Μετρώντας τις μονάδες αλκοόλ που πίνουμε

Μετρώντας τις μονάδες αλκοόλ που πίνουμε

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), επικαλούμενος έκθεσή του για την υγεία στην Ευρώπη, αναφέρει ότι τα επίπεδα πρόωρης θνησιμότητας, που οφείλονται σε μη μεταδιδόμενα νοσήματα - μεταξύ των οποίων οι διάφορες μορφές καρκίνου, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο διαβήτης ή τα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα - σημειώνουν ταχεία μείωση, αλλά τα επίπεδα της κατανάλωσης αλκοόλ, του καπνίσματος και τα ποσοστά των υπέρβαρων και παχύσαρκων συνεχίζουν να είναι ανησυχητικά (...) και "μπορεί να απειλήσουν τις προόδους αυτές".

Σύμφωνα με στοιχεία από το 2010, η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών ανέρχεται κατά μέσον όρο στην Ευρώπη σε 11 λίτρα καθαρού αλκοόλ ετησίως κατά άτομο.

Μία μονάδα αλκοόλ ισούται σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. ισούται με 10 ml, ή 8 g, καθαρής αλκοόλης είτε αυτή προέρχεται από κρασί, οινοπνευματώδη ποτά ή μπύρα.

Για παράδειγμα, ένα ποτήρι (175ml) Chablis (12% αλκοόλη κατ 'όγκο) περιέχει περίπου δύο μονάδες (175ml x 0,12 = 21 ml καθαρής αλκοόλης ή 2,1 μονάδες), ενώ ένα μεγαλύτερο ποτήρι (250ml) - αλλά εξακολουθεί να' ένα ποτήρι ' - 15% abv Shiraz Αυστραλίας περιέχει σχεδόν το διπλάσιο (3,75 μονάδες).

Ομοίως για τα αλκοολούχα ποτά, αυτό εξαρτάται από το μέγεθος του ποτηριού ή την ποσότητα της λεγόμενης "μερίδας". Στην Αγγλία και την Ουαλία, μια μερίδα είναι 25 ml, ενώ, στη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία μια στανταρ μερίδα είναι 35 ml. Ως εκ τούτου, ένα σφηνάκι βότκα (40% abv) στο Λονδίνο έχει μία μονάδα αλκοόλ, αλλά στο Εδιμβούργο έχει σχεδόν 1.5.

Έτσι, αν ρωτάτε τι είναι λιγότερο βλαβερό ανάμεσα σε ένα ποτήρι κρασί ή ένα σφηνάκι βότκα, τότε εξαρτάται από το μέγεθος του ποτηριού, την ποσότητα της μερίδας, με τι αναμειγνύεται η βότκα, σε πόσο χρονικό διάστημα μπορείτε να το πιείτε, αν τρώτε ή όχι, και, φυσικά, τη γενική κατάσταση της υγείας σας.

Δεν υπάρχει χρυσός κανόνας που να μας δείχνει το μέτρο της ασφαλούς κατανάλωσης αλκοόλ.

Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. ως ασφαλή όρια μπορούν να θεωρούνται για τις γυναίκες οι 14 μονάδες αλκοόλ/εβδομάδα (1 έως 2/ημέρα) και για τους άνδρες οι 21 μονάδες/εβδομάδα.

Οι οδηγίες της βρετανικής κυβέρνησης για την κατανάλωση αλκοόλ εισήχθη το Γενάρη του 2016, και αναφέρουν ότι κανείς δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 14 μονάδες ανά εβδομάδα.

Στις ΗΠΑ, η μέτρηση αλλάζει, με μία μονάδα αλκοόλ να είναι 14g καθαρής αλκοόλης ή 5 fl. οz.

Share this post