Οδηγός για να γράφετε χρήσιμες σημειώσεις γευσιγνωσίας κρασιού

Οδηγός για να γράφετε χρήσιμες σημειώσεις γευσιγνωσίας κρασιού

0

 

Η εξάσκηση συγγραφής σημειώσεων, είτε για γευσιγνωσία ή για οτιδήποτε άλλο, είναι κάτι περισσότερο από την τοποθέτηση του στυλό σε χαρτί. Γράφοντας σημειώσεις εξασκείστε στο να γράφετε το σημαντικότερο, αυτό που θα έχει ουσία και σήμερα και αύριο και παραπέρα.

Οι σημειώσεις γευσιγνωσίας για το κρασί πρέπει να ικανοποιήσουν τον τελικό χρήστη. Δεν απαιτείται τίποτα συγκεκριμένο (εκτός κι αν δίνετε εξετάσεις).  Αυτό που χρειάζεται είναι να έχετε καλή μνήμη για το κρασί. Ό, τι είναι το πιο ξεχωριστό για εσάς είναι αυτό που είναι πιο σημαντικό. Σημασία δεν έχει μόνο το ΓΙΑΤΙ και το ΤΙ σημειώνετε, αλλά και το πώς σημειώνετε και ΠΟΥ.

 

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΓΡΑΨΕΤΕ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΚΡΑΣΙΟΥ

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να γράψετε σημειώσεις γευσιγνωσίας κρασιού. Μας βοηθούν να θυμόμαστε ποια κρασιά μας άρεσαν, ποια πιστεύαμε ότι ήταν “υποφερτά” και ποια δεν θέλουμε να δοκιμάσουμε ξανά.

Αν είστε ερασιτέχνης δεν χρειάζεται να γράψετε μια περίπλοκη κριτική γευσιγνωσίας. Υπάρχουν όμως κάποια basic wine tips που αν τα σημειώσετε θα μπορέσετε να δημιουργήσετε ζωντανές, περιγραφικές αναμνήσεις από αυτό που δοκιμάσατε, που θα σας βοηθήσουν ακόμα κι αν χρειαστεί να επιστρέψετε στις σημειώσεις σας μήνες ή χρόνια μετά.

 

Αυτό που σημειώνουμε δοκιμάζοντας ένα  κρασί δεν αφορά μόνο τα αρώματα, τις τανίνες και ούτω καθεξής. Μερικές φορές τη σημαντική διαφορά την κάνει η ποικιλία του κρασιού, το οινοποιείο, οι τεχνικές οινοποίησης κοκ.

Ενώ η ανάμνηση μερικών κρασιών μπορεί να σας κολλήσει για αρκετές ημέρες ή ακόμα και για μερικές εβδομάδες, όταν δοκιμάζετε πολλά κρασιά σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα (ή πολλά κρασιά συχνά, όπως οι επαγγελματίες του κρασιού), μπορεί να είναι δύσκολο να θυμηθείτε με ακρίβεια, μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Φυσικά, τα καλύτερα και χειρότερα κρασιά ξεχωρίζουν και τα θυμόμαστε σχεδόν πάντα. Ωστόσο, η συντριπτική πλειονότητα των κρασιών βρίσκονται κάπου ανάμεσα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η σωστή καταγραφή σημειώσεων γευσιγνωσίας κρασιού είναι χρήσιμη και σημαντική.

Το να θυμηθείτε τα κρασιά που ήπιατε είναι κάτι περισσότερο από ένα παιχνίδι μνήμης. Πρώτον, πρέπει να εστιάσετε. Εάν δοκιμάζετε πολλά κρασιά, η διαδικασία της οινοδοκιμής μπορεί να γίνει κουραστική και να οδηγήσει σε αισθητηριακή υπερφόρτωση  (ελπίζουμε) υπέροχων γεύσεων που συνδυάζονται με το αλκοόλ. Μια συχνά χρησιμοποιούμενη φράση μεταξύ των οινόφιλων, επαγγελματιών και μη, είναι, “Ο ουρανίσκος μου είναι κουρασμένος.” Στην πραγματικότητα, η μύτη και οι γευστικοί μας κάλυκες δεν κουράζονται. Αυτό που κουράζεται είναι το μυαλό μας.

 

Αυτό συμβαίνει κυρίως όταν προσπαθούμε να διακρίνουμε ανάμεσα σε πολλά κρασιά που έχουν ομοιότητες. Αν βάλετε στη σειρά τέσσερα ποτήρια με Sauvignon Blanc, Chardonnay, Syrah και Cabernet Sauvignon, οι διακρίσεις μεταξύ των κρασιών θα είναι πολύ ευκολότερες από τέσσερα ποτήρια με Chardonnay. Ειδικά αν αυτά τα τέσσερα Chardonnay είναι από την ίδια περιοχή, όλα φτιάχτηκαν με τον ίδιο τρόπο, και στο μόνο που διαφέρουν είναι ότι τα σταφύλια τους προέρχονται από διαφορετικούς μοναδικούς αμπελώνες, τότε και η λήψη σημειώσεων θα είναι πολύ πιο δύσκολη.

