Σκυλιά εντοπίζουν το TCA σε βαρέλια και φελλούς κρασιών Cabernet $ 325

Σκυλιά εντοπίζουν το TCA σε βαρέλια και φελλούς κρασιών Cabernet $ 325


Σκυλιά που εκπαιδεύονται για να εντοπίζουν κοκαΐνη γυμνάζουν τις μύτες τους για εντοπισμό του TCA στον φελλό και άλλα παράσιτα των αμπελιών.

Από την Elin McCoy

Στις 6:30 π.μ. στην κοιλάδα Casablanca της Χιλής, δύο Λαμπραντόρ retrievers με το όνομα Zamba και Mamba σκαλίζουν και μυρίζουν στοίβες από ξύλο βελανιδιάς που προορίζονται για βαρέλια κρασιού. Η διεθνής εταιρία κατασκευής βαρελιών TN Coopers βασίζεται στις αξιόλογες μύτες τους για την ανίχνευση επιβλαβών χημικών ενώσεων στο ξύλο όπως η TCA (2,4,6-τριχλωροανισόλη) και η TBA (2,4,6-tribromoanisole) που θα μπορούσαν να μολύνουν τις γεύσεις και τα αρώματα του κρασιού που παλαιώνουν στα βαρέλια του. Όταν ο εκπαιδευτής καταλάβει ότι τα σκυλιά έχουν βρει κάτι, τους δίνει μια μικρή ανταμοιβή. Μετά από ένα 30λεπτο, μπορούν να ξεκουραστούν και μια άλλη ομάδα σκυλιών αναλαμβάνει.

Τα εκπαιδευμένα σκυλιά είναι μέρος του αναπτυξιακού έργου Natinga της εταιρείας και πρόκειται για ένα μοντέρνο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο μπορούν να χρησιμοποιηθούν ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι για την πρόληψη των παρασίτων αμπελώνων και καταστροφών στον αμπελώνα. Ο Michael Peters, οινοποιός και διευθυντής πωλήσεων στο γραφείο Sonoma της TN Coopers, λέει: "Οι σκύλοι είναι πιο ακριβείς και πιο  αποτελεσματικοί από τη σύγχρονη τεχνολογία".

Η αίσθηση της όσφρησης ενός σκύλου είναι 10.000 έως 100.000 φορές πιο οξεία από τον άνθρωπο, χάρη σε 300 εκατομμύρια οσφρητικούς υποδοχείς, σε σύγκριση με τα λιγοστά δικά μας μόλις 6 εκατομμύρια. Η ρομποτική τεχνολογία υστερεί επίσης. Αυτό έχει οδηγήσει τον «καλύτερο φίλο του ανθρώπου» να γίνει ένα βασικό εργαλείο για την αναζήτηση των φυγάδων ή των ανθρώπων που παγιδεύονται στην κατάρρευση των κτιρίων. Οι σκύλοι βοηθούν σε διάφορα άλλα: από την ανακάλυψη αυτών των λουκάνικων που νομίζατε ότι θα μπορούσατε να κρύψετε στη βαλίτσα σας μέχρι την ανακάλυψη βομβών και την αναζήτηση τρούφας.

Στη βιομηχανία οίνου, τα σκυλιά χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση του TCA και των συγγενών παρασίτων, που είναι  ο τρόμος των απανταχού οινοποιών. Μια μικρή ποσότητα TCA μπορεί να κάνει πολύ μεγάλη ζημιά και είναι η κύρια αιτία του προβλήματος φελλού -“cork taint”.

Δείτε εδώ: Μπορούμε να πιούμε ένα φελλομένο κρασί;

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να το εντοπίσουν σε συγκέντρωση περίπου 5 μερών ανά τρισεκατομμύριο, το οποίο ισοδυναμεί με μερικές σταγόνες σε μια πισίνα ολυμπιακού μεγέθους, σύμφωνα με τον Jamie Goode, συγγραφέα του βιβλίου «Flawless: Understanding Faults in Wine».

Και δεν προκαλεί μόνο το πρόβλημα του φελλού, λέει ο Peters. "Μπορεί επίσης να μολύνει το ξύλο που έρχεται σε επαφή με το βαρέλι, τους πλαστικούς σωλήνες, τις αντλίες, τα πώματα σιλικόνης [πώματα στα βαρέλια κρασιού], ακόμη και ολόκληρο το κελάρι".

Τα οικονομικά οφέλη είναι υψηλά - και όσο νωρίτερα εντοπιστεί, τόσο ταχύτερη και φθηνότερη είναι η λύση. Τον περασμένο Δεκέμβριο, για παράδειγμα, το οινοποιείο Opus One της Νάπα μήνυσε έναν από τους γαλλικούς προμηθευτές βαρελιών για περισσότερα από 470.000 δολάρια, ισχυριζόμενος ότι 10 βαρέλια είχαν μολυνθεί με TCA, καταστρέφοντας 590 γαλόνια από το cabernet των 325 δολαρίων.

