Ένας οινοτουριστικός οδηγός για να ταξιδέψετε μόνοι σας στη Νότια Τοσκάνη

Ένας οινοτουριστικός οδηγός για να ταξιδέψετε μόνοι σας στη Νότια Τοσκάνη

Το Montalcino και το Montepulciano είναι δύο γραφικές πόλεις στην νότια Τοσκάνη (δηλ. στην περιοχή της Τοσκάνης νότια της Σιένα) με μεγάλη ιστορία και πλούσια αξιοθέατα σχετικά με την  αρχιτεκτονική και την αναγεννησιακή τέχνη. Τόσο το Montalcino όσο και το Montepulciano είναι επίσης γνωστά για τα κρασιά τους και οι δύο πόλεις και τα περίχωρά τους είναι γεμάτα με cantine, enoteche (wine bars) και παγκοσμίου φήμης αμπελώνες. Το πιο γνωστό κρασί του Montepulciano είναι το Vino Nobile di Montepulciano, ενώ το Brunello κατάγεται από το Montalcino και είναι, κατά γενική ομολογία, πιο διακεκριμένο κρασί της Ιταλίας.

Συμβουλές για να επισκεφτείτε τα οινοποιεία

Η ύπαιθρος της Τοσκάνης είναι όμορφη και η επίσκεψη σε τοπικά οινοποιεία μπορεί να είναι ενδιαφέρουσα και ενημερωτική καθώς και πολύ διασκεδαστική.

Υπάρχουν μερικά μεγάλα κτήματα στη νότια Τοσκάνη, όπως το Banfi κοντά στο Montalcino και το Avignonesi κοντά στο Montepulciano. Αυτά και άλλα μεγάλα οινοποιεία της Τοσκάνης είναι γενικά ανοιχτά κάθε μέρα την εβδομάδα για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας και διαθέτουν πλήρως εξοπλισμένες αίθουσες γευσιγνωσίας και οδηγούς για διαδρομές αμπελώνων σε αρκετές γλώσσες. Μια δοκιμή κρασιού μπορεί να είναι δωρεάν, αλλά τυπικά υπάρχει μια μικρή χρέωση για τα κρασιά που δοκιμάζονται, ανάλογα με τον αριθμό και την ποικιλία των κρασιών που δοκιμάζονται. Όπως και στις ΗΠΑ, οι επισκέπτες είναι ευπρόσδεκτοι σε αυτά τα μεγαλύτερα οινοποιεία χωρίς ραντεβού. Οι εκδρομές στους αμπελώνες απαιτούν συνήθως κράτηση με προκαταβολή. Όμως, υπάρχουν πάντα εξαιρέσεις, οπότε είναι καλύτερο να ελέγξετε τις ιστοσελίδες των οινοποιείων για λεπτομέρειες πριν την επίσκεψή σας.

Αντίθετα, η πλειοψηφία των οινοποιείων της Τοσκάνης είναι μεσαίας έως μικρής κλίμακας παραγωγοί. Αυτές οι οικογενειακές και λειτουργικές επιχειρήσεις δεν είναι συνήθως στελεχωμένες για να χειρίζονται casual, drop-in επισκέπτες.

Ως εκ τούτου, είναι σκόπιμο να κάνετε κρατήσεις για γευσιγνωσία και / ή περιήγηση στα περισσότερα οινοποιεία στην Τοσκάνη ή αλλού στην Ιταλία, συνήθως με προειδοποίηση τουλάχιστον 2-3 ημερών. Θα κινδυνεύσετε να απογοητευτείτε αν επιχειρήσετε μια βόλτα στα οινοποιεία  χωρίς ραντεβού, ειδικά το φθινόπωρο όταν το προσωπικό του οινοποιείου είναι εξαιρετικά απασχολημένο με τη συγκομιδή και την οινοποίηση. Η πραγματοποίηση ραντεβού έχει επίσης το πλεονέκτημα ότι το οινοποιείο μπορεί να είναι σε θέση να κανονίσει ένα αγγλόφωνο πρόσωπο για να σας κάνει την περιήγηση και την δοκιμή.

Αν έχετε κλείσει ραντεβού, κάποιος που δραστηριοποιείται και γνωρίζει τις επιχειρήσεις του οινοποιείου θα σας υποδεχτεί, συχνά μέλος της οικογένειας του οινοποιού. Οι οικοδεσπότες στα μικρά οινοποιεία της Τοσκάνης είναι συνήθως πολύ φιλόξενοι και πρόθυμοι να σας ξεναγήσουν σε όλους τους χώρους τους.

