Μελέτη λέει ότι όσοι πίνουν έχουν διαφορετικά βακτήρια στο στόμα τους

Μελέτη λέει ότι όσοι πίνουν έχουν διαφορετικά βακτήρια στο στόμα τους

Έρευνες συνδέουν την κατανάλωση οινοπνεύματος με βακτήρια που προκαλούν ασθένειες στο στοματικό μικροβιοκτόνο. Όταν πρόκειται για ένα υγιές χαμόγελο, οι περισσότεροι ενδιαφέρονται για το τι κάνει το κρασί στα δόντια τους. Αλλά μια πρόσφατη μελέτη για το αλκοόλ και την στοματική υγεία est;iase την προσοχή σε ένα μικροσκοπικό επίπεδο.

Η μελέτη των ερευνητών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU), που δημοσιεύθηκε στις 24 Απριλίου στο περιοδικό Microbiome, εξέτασε πώς οι συνήθειες κατανάλωσης οινοπνεύματος μπορούν να επηρεάσουν το μικροβιακό περιβάλλον του στόματος (τους τύπους βακτηρίων που κατοικούν στο στόμα σας). Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα σε 1.044 ενήλικες των ΗΠΑ ηλικίας μεταξύ 55 και 87 ετών, οι οποίοι συμμετέχουν σε δύο συνεχιζόμενες εθνικές έρευνες καρκίνου.

Από τους συμμετέχοντες, 614 ήταν μέτριοι πότες, 160 ήταν βαριοί πότες και οι 270 ήταν non-drinkers. Η μελέτη χρησιμοποίησε τον ορισμό των αμερικανικών διαιτητικών κατευθυντήριων γραμμών για τους μετριοπαθείς πότες: Μετριοπαθείς πότες γυναίκες θεωρούνται αυτές που είχαν μέχρι ένα ποτό ανά ημέρα και άνδρες αυτοί που είχαν μέχρι δύο ποτά την ημέρα. Οι γυναίκες και οι άνδρες που έπιναν περισσότερα από ένα και δύο ποτά την ημέρα, αντίστοιχα, θεωρήθηκαν βαριοί πότες σε αυτή τη μελέτη.

Οι συμμετέχοντες παρείχαν δείγματα στοματικής πλύσης μαζί με πληροφορίες σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ από το παρελθόν έτος (από τη στιγμή που συλλέχθηκε το δείγμα πλύσης από το στόμα), συμπεριλαμβανομένης της συχνότητας κατανάλωσης, της ποσότητας σερβιρίσματος και των τύπων κατανάλωσης αλκοόλ. Οι ερευνητές ανέλυσαν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών δοκιμών για τον προσδιορισμό του τύπου και της ποσότητας των βακτηρίων από το στόμα σε κάθε μία. Μελέτησαν τα αποτελέσματα για να προσδιορίσουν ποια βακτήρια φάνηκαν να είναι περισσότερο ή λιγότερο συχνά μεταξύ των τριών ομάδων καταναλωτών.

Σε σύγκριση με τους nondrinkers, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες που είχαν ένα ή περισσότερα ποτά την ημέρα είχαν περισσότερα επιβλαβή βακτήρια στα δείγματα τους, συμπεριλαμβανομένων των βακτηριοειδών, των ειδών Actinomyces και Neisseria. φαίνεται ότι διαθέτουν λιγότερα Lactobacillales, τα οποία χρησιμοποιούνται συνήθως σε προβιοτικά συμπληρώματα διατροφής για την πρόληψη ασθένειας. Μερικά από τα λεγόμενα “κακά” βακτηρίδια που βρέθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα στα στόματα των ποτών είχαν προηγουμένως συνδεθεί με ασθένεια των ούλων, με καρδιακές παθήσεις και με μερικούς καρκίνους.

Πιθανές εξηγήσεις για αυτές τις μικροβιακές ανισορροπίες, σύμφωνα με μια δήλωση του NYU στη μελέτη, περιλαμβάνουν την υψηλή οξύτητα του αλκοόλ, που μπορεί να καταστήσει το στοματικό περιβάλλον εχθρικό για ορισμένα βακτήρια ή τα υποπροϊόντα που προέρχονται από την διάσπαση του αλκοόλ από το σώμα, όπως οι ακεταλδεΰδες.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι ένα καθημερινό ποτήρι κρασί θα καταστρέψει τα ούλα σας ή θα οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή ή καρκίνο. Πρώτα απ ‘όλα, δεν υπήρχαν αρκετοί πότες οινοπνευματωδών, μπύρας ή οινοπνευματωδών ποτών για να καθοριστεί εάν ο τύπος αλκοόλης παίζει κάποιο ρόλο στην ισορροπία των βακτηριδίων του στόματος. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τόσο τα συστατικά του οίνου όσο και της διαδικασίας οινοποίησης έχουν τη δυνατότητα να εμποδίσουν την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων στο στόμα.

Αυτή η μελέτη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως σημείο εκκίνησης για μελλοντική έρευνα. Τα επόμενα βήματα της ερευνητικής ομάδας είναι να προσδιοριστούν οι μηχανισμοί με τους οποίους το οινόπνευμα επηρεάζει το στοματικό μικροβιοκτόνο. Αυτό, με τη σειρά του, θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να αναπτύξουν τρόπους για να εξισορροπήσουν τα επίπεδα βακτηρίων στα στόμια των drinkers και να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους για την υγεία για τους λάτρεις του κρασιού.

Share this post