Από που παίρνουν την ονομασία τους τα κρασιά;

Από που παίρνουν την ονομασία τους τα κρασιά;

WineBottles
Το γεγονός πως δύο κρασιά όπως Pinot Noir και Βουργουνδία,ενώ είναι ακριβώς ο ίδιος τύπος κρασιού έχουν διαφορετική ονομασία, μπερδεύει πολλούς λάτρεις του οίνου. Αυτό συμβαίνει γιατί τα κρασιά παίρνουν την ονομασία τους με δύο τρόπους .Ο ένας είναι από την ποικιλία σταφυλιών που χρησιμοποιήθηκε κι ο δεύτερος από το μέρος στον που φτιάχτηκε το κρασί.
Ανάλογα με την  περιοχή αλλά και με τους τρόπους παρασκευής του κρασιού (για τις περιοχές Ονομασίας Προέλευσης), θα καθοριστεί  αν θα πάρει το όνομά του από τον τόπο ή την ποικιλία σταφυλιών που χρησιμοποιήθηκε .Για τα περισσότερα κρασιά αυτό προσδιορίζεται  με το πού έγινε το κρασί. Στο Νέο ή στον Παλαιό Κόσμο..
 
Κανόνας: Τα κρασιά του Παλαιού Κόσμου παίρνουν το όνομά τους από την περιοχή  που γεννήθηκαν ενώ τα κρασιά του Νέου Κόσμου από το ένα ή το κύριο σταφύλι στο μπουκάλι.
Ονομασίες των οίνων του Νέου Κόσμου
Στην  πλειοψηφία τους οι παραγωγοί των οινοπαραγωγών περιοχών του Νέου Κόσμου διαλέγουν να ονομάσουν το κάθε κρασί από την μία ή την βασική ποικιλία σταφυλιού που θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή του. Με λίγα λόγια αν το κρασί έγινε από ποικιλία Cabernet Sauvignon θα ονομαστεί Cabernet Sauvignon. Αυτό ισχύει ακόμα κι αν δεν είναι 100% Cabernet Sauvignon κι ο οινοποιός διάλεξε να χρησιμοποιήσει 70% από αυτό και 30% άλλη ποικιλία σταφυλιού Καθώς το ποσοστό του Cabernet Sauvignon είναι το κύριο σταφύλι οι οινοποιοί του Νέου Κόσμου θα το ονομάσουν Cabernet Sauvignon.
 
Ονομασίες των οίνων του Παλαιού Κόσμου
Τα κρασιά του Παλαιού Κόσμου παίρνουν το όνομά τους απ’ την περιοχή που παράγονται. Για παράδειγμα ενώ ένα κρασί που έγινε στο   Bordeaux της Γαλλίας μπορεί να περιέχει Cabernet Sauvignon, Merlot κλπ στον Παλαιό Κόσμο θα πάρει το όνομα Bordeaux.
Ο λόγος  για τον οποίο επιλέγουν οι οινοποιοί να βαπτίζουν τα κρασιά τους με το όνομα της περιοχής είναι γιατί νιώθουν πως ο τόπος που παράγεται το κρασί έχει πολύ περισσότερη σημασία από την τελική γεύση του. Αυτή η αίσθηση της τοποθεσίας ονομάζεται.terroir; και είναι η ιδέα πως ο ήλιος, το φεγγάρι, το έδαφος, η βροχή και το μικοροκλίμα επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα. Σε ένα καλοφτιαγμένο κρασί, οι οινοπαραγωγοί του Παλαιού Κόσμου πιστεύουν πως μπορείς να γευτείς στο terroir του όλα τα χαρακτηριστικά του σταφυλιού και του τόπου που παράγεται. Πιστεύουν πως ένα Cabernet Sauvignon από το Bordeaux έχει πολύ διαφορετική γεύση από ένα Cabernet Sauvignon  από την Ιταλία-κι έτσι οι ονομασίες των κρασιών προκύπτουν ανάλογα με την περιοχή και όχι την ποικιλία του σταφυλιού.

Share this post