«Solera» : το ξεχωριστό σύστημα ωρίμανσης κρασιού

«Solera» : το ξεχωριστό σύστημα ωρίμανσης κρασιού

Το σύστημα παλαίωσης κρασιού solera, αναπτύχθηκε από τους Ισπανούς και τους Πορτογάλους ως ένας τρόπος για την προσφορά κρασιών σταθερής μέσης ηλικίας, καθώς και για τη διασφάλιση μιας συγκεκριμένης ομοιογένειας του προϊόντος ανεξάρτητα από τον κάθε τρύγο. Οι παραγωγοί Sherry και Port αυτών των δύο χωρών συνειδητοποίησαν ότι το προϊόν τους ήταν διαφορετικό από το συνηθισμένο επιτραπέζιο κρασί και χρειάζονταν ένα διαφορετικό σύστημα ωρίμανσης.

Ενώ οι οπαδοί των εκλεκτών επιτραπέζιων οίνων Μπορντό και Βουργουνδίας απολάμβαναν τις ιδιαιτερότητες που δημιουργούσε κάθε τρύγος στα κρασιά αυτών των περιοχών, οι καταναλωτές Port  και Sherry ήθελαν να υπάρχει ένα συγκεκριμένο στυλ, άρωμα, γεύση και ποιότητα κάθε χρόνο. Ως εκ τούτου, οι οινοποιοί αντί να απελευθερώνουν όλες τις σοδειές που παλαίωναν στην αγορά, δημιούργησαν το σύστημα solera για να παράγουν ένα κρασί με συνεπές αλκοόλ και γεύση. Επίσης, αυτό το παρατεταμένο σύστημα παλαίωσης στο βαρέλι προάγει μια ευεργετική οξείδωση και δημιουργεί αυτές τις αδιαμφισβήτητες γεύσεις του κρασιού sherry.

Διαβάστε σχετικά: Δέκα μεγάλοι μύθοι για το Sherry

Το σύστημα solera μπορεί να φαίνεται περίπλοκο στην αρχή, αλλά είναι πραγματικά ένα έξυπνο παράδειγμα αυτού που η βιομηχανία οίνου ονομάζει κλασματική ανάμειξη.

Λειτουργεί ως εξής: Βαρέλια κρασιού του ίδιου τύπου αλλά διαφορετικών σοδειών,  στοιβάζονται το ένα πάνω στο άλλο, το παλαιότερο στο κάτω μέρος και το νεότερο στο πάνω μέρος. Ας υποθέσουμε ότι έχουμε οκτώ σειρές βαρελιών που αντιπροσωπεύουν κρασιά από οκτώ χρονιές. Κάθε χρόνο, μετά τον τρύγο, βγαίνει και εμφιαλώνεται το 10-30% της κάτω σειράς που έχει το παλαιότερο κρασί.  Ο άδειος χώρος που μένει στα βαρέλια γεμίζει από τα κρασιά της παραπάνω σειράς και αυτά με τη σειρά τους γεμίζουν με τα κρασιά της πιο πάνω σειράς κ.ο.κ. Τα βαρέλια της πάνω-πάνω σειράς γεμίζουν με το φρέσκο κρασί του τρύγου που μόλις έγινε.

Καθώς μια περιορισμένη ποσότητα τελικού προϊόντος αντλείται από το κατώτατο επίπεδο βαρελιών, η μέση ηλικία του κρασιού στα βαρέλια θα συνεχίσει να αυξάνεται με τα χρόνια μέχρι να φτάσει σε μια σταθερή μέση ηλικία. Το σύστημα solera οκτώ επιπέδων, θα παράξει κρασιά ηλικίας 8 ετών κατά μέσο όρο, μετά από 10 χρόνια παραγωγής.

Γιατί οποιοδήποτε οινοποιείο, να θέλει να κάνει κάτι τόσο περίπλοκο; Η απάντηση δεν είναι τόσο απλή.

Πλεονεκτήματα συστήματος solera

  1. Παράγει σταθερό κρασί μετά από μια συγκεκριμένη περίοδο λειτουργίας, για παράδειγμα, μετά από δέκα χρόνια. Δεν θα χρειαστεί να περιμένετε να περάσουν οκτώ χρόνια για να απολαμβάνετε πάντα παλαιωμένο κρασί οκτώ χρόνων!
  2. Παράγει κρασιά σχετικά σταθερής ποιότητας χωρίς να επηρεάζεται από τις ιδιαιτερότητες κάθε τρύγου. Εάν έχετε μια ιδιαίτερα σκληρή χρονιά, οι χαμηλότερες ποιότητες που θα αποφέρει αυτός ο τρύγος, θα εξισορροπηθούν στα οκτώ επίπεδα βαρελιών.

Ωστόσο, το σύστημα solera δεν είναι για όλους…

Μειονεκτήματα συστήματος solera

  1. Ένα μολυσμένο βαρέλι θα μπορούσε να χαλάσει ολόκληρη την παρτίδα! Εάν δεν διαθέτετε ένα αυστηρό πρωτόκολλο πλύσης βαρελιών, θα μπορούσατε να χάσετε τη δουλειά δέκα ετών σε μια στιγμή!
  2. Χρειάζεστε πολλά βαρέλια και όλοι γνωρίζουμε ότι τα δοχεία απαιτούν κάποια συντήρηση.
  3. Το σύστημα solera παίρνει χρόνο. Για να βγάζετε κρασί οκτώ ετών μία φορά το χρόνο, πρέπει να περιμένετε δέκα.
  4. Χρειάζεται αυτοέλεγχος. Ίσως αυτό είναι το πιο δύσκολο μέρος της εξίσωσης solera. Για να λειτουργήσει το σύστημα, μπορείτε να αντλείτε μόνο μια συγκεκριμένη ποσότητα κρασιού κάθε χρόνο. Αν αφαιρέσετε περισσότερη ποσότητα, μπορείτε βέβαια να την αντικαταστήσετε βάζοντας μέσα περισσότερο φρέσκο κρασί - αλλά όλος αυτός ο χρόνος που έχετε επενδύσει στη μεγιστοποίηση του δυναμικού παλαίωσης  θα χαθεί.

Ολόκληρη η συζήτηση για το σύστημα solera βασίζεται σε αυτό: Είναι μια επιλογή που σας ταιριάζει, μόνο εάν σκοπεύετε να φτιάχνετε περίπου το ίδιο είδος κρασιού κάθε χρόνο.  Πρέπει να έχετε τη διαθεσιμότητα, το χώρο και το χρόνο για να λειτουργήσει σωστά. Και φυσικά μεγάλη υπομονή, γιατί θα πρέπει να περιμένετε πολύ για να πιείτε  όλο αυτό το κρασί.

Share this post