Η Κίνα οικοδομεί μια Disney World για το κρασί

Η Κίνα οικοδομεί μια Disney World για το κρασί

Η Changyu,  μια μεγάλη οινοπαραγωγική βιομηχανία της Κίνας, κατασκευάζει γαλλικού τύπου chateau και ιταλικά κάστρα σε όλη τη χώρα – και η νέα της επινόηση είναι μια ολόκληρη «πόλη κρασιού» – για να ενθαρρύνει το πάθος της χώρας για το κρασί!

Διαβάστε σχετικάΤο μεγαλύτερο οινοποιείο της Κίνας οικοδομεί «πόλη κρασιού»

Στο Chateau Changyu Reina, οι τούβλινοι πύργοι περικλείουν πλακόστρωτες αυλές και οι τεράστιες αίθουσες με τα ξύλινα δοκάρια φαίνονται σαν να είναι έτοιμες να φιλοξενήσουν ένα επικείμενο μεσαιωνικό συμπόσιο. Με την πρώτη ματιά, το ιταλικό κάστρο και το οινοποιείο θα μπορούσε να έχει κτιστεί πριν από εκατοντάδες χρόνια, στους λόφους της Τοσκάνης της Ιταλίας. Το κάστρο όμως αυτό είναι μόνο ένα μέρος ενός φιλόδοξου συγκροτήματος 600 εκατομμυρίων γιουάν (86,9 εκατομμύρια δολάρια) που ολοκληρώθηκε πριν από τέσσερα χρόνια λίγο έξω από την πόλη Xi’an, στην επαρχία Shaanxi στην κεντρική Κίνα.

Πρόκειται για μια θαυμάσια επιχείρηση οινοποίησης με περισσότερα από 8.000 στρέμματα αμπελώνων. Επί του παρόντος, παράγει ετησίως 5.000 φιάλες, κυρίως merlot, και ο στόχος τους είναι να αυξηθεί πολύ η παραγωγή. Τα κελάρια στο Chateau Changyu Reina διαθέτουν χώρο για 150.000 δρύινα βαρέλια.

Οι «ιστορικές» αίθουσες του κάστρου φιλοξενούν επίσης μια διαδραστική έκθεση που ενημερώνει  τους επισκέπτες μέσα από την ιστορία και την παραγωγή κρασιού. Καθρέφτες δεξιά και αριστερά ενθαρρύνουν τους επισκέπτες να κολλήσουν πάνω τις γλώσσες τους για να εξετάσουν τους γευστικούς τους κάλυκες. Υπάρχει ακόμα ένα άγαλμα του Bacchus, συν ένα τοίχο που προβάλλει τα διάφορα στρώματα του εδάφους ή το terroir. Μια υπερμεγέθη σφαίρα προβάλλει τις άλλες αμπελουργικές περιοχές του κόσμου, ενώ σε ένα τραπέζι που καλύπτεται από σωλήνες και κουμπιά Perspex ζητά από τους χρήστες να δουν αν μπορούν να ταιριάξουν μια περιοχή με ένα άρωμα. Υπάρχει ακόμη και ένα δωμάτιο αφιερωμένο στους πρώην Κινέζους ηγέτες (κανείς από τους οποίους δεν φαίνεται να απολαμβάνει ένα ποτήρι κρασί)…

 

Κίνα: Μια χώρα μαγεμένη από το κρασί

Αυτό το ψεύτικο κάστρο δεν είναι μοναδικό. Είναι ένα από τα δίκτυα των αποκαλούμενων chateaux που χτίστηκαν σε ολόκληρη τη χώρα, από την επαρχία Ningxia έως το Πεκίνο, από τον παλαιότερο οινοπαραγωγό της Κίνας Changyu. Αυτά τα μεγάλα κάστρα, εμπνευσμένα από μια διαφορετική ευρωπαϊκή οινοποιητική χώρα, είναι ένα συγκεκριμένο σημάδι των φιλόδοξων σχεδίων της εταιρείας για το κρασί του Μεσαίου Βασιλείου. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου, η Κίνα είναι η δεύτερη αμπελουργός χώρα σε αμπελουργικές ζώνες, πίσω από τη Γαλλία, με έκταση αμπελώνων περίπου στο μέγεθος του Πουέρτο Ρίκο.

