Πως το Μονακό κατάφερε να κρύψει την τεράστια συλλογή κρασιών από τους Ναζί

Πως το Μονακό κατάφερε να κρύψει την τεράστια συλλογή κρασιών από τους Ναζί

Β’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ: ΠΩΣ ΤΟ ΜΟΝΑΚΟ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΚΡΥΨΕΙ ΤΗΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΡΑΣΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΙΤΛΕΡ

 

Το Μονακό είναι ένα από τα μικρότερα αλλά πλουσιότερα μέρη στη Γη. Τα πριγκιπάτο δεν είναι πολύ μεγαλύτερο από το μέγεθος του Hyde Park του Λονδίνου, αλλά αποτελεί μια από τις πλουσιότερες κατά κεφαλήν περιοχές του κόσμου. Ένας στους τρεις ανθρώπους που ζουν εκεί είναι εκατομμυριούχοι. Η εκτεταμένη ευημερία οδήγησε αυτή τη χώρα να αποκτήσει ακριβά γούστα – κυρίως στο κρασί της.

 

Ορισμένα κελάρια, ιδιωτικά και εταιρικά, διαθέτουν μερικά από τα καλύτερα αλκοολούχα ποτά  στον κόσμο. Για παράδειγμα, στο διάσημο πέντε αστέρων Hôtel de Paris Monte-Carlo, 12 μέτρα κάτω από τη γη, βρίσκεται ένα από τα πιο αποκλειστικά κελάρια κρασιών που υπάρχουν.

Στο ντοκιμαντέρ του BBC, Inside Monaco: Playground of the Rich, βλέπουμε αποκλειστικά πλάνα σε μεγάλο μέρος της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της κάβας του ξενοδοχείου.

Ο επικεφαλής σομελιέ Patrice Franck αποκαλύπτει στο ντοκιμαντέρ, αρκετές ιστορικές πληροφορίες για το θησαυροφυλάκιο, συμπεριλαμβανομένου και του τρόπου που φοβόταν κάποτε ότι οι Ναζί του Αδόλφου Χίτλερ θα λεηλατούσαν ολόκληρη τη συλλογή.

Είπε: «Λίγο πριν τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο επικεφαλής της κάβας έκλεισε όλους αυτούς τους διαδρόμους με άδεια μπουκάλια».

 

Εδώ, ο σκηνοθέτης Μάικλ Γουάλντμαν ρώτησε: “Έκανε ότι δεν υπήρχε τίποτα από πίσω;”

Ο κ. Franck είπε: «Φυσικά, φυσικά. “Έκλεισαν όλους τους διαδρόμους με άδεια μπουκάλια.

“Υπήρχαν πιθανώς 3.000 κενά μπουκάλια στοιβαγμένα  στο διάδρομο. Τα ράφια εμπόδιζαν τον καθένα να μπαίνει στο κελάρι κρασιών και να έχει πρόσβαση εκεί όπου υπάρχει το καλύτερο κρασί στην εταιρεία μας. Τα πιο ξεχωριστά κρασιά, που δεν βρέθηκαν από τους Γερμανούς, φυλάσσονται με ασφάλεια

 

Πράγματι η συγκεκριμένη συλλογή περιγράφεται ως μια «καταπληκτική» συλλογή και περιλαμβάνει κρασιά σαν το Chateau Margaux 1929, το οποίο υπολογίζεται ότι κοστίζει 2,411,61 £, σύμφωνα με το drinksandco.

 

Χτισμένο το 1863, το κελάρι αποτελείται από ένα περίπλοκο σύστημα διαδρόμων. Ο κ. Franck το περιέγραψε ως “πιθανώς ένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά κελάρια κρασιού στον κόσμο”:  «Διαθέτουμε περισσότερα από 400.000 μπουκάλια κρασί και αλκοολούχων ποτών.

«Μπορεί σε ένα εστιατόριο να έχεις μια μεγάλη κάβα αλλά να μην έχεις τους πελάτες που θα την εκτιμήσουν. Αυτή είναι η ιδιαιτερότητά μας στο Μονακό. Οι πελάτες είναι πλούσιοι και ξέρουν και αγαπούν το κρασί – αυτές είναι οι ιδανικές συνθήκες για να δουλεύει ένας σομελιέ σαν και μένα.»

Share this post