H ακαταμάχητη γοητεία του Riesling

H ακαταμάχητη γοητεία του RieslingΓια πολλούς η κορυφαία ποικιλία λευκού σταφυλιού στον κόσμο. Και όχι άδικα.

Το Riesling είναι μια φρουτώδης αρωματική ποικιλία σταφυλιού με ψηλή οξύτητα. Πατρίδα του είναι η περιοχή του Ρήνου στην Γερμανία.

Ωριμάζει αργά αλλά είναι πολύ ανθεκτικό και για το λόγο αυτό είναι ιδανική ποικιλία για όψιμο τρύγο. Δεν είναι μυστικό ότι για την παραγωγή πανάκριβων οίνων Trockenbeerenauslese στην Γερμανία πολλές φορές περιμένουν για τον τρύγο μέχρι τέλος της χρονιάς και σε πολλές

περιπτώσεις κάνουν τρύγο την επόμενη χρονιά!

Βρίσκεται στην 20αδα των πιο καλλιεργήσιμων σταφυλιών στον κόσμο, αλλά όσον αφορά τους οίνους ποιότητας βρίσκεται στην πρώτη τριάδα μαζί με το Chardonnay και το Sauvignon Blanc, κατέχοντας την πρώτη θέση στην Γερμανία και Αλσατία.

Στην χώρα μας υπάρχουν ελάχιστες φυτεύσεις Riesling και τα κρασιά από την ποικιλία αυτή που παράγονται στην χώρα μας δεν διαθέτουν την πολυπλοκότητα και την χάρη των κρασιών που παράγονται στην Αλσατία, Γερμανία και Αυστρία ακόμα και της Αυστραλίας.

Εκτός από τις περιοχές που αναφέραμε το Riesling καλλιεργείται ευρέως στις ΗΠΑ, Καναδά, Νότια Αφρική, Νέα Ζηλανδία, Βόρεια Ιταλία, Τσεχία και Ουγγαρία.

Τα κρασιά Riesling όταν καταναλώνονται σε νεαρή ηλικία έχουν αρώματα φρουτώδη, πράσινου μήλου, λάιμ και νότες λουλουδιών τα οποία εμπλουτίζονται με την παλαίωση. Με την παλαίωση τείνουν να αποκτήσουν αρώματα βενζίνης που για πολλούς είναι μέρος του αρωματικού προφίλ αλλά σύμφωνα με τον διάσημο παραγωγό του Ροδανού Michel Chapoutier τα χαρακτηριστικά της «βενζίνης» στο Riesling είναι ανεπιθύμητα και αποτελούν ελάττωμα στο κρασί,

Ο Chapoutier είπε επίσης ότι τα χαρακτηριστικά της βενζίνης, τα οποία συχνά βραβεύονται μεταξύ των Riesling aficionados, είναι αποτέλεσμα της αποσύνθεσης των φλεβών μέσα στο σταφύλι. Αυτές οι φλέβες γίνονται πιο εύθραυστες, καθώς το σταφύλι ωριμάζει.

Όπως και το Chardonnay το Riesling παράγει οίνους που ποικίλουν με τον τόπο παραγωγής τους. Αντίθετα με το Chardonnay το Riesling όμως δεν επωφελείται από το βαρέλι εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων που αφορούν τους εξαιρετικούς επιδόρπιους οίνους που παράγονται από σταφύλια προσβεβλημένα από βοτρύτη. Τα κρασιά αυτά χάρη στην εκρηκτική τους οξύτητα μπορούν να προσφέρουν συγκινήσεις και μετά από ολόκληρες δεκαετίες. Στο δημαρχείο της Βρέμης στην Γερμανία, φυλάσσονται κρασιά από τη σοδειά του 1953!

Νεαρό ή παλαιωμένο, Trocken(ξηρό) ή Halbtrocken(ημίξηρο), Kabinett ή ΤΒΑ από την Αυστρία ή την Γερμανία, η δοκιμή ενός Riesling αποτελεί μια ξεχωριστή εμπειρία.

