Γιατί το αλκοόλ μας κάνει να χαιρόμαστε, να ζεσταινόμαστε, να χαλαρώνουμε και άλλες παράξενες επιδράσεις που προκαλεί στο μυαλό;

Γιατί το αλκοόλ μας κάνει να χαιρόμαστε, να ζεσταινόμαστε, να χαλαρώνουμε και άλλες παράξενες επιδράσεις που προκαλεί στο μυαλό;

0

Παράξενα αποτελέσματα που προκαλεί το αλκοόλ στον εγκέφαλο: 

Αλκοόλ: γιατί το πίνουμε; Οι άνθρωποι καταναλώνουν αλκοόλ για τουλάχιστον 10.000 χρόνια. Και όμως, το να πίνουν νερό ήταν πολύ πιο επικίνδυνο για την υγεία, από το να πίνουν αλκοόλ.  Ο Amaldus of Villanova, μοναχός του 14ου αιώνα, έγραψε ακόμη και ότι το αλκοόλ «παρατείνει τη ζωή, αναζωογονεί την καρδιά και διατηρεί τη νεότητα».

Σήμερα βέβαια οι λόγοι που πίνουμε αλκοόλ έχουν αλλάξει. Οι περισσότεροι λόγοι σχετίζονται με τις επιπτώσεις που έχει στο μυαλό και στον εγκέφαλο. Αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο: δεν είναι ασφαλέστερο και πιο υγιές από το νερό.

  1. Γιατί το αλκοόλ έχει ωραία γεύση

Εξαρτάται από το τι πίνετε, μιας και οι άνθρωποι έχουν προφανώς διαφορετικές προτιμήσεις γεύσης. Το γεγονός ότι η αιθανόλη δημιουργείται από σάκχαρα και είναι επίσης πιθανό να αυξήσει την τάση μας να πίνουμε. Για παράδειγμα, η έρευνα δείχνει ότι ορισμένα άτομα έχουν προδιάθεση να προτιμούν τη ζάχαρη και αυτό μπορεί να τα κάνει πιο επιρρεπή στην ανάπτυξη εθισμού στο αλκοόλ. Το αλκοόλ φαίνεται επίσης να δρα σε ορισμένες από τις ίδιες περιοχές του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται από γλυκές γεύσεις.

Ωστόσο, η αιθανόλη δεν θεωρείται πάντα ευχάριστη. Μπορεί να είναι αρκετά πικρή. Εάν χορηγείται αιθανόλη για μεγάλο διάστημα οι αρουραίοι δείχνουν αυξανόμενες «νόστιμες» αποκρίσεις στο στόμα και τις εκφράσεις του προσώπου τους. Ωστόσο, εάν χορηγείται μετά από ναλτρεξόνη, μια ουσία που μειώνει τη δραστικότητα των οπιοειδών, οι «αποτρεπτικές» αντιδράσεις αυξάνονται και καταναλώνεται λιγότερο αλκοόλ. Αυτό υποδηλώνει ότι οι υποδοχείς οπιοειδών μεσολαβούν στην ποσότητα αλκοόλ. Ουσίες όπως η ναλτρεξόνη χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ατόμων με διαταραχή χρήσης αλκοόλ

 

  1. Γιατί λέμε ότι «τώρα θα ήθελα πραγματικά ένα ποτό»;

Η ντοπαμίνη, ένας νευροδιαβιβαστής που ασχολείται με τον έλεγχο της επιβράβευσης και της ευχαρίστησης στον εγκέφαλο, παίζει βασικό ρόλο στην παρακίνηση της συμπεριφοράς και σχετίζεται επίσης με πολλές μορφές εθισμού. Η αιθανόλη, όπως όλες οι άλλες γνωστές εθιστικές ουσίες, αυξάνει την απελευθέρωση της ντοπαμίνης. Αυτό μπορεί να σας κάνει να πιείτε περισσότερο – γιατί μπορεί να θέλετε ένα δεύτερο ή ένα τρίτο ποτό μετά το πρώτο.

Ωστόσο, μετά από επανειλημμένη εμπειρία με εθιστικές ουσίες όπως το αλκοόλ, οι συνδέσεις ντοπαμίνης μπορούν να αναμορφωθούν, μειώνοντας μερικές φορές τον αριθμό των υποδοχέων που δεσμεύουν τη ντοπαμίνη. Το μέγεθος αυτής της μείωσης σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο υποτροπής στον εθισμό στο αλκοόλ.

 

  1. Γιατί το αλκοόλ μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα;

Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να είναι μια μορφή «αυτοθεραπείας» που χρησιμοποιείται για να χαλαρώσει από το άγχος στο χώρο εργασίας ή να μειώσει τις πιέσεις καθιστώντας το ποτό λιγότερο «aqua vitae» (νερό της ζωής) και περισσότερο και «Aqua ad vitae» (νερό για την αντιμετώπιση της ζωής). Πριν από περισσότερα από 2.600 χρόνια, ο Έλληνας ποιητής Αλκαίος πρότεινε ότι «δεν πρέπει να αφήσουμε τα πνεύματα μας να υποχωρήσουν στη θλίψη… Το καλύτερο από όλα είναι να αναμίξετε άφθονο κρασί με νερό και να το πιείτε ».

Το άγχος διαμεσολαβείται βιολογικά από τον υποθαλαμικό άξονα επινεφριδίων υπόφυσης – ένα σύστημα ανατροφοδότησης μεταξύ του εγκεφάλου και  υπόφυσης – επινεφριδίων. Αλλά η οξεία κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να το τονώσει αυτό, αυξάνοντας την παραγωγή αρκετών ορμονών άγχους, όπως η κορτικοστερόνη και η κορτικοτροπίνη. Η απάντηση στο «άγχος» αλληλεπιδρά επίσης με τα αποτελέσματα ανταμοιβής από το σύστημα ντοπαμίνης, οπότε μπορεί να αισθάνεται καλά.

