2 Σχόλια to “15 Γκάφες που πρέπει να αποφύγετε αν πιείτε κρασί μαζί με έναν Γάλλο”

 1. Ο/Η Παρκις λέει:

  Σχετικά με το 5, τη θερμοκρασία του κρασιού, έχω να πω ότι κάνετε μεγάλο λάθος.
  Η θερμοκρασία του επιτραπέζιου κρασιού πρέπει να είναι 12-14C δηλ. Από ψυγείο υποχρεωτικά!
  Η θερμοκρασία ενός καλού κρασιού δλδ τιμής στο σούπερ μάρκετ από 15-30€ σε θερμοκρασία 14-16C.
  Η θερμοκρασία ενός πολύ καλού κρασιού πρέπει να είναι 16-18C.
  Πιο ζεστό κρασί απαγορεύεται!
  Υπάρχει νόμος!!!
  🙂
  Το λάθος που κάνουν πολλοί εδώ στην Ελλάδα είναι ότι πήραν την γαλλική έκφραση «θερμοκρασία δωματίου » και τη χρησιμοποιούν χωρίς να ξέρουν ότι στη Γαλλία θεωρείται σωστή ΜΌΝΟ για τα πολύ καλά κρασιά επαναλαμβάνω, η θερμοκρασία που έχει το κελάρι του «πύργου » όπως το λένε το οποίο βρίσκεται και σε υψόμετρο 500-600-700 μέτρα. Αυτού του δωματίου τη θερμοκρασία εννοούν.

  • Ο/Η botritis λέει:

   Η θερμοκρασία σερβιρίσματος ενός κρασιού δεν έχει να κάνει σε καμμία περίπτωση με την τιμή του. Ο καθοριστικός παράγοντας στα κόκκινα κρασιά για την επιλογή θερμοκρασίας σερβιρίσματος αρχικά είναι οι τανίνες.
   Οι τανίνες σε χαμηλές θερμοκρασίες γίνονται πολύ πικρές και επικρατούν έναντι των υπόλοιπων γευστικών χαρακτηριστικών. π.χ ένα ZINFANDEL με τιμή αγοράς €9,39 ή ένα Filgueira Tannat, Canelones από την Ουρουγουάη με τιμή αγοράς 7€ έχουν τόσο μεγάλο τανικό φορτίο που είναι αδύνατο να τα απολαύσεις σε χαμηλή θερμοκρασία.
   Επίσης ένα thin-skinned grape όπως είναι το Pinot Noir ακόμα και σε κορυφαίες εκφράσεις του αξίας πολλών δεκάδων-ίσως και εκατοντάδων €- είναι απολαυστικότερο σε χαμηλότερη των 18C θερμοκρασία.
   Επίσης καθοριστικοί παράγοντες είναι το αλκοόλ και η οξύτητα, τα οποία εκφράζονται ηπιότερα σε χαμηλές θερμοκρασίες και επίσης το σώμα και η πολυπλοκότητα. Άρα θα πρέπει να συνεξετάσουμε αυτά τα στοιχεία για να επιλέξουμε την σωστή θερμοκρασία σερβιρίσματος ανεξαρτήτως της τιμής αγοράς.

Leave a Reply