Bründlmayer Riesling Steinmassel 2008

Περιοχή:Langenlois, Kamptal/ Αυστρία

Ποικιλία:Riesling 100%

Στη κορυφή της premier league των Αυστριακών οινοπαραγωγών, φιγουράρει ένας παραγωγός που το όνομά του είναι συνώνυμο με τα κορυφαία ξηρά Riesling παγκοσμίως.

Ο Willi Bründlmayer, δίνει μεγάλη σημασία στην οικολογική ισορροπία των αμπελώνων του οι οποίοι είναι μοναδικοί λόγω της ποικιλομορφίας τους. Στις οινοποιήσεις του χρησιμοποιεί συχνά βαρέλι ακακίας όπου ανάλογα με την ποικιλία τα κρασιά περνούν από 3 έως 18 μήνες στο βαρέλι.

Το Bründlmayer Riesling Steinmassel 2007 έχει χρώμα μέτριο λεμονοπράσινο και απίθανα πολύπλοκα αρώματα κίτρου, λευκόσαρκου ροδάκινου, λευκών λουλουδιών και τσακμακόπετρας. Μοναδική έκφραση του υπεδάφους που αποτελείται από μίκα και σχιστόλιθο. Σύνθετη παλέτα, ξηρό με τραγανή ψηλή οξύτητα που προσφέρει αίσθηση φρεσκάδας, γεμάτο σώμα, όπου στα αρώματα προστίθενται νότες αποξηραμένων φρούτων, μανταρινιού, grapefruit και μελιού που οδηγούν σε μακριά φινετσάτη κιτρώδη επίγευση. Αλκοόλ 12%.

Τιμή:26,20€

Βαθμολογία:18+

EKAM 2008 CASTELL D’ENCUS

Περιοχή: Pyrenees D.O. Costers del Segre /Ισπανία

Ποικιλία:Riesling,Albarino

Το Castell d’Engus είναι ένα ακόμα δημιούργημα του Raul Bobet τεχνικού διευθυντή στο Bodegas Torres για 16 χρόνια και συνιδιοκτήτη του οινοποιείου Ferrer Bobet. Βρίσκεται στην ορεινή περιοχή Pallars Jussa Pyrennes, σε υψόμετρο 850-1000 μέτρα, κτισμένο πάνω στα ερείπια ενός οινοποιείου μοναχών του 11ου αιώνα. Το οινοποιείο είναι το πρώτο που χρησιμοποιεί γεωθερμική ενέργεια και στόχος του είναι να μην υπερβεί σε παραγωγή τις 80.000 φιάλες. Η συλλογή των σταφυλιών για το Εkam 2008 γίνεται με τα χέρια σε κοφίνια των 10 κιλών και μια μικρή ποσότητα αφήνεται να προσβληθεί από βοτρύτη Λαμπερό μέτριο λεμονοπράσινο χρώμα, ελκυστική νεαρή μύτη με αρώματα απίστευτης φρεσκάδας κίτρινων και πράσινων φρούτων, λευκόσαρκου ροδάκινου, γκρέιπφρουτ, λουλουδιών, φυτικές νότες και άγγιγμα βοτρύτη. Στόμα πολύπλοκο, ισορροπημένο, ψηλή τραγανή οξύτητα, αλκοόλ 13% και μακριά δροσιστική, λεμονάτη επίγευση. Εξαιρετικής ποιότητας κρασί που σίγουρα θα επωφεληθεί από την παραμονή του στη φιάλη.

Τιμή:32€

Βαθμολογία:18+

Domaine Ostertag Riesling Heisenberg 2007

Περιοχή:Αλσατία (Γαλλία)

Ποικιλία:Riesling 100%

O Αndre Ostertag καλλιεργεί όλα τα αμπέλια του βιοδυναμικά και κάνει διαλέξεις για τις μεθόδους του σε οινολογικά συνέδρια σ’ όλο τον κόσμο. Οι ετικέτες των κρασιών του προέρχονται από πίνακες της γυναίκας του ενώ ο ίδιος γράφει ποιήματα στο πλάι των κιβωτίων του.

