Μπύρα και αλλεργίες

Μπύρα και αλλεργίες

Ιβίσκος, μάνγκο, κορίανδρο, λεμονόχορτο: θα εκπλαγείτε με το πόσα μη αναμενόμενα συστατικά χρησιμοποιούνται στις craft beers, για ενίσχυση γεύσης και καινοτομία. Ωστόσο, φαίνεται επίσης να προκαλούν αύξηση των αλλεργικών αντιδράσεων σε λάτρεις της μπύρας. Αυτοί, είτε πίνουν, αγνοώντας ότι η επιλογή τους περιέχει αλλεργιογόνο, ή ανακαλύπτουν ότι έχουν αλλεργία σε ένα είδος που συνήθως δεν καταναλώνουν.

 

«Βλέπουμε ασθενείς που έρχονται με αλλεργιογόνες αντιδράσεις σε μπαρ και εστιατόρια», λέει ο Δρ Devang Doshi, επικεφαλής παιδιατρικής αλλεργίας και ανοσολογίας. «Εάν ο ένοχος δεν είναι πραγματικά απλός, όπως ένα κομμάτι γαρίδας ή ένα καρύδι, εξετάζουμε κι άλλους υπόπτους όπως μπύρες, καθώς ένα συγκεκριμένο συστατικό θα μπορούσε να έχει προκαλέσει το πρόβλημα.»

Ακόμη και η συνηθισμένη σύσταση της μπύρας περιέχει συστατικά που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση – κυρίως λυκίσκο, κριθάρι και σιτάρι. Συνήθως όμως, τα άτομα με αλλεργίες σε αυτά τα συστατικά γνωρίζουν συχνά ότι είναι αλλεργικά και επομένως αποφεύγουν την μπύρα.

 

Οι μικροζυθοποιίες, από την άλλη πλευρά, είναι γεμάτες με όλα τα είδη εξωτικών – για τη μπύρα, τουλάχιστον – συστατικών. Κυκλοφορούν μπύρες που περιλαμβάνουν φρούτα του πάθους, λεμονόχορτο, πιπέρι, φράουλες, φραγκοστάφυλα, μπλε μούρα και πολλά άλλα.

«Οι μικροζυθοποιίες εστιάζουν περισσότερο στη γεύση και αναπτύσσουν μια ευρύτερη ποικιλία γεύσεων», λέει ο Doshi. «Οι μεγαλύτερες εταιρείες παράγουν μαζικά. Δεν βλέπω πολλούς ανθρώπους να αντιδρούν σε αυτές τις μπύρες.

Οι αλλεργίες δεν είναι ευαισθησίες. Το τελευταίο είναι δύσκολο να οριστεί, αλλά εάν ένα συγκεκριμένο συστατικό σας κάνει να αισθάνεστε αναψοκοκκινισμένοι ή φουσκωμένοι, τότε πιθανότατα είστε απλά ευαίσθητοι.

 

Οι αλλεργίες εμφανίζονται όταν το σώμα συσσωρεύει ένα αντίσωμα σε ένα συγκεκριμένο συστατικό. Για παράδειγμα, εάν είστε αλλεργικοί στο κριθάρι και πίνετε μια μπύρα που περιλαμβάνει κριθάρι, πιθανότατα θα έχετε μια αντίδραση, αμέσως μετά την κατανάλωση έως και μία ώρα μετά. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν τα πάντα, από φτέρνισμα, μυρμήγκιασμα των χειλιών και εξάνθημα, έως διάρροια, έμετο και πρησμένο λαιμό.

Για άτομα με κοιλιοκάκη, η μπύρα προκαλεί αντίδραση στο έντερο και μπορεί να βλάψει τη μακροχρόνια υγεία. Η αλλεργία αφορά μια σύνθετη πρωτεΐνη που ονομάζεται γλουτένη, που βρίσκεται στο κριθάρι, το σιτάρι, τη σίκαλη και ορισμένους τύπους βρώμης.

Αυτό που κάνει τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα είναι ότι οι αλλεργίες μπορούν να έρχονται και να φεύγουν κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου. Δεν είναι ασυνήθιστο, λέει ο αλλεργιολόγος,  ότι τα άτομα που τρώνε οστρακοειδή, ας πούμε, για 40 ή 50 χρόνια να μην έχουν θέμα και ξαφνικά να παρουσιάσουν σοβαρή αντίδραση. Η αλλεργία μπορεί να αναπτυχθεί με την πάροδο του χρόνου, καθώς το σώμα δημιουργεί σταδιακά αντισώματα.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι craft μπύρες πρέπει να είναι εκτός ορίων. Η ίδια υπερηφάνεια και αφοσίωση που οδηγεί τους ζυθοποιούς να πειραματιστούν με τόσα πολλά συστατικά τους κάνουν γενικά πρόθυμους να μοιραστούν ακριβώς αυτό που βάζουν στις συνταγές τους.

 

«Για όσους έχουν γνήσιες τροφικές αλλεργίες, θα πρότεινα να επικοινωνήσουν με τον παραγωγό και να ζητήσουν να μάθουν τα συστατικά που υπάρχουν για να μειώσουν την πιθανότητα αντίδρασης», λέει ο Doshi. “Πολλές εταιρείες το ενθαρρύνουν αυτό.”

 

Share this post