Η τιμή διάθεσης του Château Latour 2000 κερδίζει επαίνους

Η τιμή διάθεσης του Château Latour 2000 κερδίζει επαίνους

chateau_latour_19911

Η απόφαση του Château Latour να διαθέσει στην αγορά τα εκτιμώμενα τελευταία αποθέματα της σοδειάς του grand vin του 2000, εγκωμιάστηκε από αρκετούς εμπόρους, παρά το γεγονός ότι τιμές ήταν αρκετά υψηλές για την αγορά.

 

Κυκλοφόρησαν τα Château Latour 2000 και το Les Forts de Latour 2009

 

Το Latour έθεσε στην κυκλοφορία την τελευταία γκάμα κρασιών του, την Τρίτη 22 Μαρτίου, στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής για τοποθέτηση ώριμων κρασιών στην αγορά αντί για την πώλησή τους πριν από την εμφιάλωση, σύμφωνα με την μέθοδο Bordeaux en primeur (αγορά του κρασιου ενώ βρίσκεται ακόμα στο βαρέλι).

 

Το πρώτο κρασί Château Latour 2000 κυκλοφόρησε στα € 770 ανά φιάλη ex-negociant από το Μπορντό, και διατέθηκε στους εμπόρους του Λονδίνου για περίπου £ 8.000 ανά κιβώτιο/ 12 φιαλών των 75cl..

 

Το δεύτερο κρασί Les Forts de Latour 2009 κυκλοφόρησε στα € 150 ανά φιάλη  ex-negociant.

 

Τα δεδομένα που προκύπτουν από την Liv-ex,  δείχνουν ότι το Latour 2000 πουλήθηκε για αρκετές εκατοντάδες λίρες περισσότερο από την δευτερογενή τιμή της αγοράς. Αυτό ίσως δημιουργεί την πεποίθηση ότι οι καταναλωτές είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν αυτή την επιπρόσθετη αξία αν το κρασί προέρχεται κατευθείαν από ττα κελάρια του Latour στο Pauillac.

 

Σε μια αγορά που ήταν σχετικά χλιαρή στα κορυφαία κρασιά Bordeaux τα τελευταία χρόνια, οι αρχικές αντιδράσεις ήταν σε γενικές γραμμές θετικές.

 

Στο Μπορντό, οι περισσότεροι έμποροι υποστήριξαν ότι το Latour 2000 εξαντλήθηκε γρήγορα. Αν και δεν μπορούμε να έχουμε μια ακριβή εικόνα για την ποσότητα οίνου που κυκλοφόρησε, υπολογίζεται ότι αφορά το σύνολο των αποθεμάτων του κρασιού που έμειναν στο οινοποιείο.

 

Σύμφωνα με έναν μεσίτη η τιμή ήταν «σε λογικά πλαίσια, δίνοντας αρκετά περιθώρια κέρδους στους εμπόρους».

 

Το Les Forts de Latour 2009 σύμφωνα με πληροφορίες προκάλεσε λιγότερο ενθουσιασμό, διότι η προσφερόμενη τιμή αντιπροσώπευε ένα ήδη υπερτιμημένο ποσοστό αποθεμάτων της τάξης του 20%  που ήδη υπήρχαν έξω στην αγορά.

 

Στο Λονδίνο, μερικοί έμποροι δεν θέλησαν να σχολιάσουν, αλλά ο Max Lalondrelle, σύμβουλος εκλεκτών οίνων στη Berry Bros & Rudd, είπε στο Decanter.com, «Νομίζω ότι η τιμή από το κτήμα στους εμπόρους ήταν καλή ».

 

«Για τους εμπόρους και τους καταναλωτές του Ηνωμένου Βασιλείου, η τιμή θα μπορούσε να είναι πιο ελκυστική, αν δεν υπήρχε η συναλλαγματική αδυναμία της στερλίνας . Δεδομένου ότι είναι η τελευταία φορά που θα κυκλοφορήσει αυτή η σοδειά, εξακολουθώ να πιστεύω ότι μακροχρόνια θα αποδειχθεί μια σοφή αγορά για τους συλλέκτες ».

 

“Αλλά”, πρόσθεσε, “ το Latour 2000 ήταν ήδη σε έκπτωση στην δημοπρασία της Berry Bros »με  κόστος £ 7.300 ανά κιβώτιο (12 φιαλών) και  είχε αποθηκευτεί από την Berry από την πρώτη κυκλοφορία του σε μπουκάλι”.

 

Share this post