Οινοποιεία με ηλιακή ενέργεια: μια νέα αυξανόμενη τάση στις Η.Π.Α.

Οινοποιεία με ηλιακή ενέργεια: μια νέα αυξανόμενη τάση στις Η.Π.Α.

Έχετε σκεφτεί ποτέ ποιο είναι το οικολογικό αποτύπωμα του κρασιού που έχετε στο ποτήρι σας; Πολλά οινοποιεία μεγάλης κλίμακας επιβαρύνουν το περιβάλλον μέσω της χρήσης χημικών φυτοφαρμάκων και της υψηλής κατανάλωσης νερού. Καθώς η ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον αυξάνεται με γεωμετρικούς ρυθμούς, προτιμώνται μέθοδοι όπως η βιολογική καλλιέργεια και η χρήση ηλιακής ενέργειας που μειώνουν το αποτύπωμα άνθρακα πολλών κρασιών.

Η τάση της χρήσης ηλιακής ενέργειας στα οινοποιεία γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς πολλά κρασιά με μειωμένο αποτύπωμα είναι διαθέσιμα στους καταναλωτές.

Η φιλοσοφία πίσω από αυτήν την τάση

Το κόστος της ενέργειας και του νερού σε πολιτείες όπως η Καλιφόρνια έχει αυξηθεί πολύ και με 500 εκατομμύρια γαλόνια (1.900.000.000 λίτρα) κρασιού που παράγονται εκεί ετησίως, το κόστος των καυσίμων είναι γιγάντιο.  Πώς η ηλιακή ενέργεια βοηθά τα οινοποιεία να χαρακτηριστούν ως ‘πράσινα’; Με την κλιματική αστάθεια να αυξάνεται και την αύξηση του κόστους των καυσίμων, η ιδέα ενός οινοποιείου που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια είναι εξαιρετική.  Η ηλιακή τεχνολογία έχει αναπτυχθεί πολύ την τελευταία δεκαετία. Επίσης σε πολλές χώρες υπάρχουν φορολογικές διευκολύνσεις για την πράσινη ανάπτυξη, πράγμα που σημαίνει ότι η ηλιακή ενέργεια είναι επιλογή για μια οικονομικά βιώσιμη επιλογή.

Από την άποψη του μάρκετινγκ και των οικονομικών, η χρήση ηλιακής ενέργειας δεν είναι μόνο καλή για το περιβάλλον αλλά και πολύ ελκυστική για τον αυξανόμενο πληθυσμό των καταναλωτών με οικολογική συνείδηση. Τα οινοποιεία συνήθως βρίσκονται σε ανοιχτή και ηλιόλουστη περιοχή. Αυτή είναι η ιδανική τοποθεσία για εγκατάσταση ηλιακών πάνελ που χρησιμοποιούν τον ήλιο για να δημιουργήσουν μια λιγότερο ακριβή συγκομιδή με χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα.

 

Η Καλιφόρνια είναι ιδανική περιοχή για εγκατάσταση ηλιακού οινοποιείου

Με τους ηλιόλουστους ουρανούς και το ιδανικό κλίμα, η Καλιφόρνια έχει γίνει ένα hot spot για ηλιακά οινοποιεία. Εδώ έχουμε τρία παραδείγματα πράσινων οινοποιείων που λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια:

Το Shafer Vineyards είναι το πρώτο οινοποιείο στις Η.Π.Α. που μετατράπηκε σε 100% οινοποιείο ηλιακής ενέργειας το 2004. Και δεν σταμάτησε εκεί. Το 2008 έχτισαν μια δεύτερη ηλιακή συστοιχία για να τροφοδοτήσουν το σύστημα άρδευσης που ποτίζει τα 50 acres αμπελώνων που περιβάλλουν το οινοποιείο. Τις ηλιόλουστες μέρες μπορούν να παράγουν περισσότερα από 200 kW ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό είναι αρκετό για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες περίπου 160 σπιτιών.

 

Το Castoro Cellars προσφέρει μια σειρά θερινών συναυλιών με ηλιακή ενέργεια. Ναι, μια σειρά συναυλιών! Το Castoro Cellars μπορεί να υπερηφανεύεται για τη δέσμευσή του στην ηλιακή ενέργεια καθώς και για την επιθυμία του να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα με όσο το δυνατόν περισσότερους τρόπους. Από συναυλίες με ηλιακή ενέργεια μέχρι τεχνικές βιώσιμης γεωργίας και ανακύκλωση, αυτό το ηλιακό οινοποιείο είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση στη μείωση του οικολογικού του αποτυπώματος.

 

Το Far Niente χρησιμοποιεί τα "Floatovoltaics" για να τροφοδοτήσει το οινοποιείο του. Τα floatovoltaics (δηλαδή πλωτά φωτοβολταικά) είναι μια εναλλακτική λύση έναντι συμβατικών ηλιακών εγκαταστάσεων ξηράς για μέρη όπου η πρόσβαση στη γη είναι περιορισμένη. Το οινοποιείο Far Niente ήταν το πρώτο με σύστημα μεγάλης κλίμακας πλωτών φωτοβολταικών στον κόσμο και εγκαταστάθηκε το 2011. Ένα πλωτό ηλιακό αγρόκτημα παρέχει πράσινη ενέργεια, ενώ μειώνει επίσης τους ρυθμούς εξάτμισης του σώματος του νερού στο οποίο επιπλέει.

 

Τα ηλιακά οινοποιεία του Όρεγκον

Ενώ η Καλιφόρνια μπορεί να είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μέρη για οινοποιεία με ηλιακή ενέργεια, υπάρχουν και άλλες πολιτείες που ανεβαίνουν δυναμικά στη λίστα. Το Όρεγκον ενθάρρυνε τους λάτρεις του κρασιού να επισκεφθούν μερικά από τα ηλιακά οινοποιεία οργανώνοντας ένα solar winery tour. Τον Μάιο, το Solar Oregon προσέφερε περιηγήσεις σε τρία τοπικά οινοποιεία με ηλιακή ενέργεια, τα οποία περιελάμβαναν ξενάγηση στους ηλιακούς χώρους και τους αμπελώνες, καθώς και γευσιγνωσίες κρασιού και μεσημεριανό γεύμα. Αυτή η περιοδεία είναι ένας τρόπος με τον οποίο η Solar Oregon εργάζεται για την προώθηση της ηλιακής ενέργειας στην πολιτεία και την ευαισθητοποίηση σχετικά με τον ρόλο που διαδραματίζει στη βιομηχανία κρασιού του Όρεγκον.

Δείτε κι αυτό:

Οι οινοποιοί στο Montalcino ενώνουν τις δυνάμεις τους για την προστασία του περιβάλλοντος

 

Share this post