Η πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι Κινέζοι οινοποιοί, όμως, δεν είναι η ποσότητα. Είναι η βελτίωση της ποιότητας οποιουδήποτε χυμού μπορούν να παράγουν αυτά τα εδάφη, και γι’ αυτό η εταιρία Changyu έχει επευθυνθεί σε έναν έμπειρο συνεργάτη για βοήθεια. Ο 77χρονος Augusto Reina δεν είναι μόνο ο ομώνυμος κάτοχος του οινοποιείου στο Shaanxi. Είναι επίσης ο επικεφαλής του Illva Saronno Holding Spa, του ιταλικού οινοποιείου που είναι παγκοσμίως γνωστό ως παραγωγός λικέρ Disaronno. Ο Reina εισήγαγε την τεχνογνωσία του για να βοηθήσει την κινεζική βιομηχανία να παράγει σταφύλια που ακόμα και ο πιο σνομπ δοκιμαστής κρασιού μπορεί να ερωτευτεί.  Σε αντάλλαγμα της συνεργασίας, η Changyu ονόμασε ένα κάστρο Reina και δημιούργησε ένα άγαλμα του Ιταλού να κάθεται στον αμπελώνα του και να υψώνει ένα ποτήρι (  σε πραγματικό μέγεθος από χαλκό!)

 

“Όταν ήρθαμε στην Κίνα πριν από επτά ή οκτώ χρόνια,» λέει ο Reina, «είχα ένα πόνο στο στομάχι, πρέπει να ομολογήσω, από την ποιότητα του κρασιού. Δεν ήταν τόσο καλό»  Ωστόσο, ο επιχειρηματίας είδε τις δυνατότητες τόσο στο προϊόν όσο και στην αγορά. Μέχρι το 2013, η Κίνα είχε γίνει ο μεγαλύτερος καταναλωτής κόκκινου κρασιού στον κόσμο και εξακολούθησε να αναπτύσσεται. Για περισσότερα από δυόμισι χρόνια, ο Reina διαπραγματεύτηκε με την Changyu. “Ήταν πολύ απαιτητικές, προκλητικές διαπραγματεύσεις. Δεν νομίζω ότι κάτι τέτοιο θα ήταν δυνατό για μια αμερικανική ή γαλλική εταιρεία, επειδή έχουν μια τόσο διαφορετική επιχειρηματική κουλτούρα », συνεχίζει, διπλωματικά.

Τελικά, ο Reina έκλεισε μια συμφωνία, που περιελάμβανε την Illva,  λαμβάνοντας σημαντικό μερίδιο συμμετοχής στο Changyu. Το σύμφωνο ξεκίνησε επίσης μια σε βάθος πολιτιστική ανταλλαγή, στέλνοντας τους οινοπαραγωγούς της Illva σε διάφορες τοποθεσίες του Changyu για εκπαίδευση και ακόμα έφερε στέλεχη από την Κίνα στην Ιταλία σε μια γευστική εκδρομή. Οι Ιταλοί βοήθησαν την Changyu να επιλέξει τα σταφύλια που ταιριάζουν στα εδάφη της και έδωσαν συμβουλές για το πώς να διαχειριστούν τα υπάρχοντα αμπέλια.  Επίσης βοήθησαν στην επιλογή εξειδικευμένων μηχανημάτων παραγωγής, όπως είναι οι γραμμές εμφιάλωσης.

Ένα αίνιγμα που ακόμη και οι Ιταλοί δεν μπορούν να σπάσουν, είναι η κυριαρχία του κόκκινου κρασιού. Το κόκκινο κρασί από γνωστές περιοχές όπως η Βουργουνδία και το Μπορντό…το κόκκινο κρασί που έχει το ίδιο χρώμα τόσο με το Κομμουνιστικό Κόμμα όσο και με την κινέζικη καλή τύχη. Δυστυχώς για τους λάτρεις του Chardonnay ή του Sauvignon Blanc, το λευκό είναι το χρώμα του πένθους και φοριέται ως επί το πλείστον στις κηδείες, γεγονός το οποίο στιγματίζει το φλυτζάνι του λευκού πολύ πριν ανοίξει.

 

Παράκτια κρασιά της Κίνας

Πουθενά δεν είναι αυτή η σύμπραξη πιο εμφανής από ό, τι σε μια δεύτερη περιοχή του Changyu, στην πόλη Yantai του θέρετρου στη βορειοανατολική ακτή της Κίνας, απέναντι από την Κίτρινη Θάλασσα και τη Βόρεια Κορέα. Αυτή είναι η τοποθεσία που η εταιρία έχει αναπτύξει το πιο επιθετικό και σουρεαλιστικό έργο ως τώρα: την παραγωγή κρασιού.

