Ιππέας Κίκονες 2014

Ιππέας Κίκονες 2014

Review of:
Version:
2014
Price:
16€

Reviewed by:
Rating:
18
On 4 Απριλίου, 2017
Last modified:4 Απριλίου, 2017

Summary:

Περιοχή: Κομοτηνή, Θράκη, Π.Γ.Ε. Ίσμαρος
Ποικιλία: Cabernet Sauvignon 60%, Merlot 40%

Οι Κίκονες αναφέρονται από τον Όμηρο ως θρακικό φύλο που κατά τον 5ο αιώνα π.Χ. κατοικούσε στην περιοχή ανάμεσα στη Βιστωνίδα λίμνη και τις εκβολές του ποταμού Έβρου. Φημίζονταν ως άριστοι ιππείς και ήταν οι πιο πολιτι­σμένοι απ’ όλους τους Θράκες.

Ο Όμηρος αναφέρει επίσης στην «Οδύσσεια» ότι ο Οδυσσέας φεύγοντας από την Τροία για να επιστρέψει στην Ιθάκη, η πρώτη του στάση ήταν στη γη των Κικόνων. Εκεί γνώρισε τον Βασιλιά και Ιερέα των Κικόνων που λεγόταν Μάρων. Ο Μάρων έδωσε στον Οδυσσέα δώδεκα αμφορείς με κρασί που είχε φτιάξει ο ίδιος. Στη συνέχεια του ταξιδιού του ο Οδυσσέας πιάστηκε αιχμάλωτος στην σπηλιά του Κύκλωπα Πολύφημου, ο οποίος έτρωγε τους συντρόφους του. Ο Οδυσσέας τον μέθυσε με το κρασί των Κικόνων, τον τύφλωσε και κατάφερε να αποδράσει με τους συντρόφους του.

Η πρωτεύουσα των Κικόνων Ισμάρα έχει δώσει το όνομά της στο βουνό Ίσμαρος, στους πρόποδες του οποίου είναι χτισμένη η σημερινή Μαρώνεια, η οποία πήρε το όνομά της από το Βασιλιά Μάρωνα.

Την μύτη του Ιππέα Κίκονες 2014, χαρακτηρίζουν ώριμα κεράσια, φραγκοστάφυλα και βατόμουρα, όπως επίσης λεπτές γήινες αποχρώσεις, αποξηραμένα βότανα και γλυκά μπαχαρικά. Στο στόμα εύπλαστο και κομψό με ζουμερά ώριμα φρούτα, εντυπωσιακά ανάλαφρη παρουσία δρυός, καλοσχηματισμένες τανίνες και αρκετά μακρά σε διάρκεια πικάντικη επίγευση. Πυκνό, ακόμα φρέσκο, με σταθερότητα και γενναιοδωρία, το περιορισμένης εμφιάλωσης (4.000 φ.) αυτό κρασί είναι  έτοιμο για άμεση κατανάλωση αλλά διαθέτει και προοπτική για μεσοπρόθεσμη παλαίωση. Ο Ιππέας Κίκονες 2014, ακολουθεί με συνέπεια το ίδιο καλοδομημένο και ισορροπημένο σχήμα των προηγούμενων εκδόσεων. Αλκοόλ 14%.

Τιμή: 16€

Βαθμολογία: 90/100

 

Share this post