Οι Φυλές των Ειδικών του κρασιού

Οι Φυλές των Ειδικών του κρασιού

Για τους τακτικούς και τους πιο υποψιασμένους αναγνώστες των κειμένων και των άρθρων του γράφοντος, ακολουθεί άλλη μια κοινωνιολογική και ανθρωπολογική απόπειρα ανάλυσης των υποομάδων του χώρου του κρασιού. Αυτή τη φορά σκοπός είναι να δοθεί, στο φιλόμαθο και οινόφιλο κοινό, μια εμπεριστατωμένη ανάλυση του εύρους και της διαφοροποίησης εκείνης της ομάδας ανθρώπων, που ονομάζονται Ειδικοί του κρασιού.

Προφανώς, στην χώρα του «ό,τι δηλώσεις είσαι» ο οποιοσδήποτε μπορεί να δηλώσει ειδικός, χαλώντας την πιάτσα και αλλοιώνοντας το νόημα της λέξης. Για αυτόν τον λόγο βασικό κριτήριο κατηγοριοποίησης των ειδικών, είναι η ίδια η εξειδίκευση που εκείνοι επικαλούνται και εξασκούν επί σειρά ετών.

 

Οι φυλές

     Οι πιστοποιημένοι Ειδικοί: Δεν υπάρχουν πολλά να πει κανείς για αυτούς ,που μέσα από τη συνεχή μελέτη και εξάσκηση κατάφεραν να αποκτήσουν τίτλους, οι οποίοι από μόνοι τους διαθέτουν ειδικό βάρος στο χώρο του κρασιού. Έτσι τα αρχικά MW, MS ή ακόμα και Dip WSET αρκούν για να επιβεβαιώσουν το βαθμό ειδικότητας αλλά ταυτόχρονα και να τον πιστοποιήσουν. Αγαπημένο τους φετίχ, η κονκάρδα που στολίζει το πέτο τους!

    Οι σχεδιαστές εμπειριών: Εδώ τα όρια είναι πιο ευρέα, καθώς ο όρος « εμπειρία » βρίσκει εφαρμογή σε πολλά διαφορετικά πεδία. Έτσι, οι ειδικοί στο σχεδιασμό εμπειριών μπορεί να πετύχουν ένα γευστικό ταίριασμα φαγητού – κρασιού προσαρμοσμένο στις προτιμήσεις του πελάτη στο εστιατόριο ή αντίστοιχα να σχεδιάσουν ένα μενού γευσιγνωσίας, όπου τα πιάτα και τα ποτήρια χαρίζουν μια ξεχωριστή γαστρονομική εμπειρία. Άλλοι έχουν επιτύχει τον συνδυασμό της ταξιδιωτικής εμπειρίας με την γνωριμία του κρασιού μέσω της επίσκεψης σε οινοποιεία. Σε κάθε περίπτωση η ειδικότητα αυτή μετριέται μόνο με την ένταση και το βάθος της προσφερόμενης εμπειρίας.

    Οι υπερβατικοί σχεδιαστές εμπειριών: Σε αυτήν την υποκατηγορία ανήκουν οι λίγοι εκλεκτοί και χαρισματικοί ειδικοί του κρασιού που μπορούν να συνδυάσουν την απόλαυση του κρασιού με εμπειρίες, που ανήκουν στο πέμπτο στοιχείο της ύλης κατά τον Αριστοτέλη. Εκεί όπου το (οινό)πνεύμα του κρασιού εξυψώνει την συνείδηση του καταναλωτή στο στάδιο του Αιθέρα. Ο έντονος μυστικισμός που καλύπτει αυτήν την κατηγορία ειδικών για πολλούς πηγάζει από την μεστότητα της ηλικίας, ουδείς εξ αυτών νέος ή νέα, και το βάρος της γνώσης ενίοτε και των κιλών.

    Οι βαθμολογητές:  Τον Robert Parker πολλοί εμίσησαν, την βαθμολόγηση των κρασιών ελάχιστοι. Έτσι, εύλογα μετά τον προφήτη της βαμθολογίας των κρασιών ξεπήδησαν πολλοί επίδοξοι συνεχιστές της λογικής του. Όλοι οι ειδικοί αυτής της κατηγορίας φροντίζουν να δοκιμάζουν τα κρασιά πάντα σε αποστειρωμένο περιβάλλον, μακριά από ενοχλητικές οσμές και περισπασμούς. Η βαθμολογία που χαρίζουν δεν αποτελεί απλά ένα αριθμητικό σύμβολο. Αλλά την διυλισμένη γνώση τους μέσα από το φίλτρο της εμπειρίας που αποκρυσταλλώνεται σε ένα νούμερο. Με λίγα λόγια όλα τα κρασιά στο ίδιο ζύγι! Του ειδικού όμως.

   Οι influencers: Εδώ πρόκειται για την πιο πρόσφατη χρονολογικά κατηγορία που προέκυψε στο χώρο του κρασιού, και απαρτίζεται κυρίαρχα από νεολαίους και νεολαίες. Εξειδικεύονται στην χρήση εικόνας και βίντεο για την μεταφορά της γευστικής εμπειρίας του κρασιού. Να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με influencers από άλλους χώρους, οι ειδικοί του κρασιού προτιμούν να προβάλλουν κυρίαρχα το πλήθος των κρασιών που δοκιμάζουν έναντι των γλουτών και των μυών τους. Η λύση στο πρόβλημα αν  «  η Τάση έπλασε τον influencer ή ο influencer την Τάση » αποτελεί την μοντέρνα φιλοσοφική λίθο αυτής της ομάδας.

Λοιπές κατηγορίες ειδικών:

Οι ειδικότητες των ειδικών του κρασιού δεν εξαντλούνται στις παραπάνω κατηγορίες, καθώς μια σειρά από ειδικότητες ενυπάρχουν πέραν των παραπάνω ορίων. Τα λιγοστά και σκόρπια δείγματα όμως δεν δίνουν την δυνατότητα ομαδοποίησης τους.

Έτσι, υπάρχουν ειδικοί που έχουν αναγάγει την οινική γκρίνια σε τέχνη. Με κάποιους από αυτούς να έχουν θέσει  πολύ ψηλά τον πήχη για τις επόμενες γενιές που θα δοκιμάσουν να τους ακολουθήσουν.

Μια ακόμα κατηγορία είναι εκείνοι που έχουν εξειδικευτεί στις φιλοσοφικές αναζητήσεις γύρω από το κρασί. Λιτοί, περιεκτικοί και συχνά υπερβατικοί θεωρούνται οι σύγχρονοι βραχμάνοι του κρασιού.

Οι ειδικοί στην εκσκαφή και ανάσυρση ξεχασμένων φιαλών από σκονισμένα κελάρια, τα οποία ανοίγονται πάντα στον κολοφώνα της παλαίωσης πάντα λίγο πριν αυτά πάρουν την κάτω βόλτα, αποτελούν άλλη μια τέτοια περίπτωση.

Τέλος, ίσως η πιο παράταιρη ειδικότητα αποτελεί αυτή του συντάκτη της παρούσας έρευνας, που από ότι φαίνεται είναι ειδικός μόνο στην αναγνώριση της ειδικότητας των άλλων ειδικών. Ο ίδιος μπορεί να θεωρεί ότι στο μέλλον το έργο του θα εκτιμηθεί αλλά προς το παρόν καταθέτει το παραπάνω κείμενο στο κοινό για την εξαγωγή συμπερασμάτων ως προς το εύρος των δυνατοτήτων των ειδικών του κρασιού.

 

Κώστας Προβατάς Dip WSET

The Crunchy Grape

 

Share this post