Σήμερα είναι από τους σημαντικότερους οίκους της Αλσατίας. Το κρασί της δοκιμής

είναι ένα Riesling με μέτριο λεμονοπράσινο χρώμα, καθαρή μύτη και αρώματα ροδάκινου, εσπεριδοειδών, κεριού και νότες από αγιόκλημα. Στο στόμα ξηρό (υποκρύπτει όμως μία αίσθηση γλυκύτητας) μέτριας+ οξύτητας ,αλκοόλ 13,% και χαρακτηριστικά αρώματα ροδάκινου, μελιού, βοτάνων, άσπρου πιπεριού, κίτρου και ορυκτού.Επίγευση μακρυά και πικάντικη. Ποιότητα εξαιρετική, ένα κρασί που χρειάζεται χρόνογια να αναδείξει τα τόσο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Καλύτερο μέχρι το 2018

Τιμή:30€

Βαθμολογία:18-20

`

Riesling 2009 Αντωνόπουλου

Περιοχή:Αχαία, Πελ/σος Αχαικός Τοπικός οίνος

Ποικιλία:Riesling

Aπό τα σημαντικότερα Ελληνικά κτήματα, το κτήμα Αντωνόπουλου ξεκίνησε το 1987 και συνεχίζει μέχρι σήμερα να βρίσκεται στην Champions League των Ελληνικών οινοποιείων παράγοντας με συνέπεια μια γκάμα κρασιών στην οποία ανήκουν μερικοί από του ποιοτικότερους Ελληνικούς οίνους.

Μία από τις τις 4 ετικέτες riesling -που τουλάχιστον γνωρίζουμε την ύπαρξη τους- στην χώρα μας, το riesling Αντωνόπουλου 2009, έχει χρώμα λαμπερό μέτριο- λεμονοπράσινο, μύτη μέτριας αρωματικής έντασης με αρώματα πράσινων φρούτων, λεμονιού, νότες ανθικές και άγγιγμα ορυκτού. Στο στόμα κυρίαρχη οξύτητα, μέτριο+ σώμα, αλκοόλ 13,5%, και λεμονάτη επίγευση με ίχνη ορυκτού μέτριας διάρκειας. Καλοφτιαγμένο αλλά αρκετά μονοδιάστατο riesling που σίγουρα υπολείπεται της χάρης και της πολυπλοκότητας των Γερμανικών, Αλσατικών riesling. Καλύτερο μέχρι το 2013.

Τιμή:13€

Βαθμολογία:16,5+

Trimbach Riesling 2008

Περιοχή:Αλσατία/Γαλλία

Ποικιλία:Riesling

Η οικογένεια Trimbach έχει οινοποιητική ιστορία που εκτείνεται πίσω σχεδόν 400 χρόνια, όταν ξεκίνησε την λειτουργία της το 1626.

Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες της οικογένειας Trimbach είναι διασκορπισμένοι σε τρία χωριά, με έμφαση στη φύτευση Riesling και Gewurztraminer. Ομέσος όρος της ηλικίας των κλημάτων είναι 40 έτη.

To Trimbach Riesling 2008, έχει χρώμα λαμπερό μέτριο- λεμονοπράσινο, μύτη νεαρή μέτριας αρωματικής έντασης με ένα συνδυασμό αρωμάτων λευκού ροδάκινου, γκρέιπφρουτ, μελιού, νότες ορυκτού, άγγιγμα βοτάνων και petrol. Στο στόμα ψηλή τραγανή οξύτητα, μέτριο σώμα, γεύσεις μαλακών κίτρινων φρούτων, αλκοόλ 12,5%, επίγευση μέτριας διάρκειας με απαλή αίσθηση κιμωλίας. Ένα αυστηρό αλλά ειλικρινές riesling. Καλύτερο μέχρι το 2016.

Τιμή:13,90€

Βαθμολογία:17-20

Share this post