Όπως και με τα μεγαλύτερα οινοποιεία, οι δοκιμές κρασιών μπορεί να είναι δωρεάν ή μπορεί να υπάρχει μικρή χρέωση για γευσιγνωσία κρασιών. Θα είναι κρίμα να μην αγοράσετε τουλάχιστον μερικά μπουκάλια του κάθε κτήματος. Ωστόσο, λόγω της δυσκολίας που υπάρχει με την μεταφορά οίνου στο αεροπλάνο, καλό είναι να περιοριστείτε σε λίγα κρασιά που χωρούν με ασφάλεια στις αποσκευές σας.  Επιλέξτε κρασιά που δεν θα τα βρείτε στην Ελλάδα, για να αξίζει τον κόπο της μεταφοράς.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η Τοσκάνη φημίζεται για τους περίπλοκους επαρχιακούς δρόμους της και την έλλειψη χρήσιμης οδικής σήμανσης, ενώ ιδιαίτερα απουσιάζουν πινακίδες με οδηγίες στην αγγλική γλώσσα. Χειρότερο από το να χαθείτε σε μια επαρχιακή οδό της Τοσκάνης μια καλοκαιρινή μέρα, είναι να προσπαθήσετε να τηρήσετε ένα χρονοδιάγραμμα…Βέβαια η πανέμορφη θέα των αμπελώνων με τα κτήρια-κάστρα- των οινοποιείων περιτρυγισμένα με τα χαρακτηριστικά κυπαρίσσια είναι ένα μοναδικό θέαμα που μαγνητίζει και δεν απασχολεί και πολύ αν χάσεις τον δρόμο σου. Επίσης, δεν υπάρχουν συνήθως ταμπέλες στην πλευρά του δρόμου που να δείχνει το δρόμο προς ένα οινοποιείο. Έτσι, προτού ξεκινήσετε την περιπέτεια σας στην ύπαιθρο της Τοσκάνης, φροντίστε να ακολουθήσετε έναν αξιόπιστο και λεπτομερή οδικό χάρτη (το Touring Club Italiano REGIONAL MAP OF TUSCANA συνιστάται ιδιαίτερα) με σαφείς οδηγίες για το πώς θα φτάσετε στο κάθε οινοποιείο. Συνήθως μπορείτε να λάβετε οδηγίες από την ιστοσελίδα του οινοποιείου. Ακόμη καλύτερα, βεβαιωθείτε (απαραιτήτως) ότι το αυτοκίνητό σας είναι εξοπλισμένο με GPS.

Υπάρχουν δεκάδες οινοποιεία στη νότια Τοσκάνη. Οι περισσότεροι παραγωγοί παράγουν και εμπορεύονται μια σειρά τοπικών κόκκινων και μερικών λευκών κρασιών, καθώς και μερικά κρασιά και αλκοολούχα ποτά όπως Vin Santo και Grappa.

Διαβάστε σχετικά: Διακοπές στην Τοσκάνη: Δείτε μερικά οινοποιεία που πρέπει να επισκεφτείτε (μέρος 1)

 

Montepulciano

Το Montepulciano είναι μια ιστορική αναγεννησιακή πόλη με μικρούς λοφίσκους, διάσημη για τα όμορφα παλάτια και τα μεσαιωνικά κελάρια κρασιών. Η πόλη ήταν ένας αρχαίος οικισμός Ετρούσκων που έγινε κέντρο καλλιτεχνικής και πολιτιστικής ζωής κατά την Αναγέννηση.

Ο κεντρικός δρόμος του, Via di Gracciano – γνωστός και ως Corso – είναι ένας ζωντανός δρόμος γεμάτος με μικρά καταστήματα, αγορές και καφετέριες, με ζωντανή ατμόσφαιρα. Το Corso έχει  μικρά σοκάκια διακλαδισμένα σε απροσδόκητες γωνίες, και βρίσκεται κοντά στην Piazza Grande, την κύρια πλατεία του Montepulciano και το υψηλότερο σημείο της πόλης. Από εδώ, υπάρχει μια καταπληκτική θέα της γύρω περιοχής από τα τείχη της πόλης.

Τα κύρια αξιοθέατα στο Montepulciano περιλαμβάνουν την πλατεία Piazza Grande, το Palazzo Comunale, σχεδιασμένο από τον Michelozzo και τον ναό του San Biagio, που σχεδιάστηκε από τον Antonio da Sangallo  και ο οποίος μπορεί να είναι ο πιο γνωστός ιερός ναός της Αναγέννησης της Ιταλίας. Επίσης, αξιοθέατα είναι το Πολιτικό Μουσείο και η γκαλερί Crociani, η οποία περιέχει πολυάριθμους πίνακες από τον 14ο – 19ο αιώνα.

