, τι αισθάνεται σωστό σε αυτήν.

 

  • Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν γιατροί που κατηγορούν την κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για τα πάντα, από την υπερκινητικότητα μέχρι κάτι πιο σοβαρό.

Διαβάστε ακόμα: Μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι η ελαφρά κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν βλάπτει την ανάπτυξη κατά την παιδική ηλικία.

Share this post