Πώς αντιμετωπίζουν οι οινοπαραγωγοί στη βόρεια Ιταλία την κρίση του κορονoϊού;

Πώς αντιμετωπίζουν οι οινοπαραγωγοί στη βόρεια Ιταλία την κρίση του κορονoϊού;

0

 

Οι οινοπαραγωγοί της Ιταλίας επλήγησαν σκληρά από την κρίση του κοροναϊού. Τι συμβαίνει τώρα που ξεκίνησε η περίοδος του τρύγου;

 

Στις 27 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση στο Castagnito του Πιεμόντε, στην οποία συζητήθηκαν διάφορες προτάσεις από εκπροσώπους των consorzi (κοινοπραξίες οινοποιών).

Αυτές οι προτάσεις περιελάμβαναν

Α) επείγουσα απόσταξη για να προσπαθήσουν να σταματήσουν την υπερπροσφορά υφιστάμενου κρασιού,

Β) αποζημίωση στους καλλιεργητές έτσι ώστε να μειώσουν τις αποδόσεις για τη φετινή συγκομιδή (να τρυγήσουν λιγότερα σταφύλια)

και Γ) βοήθεια για την αγορά επιπλέον δεξαμενών, καθώς για τη φετινή συγκομιδή χρειάζεται έξτρα χώρος αφού υπάρχει αρκετό μη εμφιαλωμένο κρασί στο οινοποιεία, με αποτέλεσμα την έλλειψη δεξαμενών για το φετινό vintage.

Όλες οι προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι εγκρίθηκαν.

 

 

Ποια οικονομική βοήθεια είναι διαθέσιμη στους οινοπαραγωγούς;

Για την απόσταξη έκτακτης ανάγκης – προκειμένου να “μειωθεί η κερδοσκοπία στην αγορά χύμα οίνου” – το εθνικό ταμείο διέθεσε 100 εκατομμύρια ευρώ. Το Piemonte έλαβε 4 εκατομμύρια ευρώ από αυτά.

 

Για τη μειωμένη συγκομιδή, η αποζημίωση που προσφέρεται στους καλλιεργητές για τη μείωση των αποδόσεών τους έχει ως εξής και παρέχεται από το ιταλικό κράτος:

 

– Μέγιστη συνεισφορά 500,00 ευρώ / εκτάριο για I.G. (Indicazione geografica – Π.Γ.Ε.)

 

– 800,00 ευρώ / εκτάριο για D.O.C. (Denominazione di Origine Controllata)

 

– 1.100,00 € / εκτάριο για εγκεκριμένους από D.O.C.G. αμπελώνες (Denominazione di Origine Controllata e Garantita)

 

Αυτό βασίζεται στον αριθμό των εκταρίων ανά αμπέλι για τη συγκομιδή 2019/2020.

Το Piedmont δεν έχει IG, επομένως τα μόνα στοιχεία που ισχύουν εκεί είναι τα 800,00 ευρώ και 1.100,00 ευρώ ανά εκτάριο.

 

Τα λεφτά αυτά χορηγούνται αν ο οινοποιός αποφασίσει να μειώσει την απόδοση κατά 15 %  αντί να αφήσει αμάζευτη όλη τη σοδειά του.

 

Δεν αναφέρθηκε ποσό για το μέγεθος του ταμείου για την αγορά νέων δεξαμενών.

 

Τι θα κάνουν οι μεγάλοι παραγωγοί;

Αυτά τα πακέτα σημαίνουν διαφορετικά πράγματα για διαφορετικούς παραγωγούς. Σε όσους δεν υποβάλλουν αίτηση για βοήθεια, δεν θα σημαίνουν τίποτα. Οι μεγαλύτεροι «βιομηχανικοί» παραγωγοί θα θέλουν να αλλάξουν τα αποθέματα και, πάνω απ ‘όλα, ίσως να θέλουν να αδειάσουν  δεξαμενές και βαρέλια για την επόμενη συγκομιδή.

Η απόσταξη έκτακτης ανάγκης είναι πιθανό να είναι η δράση που θα επιλέξουν οι περισσότεροι από αυτούς. Μπορούν επίσης να αγοράσουν περισσότερη χωρητικότητα αποθήκευσης, αλλά αυτό δεν έχει πολύ νόημα καθώς τα κρασιά που παράγουν είναι «καθημερινά» κρασιά, απελευθερώνονται και πίνονται φρέσκα.

Θα υπάρξει ελάχιστη εως καθόλου ζήτηση για προηγούμενα vintages σε ένα ή δύο χρόνια, οπότε οι παραγωγοί θα θέλουν να τα ξεφορτωθούν.

