Semeli Νεμέα Reserve 2010, Οίνος Π.Ο.Π. Νεμέα

Semeli Νεμέα Reserve 2010, Οίνος Π.Ο.Π. Νεμέα

  • Ποικιλιακή σύνθεση: Αγιωργήτικο
  • Χρώμα: Ερυθρός
  • Περιοχή: Νεμέα Π.Ο.Π., Πελοπόννησο
  • Τύπος: Ήρεμο
  • Χώρα: Ελλάδα
  • Αλκοόλ: 14% abv
  • Τιμή: 11,40 ευρώ η τρέχουσα σοδειά του 2016
  • Πίνετε: άμεσα

Δεν έχουμε την τύχη, να δοκιμάζουμε συχνά κρασιά από την Νεμέα τα οποία να είναι δεκαετίας. Λίγο η απόσταση που μας χωρίζει – εμάς στην Β. Ελλάδα – από την περιοχή και τους παραγωγούς, λίγο το ότι έως τώρα ελάχιστα κρασιά της Νεμέας είχανε  την φήμη της μακρόχρονης  εξέλιξης, ένα εύρημα δεκαετίας από την περιοχή, είναι κάτι σπάνιο.

Δοκιμάζουμε λοιπόν ένα κρασί της Σεμέλης που προέρχεται αποκλειστικά από τους ιδιόκτητους αμπελώνες του κτήματος στην κοινότητα Κούτσι Νεμέας, που βρίσκονται στις πλαγιές,  σε εδάφη επικλινή  με αργιλοασβεστώδη σύνθεση και σε υψόμετρο 550 μέτρων.

Το κρασί έχει παλαιώσει για 12 μήνες σε μικρά δρύινα βαρέλια και κατόπιν 12 μήνες στις φιάλες, στα κελάρια του Κτήματος.

Χρώμα ρουμπινί βαθύ με γκρενά ανταύγειες.

Το κρασί χρήζει αερισμού σε καράφα, τουλάχιστον μια ώρα, προκειμένου να απελευθερώσει το μέτρια (+) αρωματικής έντασης μπουκέτο ωριμότητας που διαθέτει.

Χαρακτήρας εξέλιξης, με αποξηραμένα κόκκινα βατόμουρα, κράνμπερι, δαμάσκηνα, σε συνδυασμό με νότες δρυός, γαρύφαλλου και σοκολάτας, που υποχωρούν σταδιακά προκειμένου να δώσουν την θέση τους σε βοτανικές νότες μάραθου και μέντας, οι οποίες και επικρατούν. Νότες κέδρου, δασικού τάπητα, βρεγμένων φύλλων, συμπληρώνουν το αρωματικό του προφίλ.

Στο στόμα το κρασί είναι ξηρό, με υψηλή οξύτητα που του προσδίδει φρεσκάδα, σώμα μέτριο (+), πουδράτες τανίνες (+) και αρωματική ένταση μέτρια (+), ισορροπημένο, παρά το υψηλό αλκοόλ που διαθέτει (14% abv), το οποίο ωστόσο δεν ενοχλεί. Διακρίνουμε νότες από καραμελωμένα βατόμουρα, βουτηγμένα σε σοκολάτα, πάνω σε ένα βοτανικό υπόστρωμα μέντας και μάραθου, που κυριαρχεί και εδώ, μαζί με νότες σύκου, κέδρου, δρυός και βανίλιας.

Η επίγευση του κρασιού είναι μακρά, τανική, με χαρακτήρα πικρής σοκολάτας.

Αυτό που έχουμε να επισημάνουμε κατόπιν της συγκεκριμένης δοκιμής, είναι ότι έχουμε να κάνουμε με ένα κρασί στο οποίο ο χρόνος φέρθηκε ευεργετικά, χαρίζοντας του πολυπλοκότητα αρωμάτων και διατηρώντας ακμαία τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά (σώμα, οξύτητα, τανίνες).

Για άμεση κατανάλωση (εάν το βρείτε), δεδομένου ότι το φρούτο του είναι ήδη εξελιγμένο, ενώ οποιαδήποτε προσπάθεια επιπλέον διατήρησης του ενδεχομένως να είχε σαν αποτέλεσμα την πλήρη «υποχώρηση» του φρούτου, κάνοντας τις τανίνες στο στόμα να φαίνονται περισσότερο «στεγνές».

Ένα κρασί που διαθέτει πολυπλοκότητα αρωμάτων καθώς και υψηλή οξύτητα, αναζητά την αρμονία δίπλα σε εδέσματα εξίσου πολύπλοκα αρωματικά, όπου η οξύτητα του κρασιού θα μετριάσει τον «λιπαρό» χαρακτήρα τους. Ιδανικό για ποικιλίες ώριμων ξηρών ή ημίξηρων αλλαντικών, όπως σαλάμι αέρος, μπύρας, σαλάμι Λευκάδας, σαλάδο Κέρκυρας, παστράμι ή πίτσες και ζυμαρικά με αλλαντικά και μανιτάρια. Επίσης, λόγω του έντονα βοτανικού χαρακτήρα που το κρασί εκφράζει, θα ήτανε ιδανικό να συνοδεύσει μέτριας λιπαρότητας κόκκινα κρέατα όπου πρωταγωνιστούν αρωματικά η ρίγανη, το θυμάρι, το δενδρολίβανο και το φασκόμηλο, συνοδεία χειμερινών ψημένων λαχανικών.

Δοκίμασε ο Δημήτρης – Χρήστος Σιώτας

Share this post