Το Montepulciano είναι το σπίτι του διάσημου κρασιού Vino Nobile di Montepulciano. Αυτό το κρασί έχει μια περήφανη ιστορία που ξεκινάει αιώνες πίσω. Το κρασί έλαβε τον χαρακτηρισμό “ευγενές” (nobile) τον 17ο αιώνα, επειδή ήταν το αγαπημένο κρασί των ευγενών της περιοχής. Αυτό το κρασί ήταν επίσης μεταξύ των αγαπημένων του Thomas Jefferson και σερβιρίστηκε επίσης από τον Martin Van Buren κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Λευκό Οίκο. Σε πιο πρόσφατες εποχές, ήταν από τα πρώτα κρασιά που έλαβαν το πολυπόθητο καθεστώς DOCG το 1980.

Το Vino Nobile παράγεται από το Prugnolo Gentile, έναν τοπικό κλώνο του Sangiovese. Ωστόσο, οι κανονισμοί επιτρέπουν την προσθήκη μέχρι και 20% επιλεγμένων άλλων τοπικών ερυθρών ποικιλιών. Το Vino Nobile πρέπει να είναι παλαιωμένο τουλάχιστον  δύο χρόνια σε δρυ (ή τρία χρόνια για την ονομασία riserva) προτού κυκλοφορήσει προς πώληση.

Ενώ το Vino Nobile είναι το πιο γνωστό κρασί του Montepulciano, άλλα κρασιά είναι εξίσου αξιόλογα, όπως το Rosso di Montepulciano, το οποίο προέρχεται από την ίδια ζώνη παραγωγής και ποικιλίας σταφυλιών όπως το Vino Nobile, αλλά αποτελεί  μια πιο προσιτή και λιγότερο ακριβή έκδοση του πιο διάσημου κρασιού. Προέρχεται από μεγαλύτερες στρεμματικές αποδόσεις και απαιτείται παλαίωση μόνο ενός χρόνου.

Υπάρχει ένας λευκός οίνος στην Τοσκάνη, ο Vernaccia di San Gimignano, από μια περιοχή δυτικά της ζώνης του Chianti Classico. Ένα αρκετά ουδέτερο κρασί που παράγεται για να καταναλώνεται νέο ενώ παλαιότερα παραγόταν για παλαίωση.

Μια τοπική έκδοση του Chianti – Chianti Colli Senesi – παράγεται εδώ, όπως είναι το Valdichiana, ένα δροσιστικό λευκό κρασί. Το Vin Santo, ένα γλυκό κρασί επιδόρπιο, παράγεται επίσης εδώ, όπως και μερικά αξιέπαινα κρασιά SuperToscan.

 

*ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το γραφείο Montepulciano του Strada del Vino Nobile di Montepulciano (οι δρόμοι κρασιού) θα σας βοηθήσει να κάνετε κράτηση για επισκέψεις σε οινοποιεία. Το γραφείο βρίσκεται στην Piazza Grande του Montepulciano και είναι ανοιχτό καθημερινά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Piazza Grande, 7 – 53045 Montepulciano

Τηλέφωνο: + 39-0578-717484

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα κρασιά Vino Nobile, ανατρέξτε στον ιστότοπο του CONSORZIO DEL VINO NOBILE DI MONTEPULCIANO.

Διαβάστε ακόμα: Διακοπές στην Τοσκάνη: Δείτε μερικά οινοποιεία που πρέπει να επισκεφτείτε (Μέρος 2ο)

 

Εκδρομές κοντά στο Montepulciano

Η Pienza, σε κοντινή απόσταση από το Montepulciano στο δρόμο προς Montalcino, αξίζει μια επίσκεψη. Ο Πάπας Πίος Β ‘, ένας πραγματικός αναγεννησιακός ανθρωπιστής, γεννήθηκε εδώ και όταν έγινε Πάπας ξανακτίστηκε ολόκληρη η πόλη ως μια ιδανική πόλη Αναγέννησης. Λόγω του ιστορικού ρόλου του στον πολεοδομικό σχεδιασμό και τη φημισμένη αρχιτεκτονική, η UNESCO έχει ανακηρύξει την πόλη ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Τα PICCOLOMINI GARDENS του Palazzo Piccolomini στην Pienza είναι ένα από τα πιο γοητευτικά αξιοθέατα της περιοχής.