Τι θα κάνουν οι μικροί παραγωγοί;

Πολλοί μικρότεροι παραγωγοί με έμφαση στα ποιοτικά κρασιά με υψηλότερες τιμές προσπαθούν να φανούν σκληρά καρύδια και να διατηρήσουν τα αποθέματά τους. Δεν θέλουν να τα στείλουν για απόσταξη (η διαφορά τιμής μεταξύ ενός λίτρου για απόσταξη και της τελικής φιάλης οίνου δεν είναι μικρή) ή να πουλήσουν χύμα, εκτός εάν δεν έχουν άλλη επιλογή.

Η πώληση ενός κρασιού με ένα επιπλέον έτος στο μπουκάλι δεν τους ανησυχεί – εφ ‘όσον μπορούν να το πουλήσουν.

Θα μπορούσαν ακόμη και να αποφασίσουν να συνεχίσουν έτσι στο μέλλον: παλαίωση των κρασιών λίγο περισσότερο πριν από την πώληση, και ίσως να κρατάνε κάποια κάθε χρόνο για να ρυθμίσουν την αγορά και να έχουν κάποια παλαιότερα αποθέματα να πουλήσουν τα επόμενα χρόνια.

 

Πώς ανταπεξέρχονται στην κρίση οι οινοπαραγωγοί;

Εκτός από το πραγματικό κομμάτι που αφορά στα πακέτα ενίσχυσης, οι παραγωγοί έχουν να αντιμετωπίσουν και άλλες πρωτόγνωρες καταστάσεις φέτος.

Ακολουθεί μια ιστορία ενός παραγωγού – ένα μικρό στιγμιότυπο, ίσως, αλλά ενδεικτικό της κατάστασης για πολλούς στην βόρεια Ιταλία.

Οι πωλήσεις κρασιού του στα τέλη Ιουλίου μειώθηκαν κατά 32% στον κύκλο εργασιών του 2019, παρά την ανάκαμψη της αγοράς ελαφρώς τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. « Η κατάσταση είναι δύσκολη επειδή η κρίση είναι παγκόσμια, οι άνθρωποι δεν βγαίνουν πολύ και δεν θέλουν πραγματικά να κλειστούν μέσα σε εστιατόρια ή μπαρ, και για το φθινόπωρο, δεδομένου ενός πιθανού δεύτερου κύματος, νομίζω ότι θα είναι ακόμα πιο δύσκολο», λέει  ο παραγωγός.

  • Αξίζει να σημειωθεί οι τιμές για τα χύμα κρασιά έχουν καταρρεύσει. Ορισμένοι παραγωγοί λένε ότι οι τιμές των χύμα οίνων κυμαίνονται μεταξύ 70 και 80 % κάτω σε σχέση με την προ – Covid-19 περίοδο.  Αυτό μπορεί να μην έχει μεγάλη επίδραση σε κάποιον που έχει εμφιαλωμένο Barolo να πουλήσει, αλλά θα έχει σοβαρό αντίκτυπο σε όσους πωλούν πολύ κρασί χύμα, και αυτές οι επιπτώσεις θα φανούν στο σύνολο του κλάδου.

 

  • Όσον αφορά στον τρύγο, υπάρχει έλλειψη εργατικών χεριών – οι περισσότεροι προέρχονται από την Ανατολική Ευρώπη και επειδή, επί του παρόντος, χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα, πολλοί δεν έρχονται. Ο συγκεκριμένος παραγωγός έχει απευθυνθεί ακόμα και σε ανθρωπιστικές οργανώσεις για να προσφέρει εργασία σε πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο. Οι περισσότεροι παραγωγοί προσελκύουν ανθρώπους από όπου μπορούν.

 

  • Οι εργασίες στους αμπελώνες συνεχίστηκαν κανονικά, οπότε οι επιπτώσεις της πανδημίας δεν θα γίνουν τόσο αισθητές εκεί. Μέχρι στιγμής, το 2020 μοιάζει να είναι μια εξαιρετική χρονιά τόσο για την ποιότητα όσο και για την ποσότητα των σταφυλιών, ανάλογα με το πόσα θα τρυγηθούν.

 

Οι επιπτώσεις από την άποψη της οικονομίας και της ποιότητας ζωής των ανθρώπων εδώ θα συνεχιστούν για κάποιο χρονικό διάστημα – τα επιδόματα βοήθειας και το πάγωμα  αποπληρωμής δανείων δεν θα διαρκέσουν για πάντα και μπορεί να υπάρξουν οικονομικές αναπροσαρμογές για μερικά χρόνια μπροστά

0

Share this post