QR «έξυπνες» ετικέτες για μπουκάλια, το ψηφιακό marketing θα πουλήσει περισσότερο κρασί;

QR «έξυπνες» ετικέτες για μπουκάλια, το ψηφιακό marketing θα πουλήσει περισσότερο κρασί;


Είναι δύσκολο να κρίνουμε την ποιότητα ενός κρασιού από την μπροστινή ετικέτα του, αλλά αυτό είναι που αρκετοί άνθρωποι αγοράζουν τα μπουκάλια τους. Σίγουρα, θα μπορούσαν να ρίξουν μια ματιά στο πίσω μέρος της ετικέτας, αλλά τα οινοποιεία δεν μπορούν να συμπιέσουν πολλές χρήσιμες πληροφορίες σε αυτό το χώρο. Χάρη στην τεχνολογία, ωστόσο, τα οινοποιεία έχουν μια νέα επιλογή, τους QR κωδικούς.

Ένας αυξανόμενος αριθμός παραγωγών στρέφονται προς τους QR

(συντομογραφία του Quick Response) κωδικούς, τους οποίους οι πελάτες μπορούν να σαρώσουν με ένα smartphone για να βρούν συνδέσμους προς ιστοσελίδες με πληροφορίες για το τι περιέχει το μπουκάλι. Είναι μια προσπάθεια να συνδεθεί με μια νεότερη γενιά καταναλωτών του κρασιού, και οι παραγωγοί, όπως ο Justin στο Πάσο Ρόμπλες, MacRostie σε Sonoma Coast, Chappellet στη Napa Valley, Charles Smith Wines στην Ουάσιγκτον, για να αναφέρουμε μερικούς, το χρησιμοποιούν για να διαχωρίσουν τα εμπορικά τους σήματα από το πακέτο. Οι ξένοι παραγωγοί αρχίζουν επίσης να υιοθετούν QR κωδικούς για μπουκάλια που στέλνουν στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων. Αλλά το ερώτημα παραμένει, θα τα χρησιμοποιήσουν οι καταναλωτές;

Για τους καταναλωτές, το όφελος προέρχεται από τη δυνατότητα να πάρουν μια πιο τεκμηριωμένη απόφαση κατά την αγορά κρασιού. Ή, μπορούν να μάθουν περισσότερα για ένα κρασί που έχουν ήδη αγοράσει, αφού ανοίξουν τον φελλό και καθίσουν με ένα ποτήρι. Μερικοί κώδικες ανοίγουν απλά φύλλα γευσιγνωσίας με πληροφορίες σχετικά με τους αμπελώνες ή το vintage. Άλλοι, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται από το Argyle στο Όρεγκον, είναι πιο σύνθετοι και συνδέονται με το περιεχόμενο, όπως βίντεο από τον οινοποιό και προτάσεις αντιστοίχισης για φαγητό-κρασί. “Πιστεύω ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο ώστε να καταστούν υψηλής ποιότητας [και] εκπαιδευτικά, και να προσπαθήσουν να κερδίσουν τους ανθρώπους που ασχολούνται,” είπε ο Rollin Soles, οινοποιός σto Argyle .

Πολλοί παραγωγοί στρέφονται προς το QR για να πουν μια ιστορία για τα κρασιά τους. Οι πελάτες που σαρώνουν τους κωδικούς σε μπουκάλια από το Dry Vineyard Creek , από τη Sonoma County, θα δουν βίντεο σχετικά με την ιστορία του οινοποιείου. “Θα μπορούσα να ταξιδεύω 365 ημέρες το χρόνο και ποτέ δεν θα είμαι σε θέση να πω την ιστορία σε αρκετούς ανθρώπους”, δήλωσε η Kim Stare Wallace, αντιπρόεδρος του οινοποιείου.

Οι κωδικοί QR αναπτύχθηκαν αρχικά από έναν προμηθευτή για την Toyota ως ένας τρόπος για να παρακολουθούν τα εξαρτήματα των αυτοκινήτων μέσα από την διαδικασία συναρμολόγησης. Αλλά έχουν ήδη βρεθεί σε περιοδικά, διαφημίσεις σε οθόνες και σε μια ποικιλία προϊόντων. Οι τετράγωνοι κώδικες, συνήθως στο μέγεθος ενός γραμματοσήμου, χαρακτηρίζονται από μαύρα και άσπρα σχέδια που μοιάζουν με pixels. (Μερικοί νέοι κωδικοί έρχονται σε πολλά χρώματα.)

