Richard Hemming MW: έχει νόημα η εκπαίδευση καταναλωτών στο κρασί;

Richard Hemming MW: έχει νόημα η εκπαίδευση καταναλωτών στο κρασί;

0

 

«Η εκπαίδευση των καταναλωτών σχετικά με το κρασί έχει γίνει ένας βαθιά ριζωμένος στόχος στο εμπόριο που ποτέ δεν αμφισβητούμε την αξία του. Το πρόγραμμα WSET είναι το ιερό μας δόγμα. Η άρνηση του φαίνεται ανίερη.

Η βασική αρχή πίσω από την εκπαίδευση για το κρασί έχει νόημα: ένας καταναλωτής που εκπαιδεύεται για το κρασί θα ξοδέψει περισσότερα για αυτό γιατί θα εκτιμήσει  τη διαφορά. Κατά συνέπεια, οι σχολές κρασιού έχουν εμφανιστεί παντού σαν τα ροζέ κρασιά των διασημοτήτων, όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και διεθνώς, και ιδίως σε αναδυόμενες αγορές όπως η Κίνα.

Είμαι στη βιομηχανία του κρασιού για σχεδόν 20 χρόνια τώρα και οι αποδείξεις από τις επισκέψεις μου στον οδοντίατρο μπορούν να το αποδείξουν.  Με την εκπαίδευση του κρασιού να έχει πολλαπλασιαστεί από τότε που άρχισα, το εμπόριο θα έπρεπε να είναι σε πολύ πιο υγιή θέση, έτσι;

Κατά την τελευταία δεκαετία, η συνολική παγκόσμια κατανάλωση σταμάτησε να αυξάνεται καθώς ο τρόπος ζωής αλλάζει, ειδικά στην ηπειρωτική Ευρώπη. Ένα αυξανόμενο ποσοστό νεότερων καταναλωτών αποφεύγει το αλκοόλ εντελώς. Τεράστιοι κλάδοι της οινοποιίας παραμένουν ανησυχητικά μη κερδοφόροι, ειδικά σε επίπεδο παραγωγής.

Υπάρχουν πολλά για να γιορτάσουμε σχετικά με την πορεία της βιομηχανίας του κρασιού, αλλά θα πρέπει επίσης να είμαστε ρεαλιστές για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και για το αν η διοργάνωση ενός ακόμη μαθήματος Εισαγωγής στο Κρασί είναι πάντα η σωστή απάντηση.

Ως σχετικά πρόσφατη αγορά για το κρασί, η Κίνα αποτελεί μια ενδιαφέρουσα μελέτη περίπτωσης. Ο αριθμός των μαθητών WSET έχει εκραγεί εκεί τα τελευταία χρόνια, αλλά η κατά κεφαλή κατανάλωση κρασιού παραμένει μικρή και στην πραγματικότητα τώρα μειώνεται.

Ορισμένοι παρατηρητές το αποδίδουν σε μια γενική επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, καθώς και τις συνέπειες της νομοθεσίας κατά της διαφθοράς που σταμάτησε τη διαδεδομένη συνήθεια  της προσφοράς κρασιού ως πολύτιμου δώρου. Αλλά για άλλους, δείχνει ότι δεν υπάρχει θετική συσχέτιση μεταξύ του αριθμού των αποφοίτων WSET και των πωλήσεων κρασιού σε μια χώρα – στην πραγματικότητα, αν μη τι άλλο, φαίνεται να σημαίνει το αντίστροφο.»

 

ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ

«Το να το αποδείξω με άλλο τρόπο, δεν είναι εύκολο και θα προσθέσω ότι η ποιότητα της εκπαίδευσης στο WSET δεν αμφισβητείται. Ωστόσο, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι τα μαθήματα κρασιού, είτε είναι επίσημα είτε περιστασιακά, δεν είναι τα μόνα μας μέσα για τη βελτίωση των προοπτικών του κρασιού.

«Ένα από τα κύρια προβλήματα είναι ότι η εκπαίδευση οίνου διδάσκει γνώση και ανάλυση, αλλά με αυτόν τον τρόπο περιορίζει το κρασί σε μια λίστα με γεγονότα και επίθετα. Το Riesling Kabinett έχει συνήθως υψηλή οξύτητα και χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, είναι off-dry έως μέτρια-ξηρό σε γλυκύτητα, έχει γεύσεις λάιμ και μελιού με ανθικό χαρακτήρα, αναπτύσσοντας νότες βενζίνης με την ωρίμανση.

Αυτό μπορεί να είναι αληθινό και μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο για τη διεπαγγελματική επικοινωνία, αλλά δεν είναι ο πιο εμπνευσμένος τρόπος να περιγραφεί το κρασί για τη συντριπτική πλειονότητα των καταναλωτών.  Η υπόθεση ότι αυτοί οι καταναλωτές πρέπει να ενδιαφέρονται αυτόματα για τέτοια πράγματα είναι εντελώς λανθασμένη.

Ένας πολύ πιο συναισθηματικός τρόπος για να προκαλέσετε μια απάντηση είναι να μιλήσετε για το πώς οι Ρωμαίοι εντόπισαν τις καλύτερες πλαγιές στη Γερμανία βλέποντας πού ξεπάγωνε πρώτα το χειμερινό χιόνι ή για το ότι ο αμπελώνας Doktor ονομάζεται έτσι λόγω των υποτιθέμενων θεραπευτικών του δυνάμεων. Η πραγματική δύναμη του κρασιού δεν είναι το πώς σε κάνει να σκεφτείς, αλλά πώς σε κάνει να νιώθεις.»

πηγή: drinksretailing

0

Share this post