Η TN Coopers πήρε αυτό το μάθημα πριν από μια δεκαετία, όταν αγόρασε ξύλο για βαρέλια που αργότερα αποδείχτηκε ότι ήταν μολυσμένα. Αναζητώντας μια προληπτική λύση, οι ιδιοκτήτες ζήτησαν συμβουλές από έναν φίλο που εργαζόταν στην εκπαίδευση σκυλιών που εντοπίζουν βόμβες και ναρκωτικά στα αεροδρόμια.

Μετά την σχετική εκπαίδευση, τα δύο πρώτα σκυλιά, η Ambrosia και η Odysé, άρχισαν την περιπολία. Στη συνέχεια προστέθηκε άλλο ένα σκυλί, η Moro, και πέρυσι η Zamba και η Mamba προσχώρησαν στην ομάδα επιτήρησης. Ένας εκπαιδευτής συνεργάζεται καθημερινά μαζί τους και τα σκυλιά ξέρουν ότι είναι ώρα για σοβαρή επιθεώρηση όταν τους βάζει τα μαύρα λουράκια.

Τώρα, πριν η εταιρεία φορτώσει τα βαρέλια σε ένα κοντέινερ για να τα μεταφέρει σε οινοποιεία σε όλο τον κόσμο, τα σκυλιά φροντίζουν να μην υπάρχει TCA, TBA ή άλλα επιβλαβή μόρια χλωρανιζολίου ή βρωμοανισόλης σε αυτό. Οι πελάτες οινοποιείων στη Χιλή ζητούν τακτικά από τέτοια σκυλιά να ελέγχουν την κατάσταση των κελαριών τους ως υπηρεσία υποστήριξης. Μια νέα ομάδα κουταβιών εκπαιδεύεται επίσης. Το επόμενο έτος θα χρησιμοποιήσουν τις εξαιρετικά εκπαιδευμένες, υγρές μύτες τους σε πελάτες στην Καλιφόρνια και αλλού. "Δεν νομίζω ότι συνειδητοποιήσαμε πόσο πολύτιμο θα ήταν", λέει ο Peters.

Τα σκυλιά, επίσης, έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα σημαντικό όπλο των καλλιεργητών σταφυλιών κατά των παρασίτων και των ασθενειών των αμπελώνων.

Ο Michael Honig, ιδιοκτήτης του οινοποιείου Honig της Napa, συνεργάστηκε με την εκπαιδεύτρια Bonnie Bergin, που είναι επικεφαλής του Πανεπιστημίου Canine Studies του Bergin στη Sonoma, σε ένα πρόγραμμα για την ανίχνευση παρασίτων που τρέφονται από τα αμπέλια και τελικά τα σκοτώνουν. Είναι σχεδόν αόρατα με γυμνό μάτι, μόνο ελαφρώς μεγαλύτερα από το κεφάλι μιας καρφίτσας, και κρύβονται κάτω από το φλοιό και τις ρίζες της αμπέλου.

Ενώ τα σκυλιά που αναζητούν ναρκωτικά είναι συνήθως Γερμανικοί Ποιμενικοί, η Bergin συνεργάζεται με Labradors, golden retrievers και τις διασταυρώσεις τους. Τα εκπαίδευσε να εντοπίζουν τη φερομόνη των θηλυκών παρασίτων, φυτό με φυτό, και να γαβγίζουν ή να κάνουν eye contact με έναν εκπαιδευτή ή έναν οινοπαραγωγό όταν εντοπίσουν κάτι. "Αν εντοπιστούν τα σφάλματα νωρίς, μπορείτε εύκολα να τα μεταχειριστείτε χωρίς να καλύψετε τον αμπελώνα με φυτοφάρμακα", λέει ο Honig. «Η χρήση των σκύλων είναι εργαλείο οργανικής καλλιέργειας» - περιορίζει τις χημικές επεξεργασίες μόνο στην πληγείσα άμπελο..

Στο μέλλον, τα σκυλιά όπως η Zamba και η Mamba ίσως πρέπει να ανταγωνιστούν με τα ρομπότ, ένα θέμα που συζητήθηκε στο Συμπόσιο Παγκόσμιας Αεροπορικής Ασφάλειας που πραγματοποιήθηκε στο Μόντρεαλ τον περασμένο Δεκέμβριο. Είναι το αντικείμενο της έρευνας παγκοσμίως. Η Ινδία σχεδιάζει ήδη να αναπτύξει τέτοιους μηχανικούς ρομπότς, υποστηρίζοντας ότι είναι σε θέση να εντοπίσουν εκρηκτικά.

Αλλά θα είναι σε θέση να παρακολουθήσουν το TCA και τα αμπέλια? Προς το παρόν, τα οινοποιεία στοιχηματίζουν στο Fido.

Share this post