Σε μια έκταση πάνω από 4.000 στρέμματα που κοστίζει περίπου 6 δισεκατομμύρια γιουάν (870 εκατομμύρια δολάρια), βρίσκεται ένα ευρύχωρο υβριδικό εργοστάσιο παραγωγής και τουριστικό αξιοθέατο. Υπάρχει ήδη ένα κάστρο, μια λευκή νεο-γοτθική δομή που μοιάζει με εικόνα από τους Monty Python ή το Άγιο Δισκοπότηρο  και δυο άλλα κτίρια κοντεύουν να ολοκληρωθούν.  Ένας άλλος γοτθικά εμπνευσμένος χώρος, περικλεισμένος από τεχνητή τάφρο, θα είναι αφιερωμένος στην προετοιμασία και την παραγωγή κόκκινου κρασιού, ενώ το ανθεκτικό ρωμανικό κάστρο δίπλα- φανταστείτε το σπίτι οποιασδήποτε πριγκίπισσας της Disney – θα είναι ένας ναός για μπράντι.

Εκεί κοντά βρίσκεται και ένας ουρανοξύστης υπο κατασκευή που θα αποτελέσει το Ινστιτούτο Έρευνας κρασιού.  Έξι σαμπάνιες διακοσμούν την πρόσοψη αυτού του Ινστιτούτου Έρευνας Κρασιού. (Το νέο Cité du Vin του Bordeaux φαίνεται ότι θα  είναι ένας αδύναμος αντίπαλος σε σύγκριση με αυτό το κτίριο.) Θα φιλοξενήσει επιστήμονες που εργάζονται για την τελειοποίηση των τελευταίων σοδειών, καθώς θα έχει και αίθουσες γευσιγνωσίας και μπαρ που προσφέρουν θέα στην ύπαιθρο, τουλάχιστον τις ημέρες που η ρύπανση από το Πεκίνο δεν σκιάζει τα πάντα με ένα παχύ, λευκό νέφος. Τέτοιοι καπνοί δεν έχουν πολύ άμεση επίδραση στα αμπέλια, σε σύγκριση με τις τοξίνες στο νερό ή στο έδαφος, οπότε ο περίφημος επιβλαβής αέρας της Κίνας δεν έχει επηρεάσει ακόμη την παραγωγή οίνου.

 

Τεχνολογία State-of-the-Art

Τα πιο εντυπωσιακά από όλα είναι οι ίδιες οι οινοποιητικές εγκαταστάσεις, που δεν θα μοιάζουν καν με σπηλιές αλλά με μια σειρά από καθεδρικούς ναούς ή αστραφτερά υπόστεγα αεροπλάνων. Με 95 δεξαμενές εδώ για αποθήκευση άνω των 40.000 τόνων, προβλέπεται το οινοποιείο αυτό να είναι το μεγαλύτερο του κόσμου. (Συγκρίνετε αυτό με το Château Petrus, το οποίο μπορεί να παράγει περίπου 30.000 φιάλες, ή λίγο λιγότερο από 200 τόνους, κατά την ίδια περίοδο)

 

Τουρισμός, επίσης;

Μπορούν οι βαθιές προσπάθειες της Changyu υπό την κηδεμονία του Reina να δημιουργήσουν ένα νέο hot οινοποιείο; “Είναι σίγουρα ένα από τα αναγνωρίσιμα μεγάλα εμπορικά σήματα, μαζί με το Great Wall και το Dynasty. Επομένως, έχει άμεση αναγνώριση για πολλούς Κινέζους καταναλωτές “, εξηγεί ο Edward Ragg, της Dragon Phoenix Wine Consulting στο Πεκίνο. Είναι επιφυλακτικός όσον αφορά την επιρροή που θα καταφέρουν να έχουν οι Ιταλοί στην γεύση του κρασιού.

Ο αναλυτής της Euromonitor International Ltd., Σπύρος Μαλανδράκης, συγκρίνει με την αυξανόμενη βρετανική βιομηχανία αφρώδους οίνου, η οποία ενισχύθηκε από την αλλαγή του κλίματος και από κάποιες πετυχημένες τυφλές γευστικές δοκιμασίες στις οποίες νίκησε την σαμπάνια.  “Λαμβάνοντας υπόψη το ύψος των χρημάτων και τους εμπλεκόμενους, σύντομα θα δούμε όχι μόνο βραβευμένο αφρώδες κρασί από την Αγγλία, αλλά δεν θα εκπλαγούμε να δούμε και κόκκινα κρασιά εξαιρετικής ποιότητας από την Κίνα”, λέει στο Bloomberg.

Διαβάστε επίσης: Πόσο κοστίζει το ακριβότερο Κινέζικο κρασί;

 

 

Πηγή: Βloomberg

Share this post