 

ΠΩΣ ΝΑ ΓΡΑΨΕΤΕ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΚΡΑΣΙΟΥ

Είτε γράφετε σημειώσεις γευσιγνωσίας λευκού κρασιού, κόκκινου κρασιού ή αφρώδους οίνου, οι συμβουλές είναι οι ίδιες. Υπάρχουν έξι σημεία στο φύλλο σημειώσεων γευσιγνωσίας κρασιού που αν τα σημειώσετε θα δημιουργήσετε μια αξέχαστες νότες γευσιγνωσίας κρασιού.

Παρακάτω είναι ένας οδηγός για τη σύνταξη σημειώσεων γευσιγνωσίας κρασιών. Είναι μια καλή λίστα για αρχάριους που μπορείτε να την εξελίσσετε με την πάροδο του χρόνου. Φυσικά, αυτό που θα είναι πιο αξέχαστο είναι να αποτυπώσετε την αίσθηση που κάνει το κάθε κρασί ξεχωριστό για σας, έτσι ώστε να μπορείτε να την θυμηθείτε όταν ανατρέξετε τις σημειώσεις σας.

  1. Λεπτομέρειες κρασιού

Ξεκινήστε με τα βασικά και σημειώστε τον παραγωγό, το πλήρες όνομα του κρασιού, την περιοχή προέλευσης, την ποικιλία ή τις ποικιλίες σταφυλιών, την τιμή του και το ποσοστό αλκοόλ του.

Επίσης, σημειώστε οτιδήποτε ενδιαφέρον σε σχέση με την ιστορία του,  υψόμετρο αμπελώνα, τύπο εδάφους αμπελώνα και άλλα. Αυτά τα είδη λεπτομερειών μπορούν μερικές φορές να φρεσκάρουν τη μνήμη σας, ειδικά όταν ένα σύνολο σημειώσεων δοκιμής είναι σχεδόν ίδιο όταν το ξανακοιτάτε. Μην αρχίσετε όμως να γράφετε πάρα πολλές πληροφορίες για το κρασί και δεν σας μείνει χρόνος να αξιολογήσετε επαρκώς το κρασί.

 

  1. Εμφάνιση

Η εμφάνιση του κρασιού σήμερα είναι λιγότερο σημαντική από ό, τι ήταν κάποτε, χάρη στην πολύ βελτιωμένη κατανόηση και εφαρμογή των πρακτικών αμπελουργίας και οινοποίησης. Αν δεν γράφουμε μια επαγγελματική περιγραφή κρασιού όπου πρέπει να παρατηρήσουμε το χρώμα, δεν χρειάζεται να παρατηρήσουμε την εμφάνιση των ήσυχων κρασιών, εκτός κι αν είναι ασυνήθιστη. Δηλαδή, θα παρατηρήσουμε ένα κρασί που έχει πολύ ανοιχτό ή πολύ βαθύ χρώμα, λόγω των ποικιλιών του σταφυλιού. Εάν ένα κρασί είναι θολό, ίσως παρατηρήσουμε ότι το κρασί είναι αφιλτράριστο ή πιθανώς έχει υποστεί δεύτερη ζύμωση. Εάν δοκιμάζουμε ένα παλαιότερο λευκό ή κόκκινο κρασί, θα μπορούσαμε να σημειώσουμε πώς το χρώμα του έχει γίνει πιο σκούρο και πιο χρυσό για ένα λευκό κρασί ή περισσότερο κεραμιδί και πιο ωχρό για ένα κόκκινο κρασί. Συχνά σημειώνουμε την εμφάνιση των ροζέ κρασιών και των αφρωδών οίνων καθώς αυτά μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά στο ποτήρι.

 

  1. Αρώματα / Γεύσεις

Τα αρώματα και οι γεύσεις είναι το ίδιο πράγμα. Ακόμα και όταν πιστεύουμε ότι δοκιμάζουμε τη γεύση των βατόμουρων, αυτό που κάνουμε πραγματικά είναι να μυρίζουμε τα βατόμουρα. Οι γεύσεις που μπορούν να καταλάβουν οι άνθρωποι είναι το γλυκό, αλμυρό, πικρό, ξινό και το umami.

Ενώ αυτή η κατηγορία είναι μόνο μια πτυχή του κρασιού, είναι γενικά εκείνη στην οποία οι οινοκριτικοί εμμένουν περισσότερο. Εντοπίζουμε μούρο, αλλά τι είδους μούρο; Εντοπίζουμε καφέ (αλεσμένο ή όχι) ή μαύρη σοκολάτα;

Σημειώστε τέσσερα ή πέντε αρώματα, αλλά αφήστε χρόνο για να σχολιάσετε και το υπόλοιπο κρασί. Επίσης, φροντίστε να έχετε στη διάθεσή σας ένα ευρύ φάσμα λεξιλογίου και να σκεφτείτε εκ των προτέρων τα φρούτα, τα λουλούδια, τα μπαχαρικά κ.λπ. Διαφορετικά, μπορεί να καταλήξετε σε μια σελίδα όπου κάθε κρασί έχει γεύση σαν δαμάσκηνα και μόκα. Αυτό πιθανότατα δεν θα καταλήξει ως μια αξέχαστη νότα γευσιγνωσίας κρασιού.

