Λιγότερο αλκοόλ, περισσότερο φρούτο: μια οινική επανάσταση

Λιγότερο αλκοόλ, περισσότερο φρούτο: μια οινική επανάσταση

«Σε αντίθεση με τα κρασιά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ και μαλακές, ώριμες γεύσεις, τα ελαφριά κρασιά με φρουτώδη αρώματα συνδυάζονται άψογα με το φαγητό.

Πρόσφατα συμμετείχα σε μια συζήτηση σχετικά με το αλκοόλ στο κρασί και το αποτέλεσμα που έχει στη γεύση του. Είναι προφανές ότι αποτελεί μέρος του τι κάνει το κρασί αυτό που είναι, αλλά τα επίπεδα έχουν ανεβεί ανελέητα τα τελευταία χρόνια – μερικά ήσυχα κρασιά έχουν φτάσει μέχρι και 16% abv, το οποίο είναι στο επίπεδο ενός ενισχυμένου κρασιού.

Έχουμε φτάσει στο σημείο όπου είναι πραγματικά σπάνιο να βρούμε ένα κρασί Νέου Κόσμου που να έχει αλκοόλ από 12% έως 12,5%, παρόλο που αυτό είναι αναμφισβήτητα το τέλειο: τα χαμηλότερα abvs τείνουν να έχουν περισσότερη γλυκύτητα, ενώ τα κρασιά που έχουν υψηλότερη περιεκτικοτητα σε αλκοόλ μπορεί να γίνουν κουραστικά αν πιείς πάνω από ένα ποτήρι (ειδικά σε αυτά τα τεράστια ποτήρια των  250ml που είναι της μόδας σε πολλά μπαρ τελευταία).

Το μειονέκτημα είναι ότι είμαστε συνηθισμένοι σε κρασιά με  πιο μαλακό, ώριμο ​​φρούτο χαρακτηριστικά που έχουν τα κρασιά με υψηλό αλκοόλ. Χαμηλότερο αλκοόλ τείνει να σημαίνει υψηλότερη οξύτητα και πιο έντονη γεύση φρούτων – σκεφτείτε το φραγκοστάφυλο ή το βατόμουρο, αντί για μαύρο κεράσι ή δαμάσκηνο. Είναι κρασιά που είναι ευκολότερο να τα απολαύσεις με φαγητό  παρά από μόνα τους.

Τα λευκά που έχουν μέτριο αλκοόλ είναι ευκολότερο να βρεθούν στην αγορά σε σχέση με τα κόκκινα. Πολλά γαλλικά κλασσικά κρασιά εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή, ιδιαίτερα εκείνα από τις περισσότερες βόρειες αμπελουργικές περιοχές του Loire, του Chablis και της Αλσατίας. Τα σουπερμάρκετ και άλλοι λιανοπωλητές που διαθέτουν σειρές με δική τους ετικέτα φαίνεται να καταβάλλουν προσπάθεια να κρατήσουν τα κρασιά τους κάτω από 13%, αν και να έχετε κατά νου ότι οι οινοποιοί έχουν περιθώριο να παρεκκλίνουν κατά 0,5% όταν δηλώνουν την περιεκτικότητα σε αλκοόλ.

Η βιοδυναμική αμπελοκαλλιέργεια φαίνεται να έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερα επίπεδα αλκοόλ από ό, τι συμβαίνει με τους συμβατικούς οίνους. Ο αυστριακός παραγωγός Heinrich, για παράδειγμα, έχει ένα κόκκινο με βάση τα zweigelt, blaufrankisch και st laurent που αποκλείεται να σκεφτείς ότι έχει μόνο 12,5% αλκοόλ.

Υπάρχει ένας απλός τρόπος να βρείτε περισσότερα κρασιά με χαμηλό αλκοόλ στα ράφια: συνεχίστε να τα αγοράζετε και αφήστε τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα κρασιού να καταλάβουν ότι τα απολαμβάνετε. Θα ανταποκριθούν στη ζήτηση των καταναλωτών.»

Άρθρο γνώμης της διάσημης οινοδημοσιογράφου Fiona Becket, στην ιστοσελίδα Guardian.

 

Share this post