 

  1. Γιατί το αλκοόλ μας βοηθά να ξεπεράσουμε τις αναστολές μας

Το αλκοόλ είναι γνωστό ότι μειώνει τον ανασταλτικό έλεγχο στον προμετωπιαίο φλοιό – το τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη λήψη αποφάσεων και την κοινωνική συμπεριφορά – που έρχονται περισσότερο υπό τον έλεγχο των νευρώνων ντοπαμίνης μεσαίου εγκεφάλου. Αυτό οδηγεί στην απώλεια αυτοσυγκράτησης που αναφέρουν οι άνθρωποι όταν πίνουν.

Ένα αξιοσημείωτο αποτέλεσμα – μετά από λίγα ποτά – είναι η αύξηση της κοινωνικότητας. Όμως, η απώλεια της αναστολής πιθανότατα αποτελεί και τον κίνδυνο απρόβλεπτης συμπεριφοράς ενώ βρίσκεται υπό την επιρροή και εξηγεί εν μέρει την σχέση μεταξύ του αλκοόλ και των ατυχημάτων και των τραυματισμών.

  1. Γιατί το αλκοόλ μας βοηθά να κοιμηθούμε;

Παρά το γεγονός ότι πολλές φορές επιλέγουμε να πιούμε ένα ποτηράκι κρασί για να χαλαρώσουμε το βράδυ, η έρευνα δείχνει ότι ορισμένες δόσεις αλκοόλ μπορεί να μειώσουν τον βαθύ ύπνο και τον ύπνο REM που έχουμε. Έτσι μπορεί να πέφτουμε για ύπνο πιο γρήγορα, αλλά το αλκοόλ δεν μας οδηγεί σε καλύτερη ποιότητα ύπνου. Ο ύπνος REM είναι σημαντικός για γνωστικές διεργασίες όπως η ενοποίηση της μνήμης, οπότε η μείωση του χρόνου κατά την οποία πραγματοποιείται αυτή η διαδικασία έχει επιζήμια επίδραση στη μνήμη. Η ενοποίηση των συναισθηματικών αναμνήσεων μπορεί να επηρεαστεί ιδιαίτερα.

Είναι επίσης γνωστό ότι το αλκοόλ δρα στη διαδικασία της μακροχρόνιας ενίσχυσης – ο τρόπος με τον οποίο οι νευρώνες αναδιαμορφώνουν τις συνδέσεις μεταξύ τους πριν και μετά τη μάθηση. Έτσι, οι μεταβολές τόσο στον ύπνο REM όσο και στον βαθύ ύπνο ενδέχεται να διαταράξουν τις διαδικασίες μνήμης του εγκεφάλου.

 

  1. Γιατί το αλκοόλ μας κάνει να μην πονάμε

Τα σήματα που προκαλούν πόνο ανιχνεύονται από αισθητήριους νευρώνες που μεταδίδουν αυτές τις πληροφορίες μέσω χημικών ουσιών όπως το γλουταμινικό, μέσω συνάψεων στον νωτιαίο μυελό, μέχρι τον εγκέφαλο. Αλλά αυτό το «σήμα» μπορεί να «μειώνεται» από το αλκοόλ, με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνει να μειώσει μερικά από τα δυσάρεστα αποτελέσματα.

Δυστυχώς, η έρευνα δείχνει ότι αυτό το φαινόμενο μείωσης του πόνου είναι πολύ μεταβλητό. Και ενώ μερικοί άνθρωποι καταναλώνουν αλκοόλ για να βοηθήσουν στην ανακούφιση του χρόνιου πόνου, είναι πιθανό να εμφανιστεί ανοχή έτσι ώστε η ανακούφιση του πόνου να μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Η αυξημένη ευαισθησία στον πόνο μπορεί να συμβεί ακόμη και σε χρόνιους πότες.

 

 

  1. Γιατί το αλκοόλ μας ζεσταίνει

ΟΧΙ ακριβως. Ενώ το αλκοόλ μπορεί να σας κάνει να νιώσετε ζέστη προσωρινά, αυτή είναι μια αντίληψη που δημιουργείται από ευαίσθητους στη θερμότητα νευρώνες (θερμοϋποδοχείς) που βρίσκονται στο δέρμα σας και ανιχνεύουν αύξηση της θερμοκρασίας του δέρματος σας από αύξηση της ροής του αίματος στα αγγεία κοντά στην επιφάνεια του δέρματος. Στην πραγματικότητα, το αλκοόλ μειώνει στην πραγματικότητα τη θερμοκρασία του σώματος του πυρήνα σας, επειδή η συγκέντρωση αίματος στην επιφάνεια του δέρματος είναι ένα μέσο ψύξης του σώματος.

Έτσι, ενώ μπορεί να αισθάνεστε ζεστά στο εξωτερικό, κρυώνετε στο εσωτερικό. Η κατανάλωση αλκοόλ έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει την αντίληψη των θερμοκρασιών κρύου αέρα, αλλά πιστεύεται ότι αυτό το φαινόμενο δεν μπορεί να προέρχεται από αλλαγές στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, αλλά μπορεί να προέρχεται από τον ίδιο τον εγκέφαλο.

Συνολικά, το αλκοόλ έχει πολλαπλές επιπτώσεις στο μυαλό και τον εγκέφαλό σας. Εάν αποφασίσετε να πιείτε ένα ποτό, για οποιονδήποτε λόγο, κάντε το με μέτρο.

0

Share this post