2 Σχόλια to “La Tour Melas Challenge: Ένα ελληνικό κρασί στην κορυφή”

 1. Ο/Η Χρίστος Τσόγκας λέει:

  Χωρίς καμιά διάθεση ανατροπής των όσων διάβασα, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί να μην συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα. Ναι, να δίνουμε αέρα στα Ελληνικά κρασιά και στούς Έλληνες παραγωγούς χωρίς υπερβολές όσο ευπρόσδεκτες κι αν είναι αυτές στα αυτιά των συμπατριωτών μας.
  Πρώτον, οι χρονιές 11 και 12, δεν ήταν ότι καλύτερο για το Βordeaux. Στην Ελλάδα από τα 20 τελευταία χρόνια τα 16 τουλάχιστον ήταν πολύ καλές χρονιές. Στο Βordeaux αντίστοιχα οι καλές ήταν όσες οι μέτριες στην Ελλάδα. Το ’05, το ’06 ας το βάλουμε κι αυτό στις καλές, το ’09 και το ’10. Αν ο Stephan von Neipperg έκανε τον αμπελώνα του στην Ελλάδα κι όχι στη νότια Βουλγαρία, τότε θα μπορούσαμε να συγκρίνουμε όμοια πράγματα. Βέβαια και στη Βουλγαρία το Enira Reserva, είναι καταπληκτικό κρασί για τα οινικά δεδομένα της χώρας, που από τότε που εκδιώχθηκαν οι Στενημαχιώτες δεν μπόρεσαν οι Βούλγαροι να αποκτήσουν ένα αξιοπρεπές κόκινο κρασί.
  Δεύτερο και σημαντικό για εμάς είναι ο πιθηκισμός και η ροπή στις ‘ξενικές’ ποικιλίες. Αφήνουμε τις ποικιλίες που επί χιλιάδες χρόνια είχαν προσαρμοστεί στα μικροκλίματα της μικρής, αλλά πολύμορφης και πολυποίκιλης Ελληνικής φύσης και οινοποιούμε ποικιλίες, που οινοποιούν με επιτυχία 300 με 400 χρόνια οι Γάλλοι. Κι αν δεν ήταν ένας Γεροβασιλείου κι ένας Σιγάλας, ακόμα το θαυμάσιο μαυροτράγανο θα ήταν άγνωστο, όπως παραμένει άγνωστο το δυναμικό βουδόματο. Για να μην πάω στη Μαλαγουζιά, και το Ασύρτικο που έφτασε η χάρη του μέχρι την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.
  Πιστεύω στον Ελληνικό αμπελώνα και στον Έλληνα παραγωγό. Να μην φτάσουμε όμως στην άλλη άκρη, στην υλοποίηση της Ελληνικότατης παροιμίας.’Έκανε η μυίγα κώλο κι έχεσε τον κόσμο όλο’.
  Τώρα για τις τιμές να μη μιλήσουμε. Είναι μια άλλη θλιβερή ιστορία και για την Ελλάδα αλλά κυρίως για το Βordeaux. Το Μouton-Rothschild του 2009 με 94 βαθμούς W.S.,είχε αν θυμάμαι καλά γύρω στο χιλιάρικο, την ίδια χρονιά που το θαυμάσιο Lillian-Laduys από το St.Esteph, με 92 βαθμούς είχε μόλις 15 Ευρώ. Γι’ αυτό σου λέω πάμε, πάμε να φύγουμε από δω…….

 2. Ο/Η Θανάσης λέει:

  Πολύ ωραία ενημέρωση!
  Θα έλεγα πως είμαστε προνομιουχοι που απολαμβανουμε τέτοιας ποιότητας κρασιά όπως είναι τα ελληνικά!! σε τόσο καλές τιμές.

Leave a Reply