Όταν αναφέρεστε σε μια οικογένεια φρούτων, πχ εσπεριδοειδή, σημειώστε φρούτα που ανήκουν στις υποκατηγορίες, π.χ.

  • Εσπεριδοειδή (λεμόνι, γκρέιπφρουτ, κουμκουάτ κ.α.)
  • Πυρηνόκαρπα φρούτα (λευκό ροδάκινο, νεκταρίνι κ.α.)
  • Φρούτα σπόρων (αχλάδι, μήλο κ.α.)
  • Τροπικά φρούτα (φρούτα του πάθους, μάνγκο κ.α.)

Κάτι άλλο που πρέπει να σημειώσετε στην ενότητα «Αρώματα και Γεύσεις» είναι αν είναι διακριτικά ή έντονα και αν αλλάζουν ή όχι στο ποτήρι.

 Διαβάστε σχετικά: Αρώματα κρασιού και μπουκέτο: ποιά είναι η διαφορά;

 

  1. Δομή/ σώμα

Η δομή του κρασιού αποτελείται από πολλά μέρη. Περιλαμβάνει την οξύτητα, τις τανίνες , το σώμα, το αλκοόλ και  την υφή.

Ένας εύκολος τρόπος για να σημειώσετε τα δομικά στοιχεία είναι να ακολουθήσετε μια απλή κλίμακα χαμηλής-μέσης-υψηλής για καθένα από αυτά τα σημεία δομής. Μπορείτε να εισαγάγετε συν και πλην για να τροποποιήσετε αυτές τις βασικές διαβαθμίσεις. Το σώμα μπορεί να είναι ελαφρύ, μέτριο ή γεμάτο αναλόγως με την αίσθηση του κρασιού στο στόμα.

 

  1. Επίγευση

Η επίγευση ενός κρασιού σχετίζεται με το πόση ώρα παραμένει η γεύση του κρασιού στον ουρανίσκο σας. Προέρχεται από τη συγκέντρωση της γεύσης του κρασιού σε συνδυασμό με τη συνολική φινέτσα του. Όσο μεγαλύτερη σε διάρκεια είναι η επίγευση ενός κρασιού, τόσο υψηλότερη είναι η ποιότητά του.

 

  1. Συνολική εντύπωση / βαθμολογία

Πολλοί γευσιγνώστες κρασιού θεωρούν χρήσιμο να συνοψίσουν τη συνολική τους κριτική με κάποια τελική ένδειξη ή βαθμολογία. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένας αριθμός αστεριών (ή ποτήρια κρασιού – αν γράφετε στο κινητό επιλέξτε το emoji σας), μια αριθμητική βαθμολογία ή κάποια άλλη προσωπική ένδειξη. Το θέμα είναι να έχετε έναν τρόπο να επιστρέψετε και να ξεχωρίσετε μεταξύ των δύο ή τριών αγαπημένων σας κρασιών. Ακόμη κι αν όταν οι σημειώσεις είναι σχεδόν ίδιες, θα είστε σε θέση να καταλάβετε ποιο από όλα σας άρεσε καλύτερα.

 

ΠΩΣ ΝΑ ΓΡΑΨΕΤΕ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΚΡΑΣΙΟΥ

Μπορεί να σας αρέσουν τα παλιά σχολικά στυλό και το παραδοσιακό χαρτί, ή να προτιμάτε το έξυπνο τηλέφωνό σας (χρησιμοποιώντας ένα σημειωματάριο ή μια συσκευή εγγραφής φωνής) ή να σας βολεύει να χρησιμοποιήσετε ένα tablet ή άλλη ηλεκτρονική συσκευή. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να συλλέξετε και να τις αρχειοθετήσετε τις αξέχαστες σημειώσεις σας. Είναι συχνά χρήσιμο να έχετε περισσότερους από έναν τρόπους για να σημειώσετε. Για παράδειγμα, δεν είναι πάντα πρακτικό να κουβαλάτε μαζί το λαπτοπ σας.

Τις σημειώσεις γευσιγνωσίας τις γράφετε πρώτον και κύριον για εσάς, αλλά υπάρχουν τρόποι να τις μοιραστείτε και στο διαδίκτυο. Εφαρμογές όπως το Vivino και το Delectable είναι πολύ χρήσιμες για να αρχειοθετήσετε τις σημειώσεις σας. Υπάρχουν επίσης δύο εξαιρετικά οφέλη σε αυτές τις εφαρμογές. Χρησιμοποιούν την αναγνώριση ετικέτας για να σας βοηθήσουν να καταγράψετε το κρασί, ώστε να μπορείτε εύκολα να τραβήξετε την ετικέτα που θέλετε να περιγράψετε στην αγαπημένη σας κάβα κρασιού και σας επιτρέπουν επίσης να βρείτε καταστήματα κοντά σας όπου μπορείτε να αγοράσετε τα αγαπημένα σας κρασιά.

 

0

Share this post