Όπως παραγγέλθηκε από τον Πάπα Πίο ΙΙ οι κήποι είναι όμορφα τοποθετημένοι με θέα την κοιλάδα κάτω. Παρέχονται ξεναγήσεις στο Palazzo και τόσο το Palazzo όσο και οι κήποι του αξίζουν μια επίσκεψη. Βλέπει κανείς μια υπέροχη θέα στη γύρω περιοχή από τα αρχαία τείχη της πόλης.

Ο Ναός του San Biagio σχεδιάστηκε από τον Αντόνιο ντα Σανγκάλο τον παλαιότερο στις αρχές της δεκαετίας του 1500 και είναι ένας από τους αρχιτεκτονικούς ναούς αριστουργήματα της Αναγέννησης. Ενώ είναι μικρός σε σύγκριση με άλλες επιβλητικές κατασκευές από εκείνη την εποχή, η χάρη και η συμμετρία της αρχιτεκτονικής του ναού και η ηρεμία του σκηνικού είναι πραγματικά εμπνευσμένα. Βρίσκεται σε βολική τοποθεσία σε μικρή απόσταση από τους τοίχους του Montepulciano, ώστε να μπορείτε να περπατήσετε ή να οδηγήσετε στο Ναό. Διατίθεται δωρεάν χώρος στάθμευσης.

Η Cortona, μια από τις παλαιότερες πόλεις στην Τοσκάνη, βρίσκεται περίπου 25 μίλια βορειοανατολικά του Montepulciano. Η Frances Mayes μετέτρεψε την πόλη αυτή σε τουριστικό προορισμό τη δεκαετία του ’90 με τη δημοσίευση της καλύτερης πώλησης της Under the Tuscan Sun. Αλλά μην αφήσετε αυτό να σας αποτρέψει. Ενώ είναι γεμάτοι τουρίστες, οι μεσαιωνικοί δρόμοι της Cortona είναι διάσπαρτοι με γοητευτικά καφέ πεζοδρόμια, τα στενά δρομάκια είναι ευχάριστα για περιπλάνηση και έχουν υπέροχη θέα στην ύπαιθρο από τα αρχαία τείχη της πόλης.

Montalcino

Το Montalcino βρίσκεται περίπου 12 μίλια δυτικά του Montepulciano. Είναι μια μικρή μεσαιωνική πόλη που ισσοροπεί πάνω από ένα λόφο με ελαφριά κλίση, καλυμμένο με αμπελώνες και ελαιώνες. Πρόκειται για μια ήσυχη και λιτή πόλη που έχει πολλές χάρες. Μια από τις οποίες είναι πολυάριθμα κρασιά και εστιατόρια που διαθέτουν τοπικά παραγόμενα κρασιά Brunello di Montalcino και γενικά αναγνωρίζονται ως ένα από τα μεγαλύτερα κρασιά της Ιταλίας.

Το Montalcino είναι αρκετά επικεντρωμένο γύρω από τα τείχη της πόλης – μπορείτε να περπατήσετε από το ένα άκρο στο άλλο σε μισή ώρα περίπου. Αλλά έτσι θα χάσετε τη διασκέδαση να χαθείτε στα δρομάκια και τα σοκάκια και να ανακαλύψετε μεσαιωνικά σπίτια με κήπους και περιβόλια ή εκκλησίες με μπαρόκ κατασκευή και μικρά μουσεία με έργα Σιενέζ.

Η Piazza del Popolo είναι η κεντρική πλατεία του Montalcino, μια μικρή αλλά πολύ ευχάριστη πλατεία με καταστήματα, καφέ, μπαρ και εστιατόρια. Το Palazzo Communale με τα λεπτά πύργια της Πλατείας και το γραφείο τουριστικών πληροφοριών βρίσκεται επίσης στην πλατεία Piazza.

Λίγα βήματα πιο κάτω είναι η  Piazza Garibaldi. Η εκκλησία του Sant’Egidio του 14ου αιώνα βρίσκεται στο άκρο της πλατείας και το Sant’Agostino, μια απλή εκκλησία με μερικές ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες βρίσκεται ακριβώς έξω από την πλατεία. Από εδώ, μια σύντομη αλλά ανηφορική ανάβαση στην Via Spagni οδηγεί στον καθεδρικό ναό του San Salvatore, το υψηλότερο σημείο της πόλης.

Το περπάτημα  στη Via Ricasoli θα σας οδηγήσει  στην είσοδο του μνημειώδους Rocca, ένος  εντυπωσιακού  παραδείγματος  στρατιωτικής αρχιτεκτονικής στις αρχές του 14ου αιώνα. Αυτό το οχυρό κράτησε τους Φλωρεντίνους εδώ και χρόνια. Είναι διασκεδαστικό να εξερευνήσετε τα δωμάτια του αρχαίου φρουρίου και τα οχυρά του Rocca σας προσφέρουν όμορφη θέα στην πόλη και την  εξοχή του Montalcino. Στο ισόγειο του Rocca στεγάζεται το ENOTECA LA FORTEZZA, ένα wine bar και ένα κατάστημα κρασιού με μια εντυπωσιακή συλλογή Brunello και άλλων κρασιών  από τη  La Fortezza που είναι διαθέσιμα για γευσιγνωσία και / ή πώληση.