Πολυάριθμες εφαρμογές στα smartphones μπορούν να σαρώσουν τον κώδικα, χρησιμοποιώντας την κάμερα ενός τηλεφώνου, και να μεταφράσουν στη συνέχεια το σχέδιο σε μια διεύθυνση Web. Ο Mark Smith, Διευθύνων Σύμβουλος της QR4Wine, η οποία σχεδιάζει κωδικούς για τη βιομηχανία οίνου, εξηγεί ότι κάθε κωδικός είναι πραγματικά μια σειρά από χαρακτήρες που συνθέτουν ένα σύνδεσμο. «Το κινητό τηλέφωνο με κάμερα μετατρέπει την εικόνα”, είπε.

Μία από τις εφαρμογές της QR τεχνολογίας είναι ότι μπορεί να συνδέσει λάτρεις του κρασιού με ένα οινοποιείο από σχεδόν οποιαδήποτε τοποθεσία, εφ ‘όσον έχουν ένα smartphone. “Δεν έχει σημασία πού είναι», είπε η Wallace. “Αυτή η ιστορία μπορεί να ειπωθεί σε δύο λεπτά, οπουδήποτε κι αν είναι, σε ένα εστιατόριο ή σε ένα κατάστημα κρασιού.”

Ένα μπόνους για τους παραγωγούς είναι ότι μπορούν να δημιουργήσουν μόνο ένα κωδικό για μια συγκεκριμένη εμφιάλωση, όπως το κρασί ναυαρχίδα τους. Μπορούν να κρατήσουν τον ίδιο κωδικό, αλλά η αλλαγή συνδέεται με την ιστοσελίδα για τις επόμενες χρονιές. Οι παραγωγοί μπορούν επίσης να δημιουργήσουν διαφορετικούς κωδικούς για τις φιάλες που εξάγονται. “Δεν υπάρχει το εμπόδιο της γλώσσας», λέει ο Smith. “Μπορείτε να δημιουργήσετε μια κινεζική γλώσσα σελίδα και να δημιουργήσετε έναν κωδικό που συνδέεται με τη συγκεκριμένη σελίδα.”

Είναι ασαφές το πόσο γρήγορα οι καταναλωτές υιοθετούν το QR, όμως. Και ενώ το QR μπορεί να είναι η πιο ευρέως διαθέσιμη τεχνολογία, δεν είναι η μόνη προσφερόμενη υπηρεσία. Η Microsoft έχει αναπτύξει δική της τεχνολογία 2D barcode, που ονομάζεται Microsoft Tag.

Μια άλλη τεχνολογία είναι η Near Field Communication (NFC), η οποία ενσωματώνει τσιπ ραδιοσυχνοτήτων σε ετικέτες. Smartphones με NFC αναγνώριση έχουν αρχίσει να φτάνουν στην αγορά, επιτρέποντας στους πελάτες γρήγορη μετάβαση σε πληροφορίες για τα προϊόντα και κουπόνια, απλά κουνώντας τα κινητά τους τηλέφωνα πάνω από την ετικέτα. Τα τηλέφωνα μπορούν επίσης να συνδεθούν σε τραπεζικές πληροφορίες, δίνοντας τη δυνατότητα στους καταναλωτές να αγοράσουν το μπουκάλι στο ταμείο με μια γρήγορη ανίχνευση του τηλεφώνου τους.

Οι παραγωγοί, όπως Opus One και Bevan Cellars στη Napa κατασκευάζουν NFC tags, με φιάλες που διαθέτουν ένα τυποποιημένο λογότυπο “Ν” στο πίσω μέρος της ετικέτας, ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να προσδιορίσουν πού μπορούν να χρησιμοποιούν τα τηλέφωνα τους με δυνατότητα NFC.

Δεν έχει σημασία τι, το πιο σημαντικό στοιχείο θα είναι πάντα το κρασί στη φιάλη. Ωστόσο, οι νέες τεχνολογίες μπορούν να βοηθήσουν τους καταναλωτές να έχουν μια καλύτερη ιδέα για το τι είναι μέσα στην φιάλη προτού να αγοράσουν.

Share this post