Βέβαια  τα τοπικά κρασιά είναι πραγματικά το σημαντικότερο αξιοθέατο του Montalcino.  Το πιο αξιοσημείωτο κρασί του Montalcino είναι το Brunello di Montalcino, ένα σκούρο, κομψό κόκκινο κρασί που συγκαταλέγεται  ανάμεσα στα καλύτερα κρασιά της Ιταλίας. Τα κρασιά Brunello είναι πολύ ακριβά αλλά και γνωστά για τη μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης.

Το Brunello είναι κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από Sangiovese (“Brunello” είναι η τοπική διάλεκτος για Sangiovese). Τα κρασιά Brunello πρέπει να είναι ηλικίας τουλάχιστον 4 ετών πριν από την πώληση, εκ των οποίων τουλάχιστον 2 έτη πρέπει να είναι σε δρύινα βαρέλια. Για να πάρει την ονομασία riserva, ο οίνος πρέπει να είναι ηλικίας τουλάχιστον 5 ετών πριν βγει στην αγορά, εκ των οποίων τουλάχιστον 2 έτη πρέπει να δαπανηθούν σε δρύινα βαρέλια. Ορισμένοι παραγωγοί ωριμάζουν τα κρασιά τους σε ξύλο για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα από τα ελάχιστα 2 χρόνια προκειμένου να επιτύχουν πιο κομψούς και αυστηρούς οίνους.

Άλλα κρασιά από την περιοχή Montalcino περιλαμβάνουν το Rosso di Montalcino, μια φρουτώδη και πιο προσιτή έκδοση του Brunello που, αν και δεν είναι ακριβώς φθηνή, δεν φτάνει ι την τιμή του Brunello. Το άλλο τοπικό κρασί είναι Moscadello, ένα γλυκό λευκό κρασί από το σταφύλι Muscat.

Ευτυχώς, το Montalcino έχει μεγάλη ποικιλία κρασιού και πολλά κρασιά και καταστήματα κρασιού που παρέχουν άφθονες ευκαιρίες για γευσιγνωσία και αγορά τοπικών κρασιών. Πολλά οινοποιεία βρίσκονται επίσης σε μικρή απόσταση με το αυτοκίνητο από το Montalcino και προσφέρουν εναλλακτικές λύσεις  για γευσιγνωσία κρασιών.

Κοντά στο Montalcino

Το Abbey του Sant’Antimo βρίσκεται λίγα μίλια νότια του Montalcino προς την κατεύθυνση της Μονής του Sant’Antimo έξω από το Montalcino Castelnuovo dell’Abate. Αυτό το μεγαλοπρεπές μεσαιωνικό τέμενος ιδρύθηκε από τον Καρλομάγνο και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται από μια κοινότητα μοναχών του Βενεδικτίνου που είναι διάσημη για τα γρηγοριανά τους άσματα.

Η μικρή πόλη Buonconvento βρίσκεται λίγα μίλια βόρεια του Montalcino. Αυτή η ανέγγιχτη μεσαιωνική πόλη περιβάλλεται εντελώς από τους ακόμα ανθεκτικούς τοίχους του 14ου αιώνα.

Από το Buonconvento, ακολουθήστε τις πινακίδες προς το Abbey του Monte Oliveto Maggiore. Ιδρύθηκε στις αρχές του 14ου αιώνα και αυτή η μεγάλη και ακόμα ενεργή μονή Βενεδεκτίνων έχει τοιχογραφίες που είναι μεταξύ των σημαντικότερων αναγεννησιακών έργων της Τοσκάνης. Δείτε την ιστοσελίδα τους για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις επισκέψεις στο μοναστήρι.

 

  • ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

(Montalcino Tourist Office)

Costa del Municipio, 1 – 53024 Montalcino.

Phone: +39-0577-849331 WEBSITE

Το τουριστικό γραφείο της περιοχής μπορεί να σας βοηθήσει να κλείσετε ραντεβού στα τοπικά οινοποιεία.

 

Διαβάστε ακόμα: Νέο παραθαλλάσιο θέρετρο αφιερωμένο στο κρασί άνοιξε στη Τοσκάνη

Share this post