Νέες κυκλοφορίες: Thyrsus 2012, Oinogenesis

Νέες κυκλοφορίες: Thyrsus 2012, Oinogenesis

Review of:
Version:
2012
Price:
11.80

Reviewed by:
Rating:
17
On 29 Αυγούστου, 2013
Last modified:28 Αυγούστου, 2013

Summary:

Thyrsus_2012

Περιοχή:Αδριανή, Δράμα Π.Γ.Ε. Μακεδονία

Ποικιλίες: Μαλαγουζιά 60% & Viognier 40%

Ο Θύρσος είναι το νέο κρασί της Οινοποιίας Οινογένεσις από την Αδριανή της Δράμας και αποτελεί την πρώτη εμφιάλωση του νεαρού οινοποιού Αλέξανδρου Τσάλκου.

Θύρσος στην Ελληνική μυθολογία ήταν τελετουργικό εξάρτημα του Διονύσου και της συνοδείας του, των Μαινάδων, Σατύρων και άλλων. Ήταν ένα μακρό ευθύγραμμο ραβδί φυσικής προέλευσης, και είναι κλαρί από κάποιο φυτό, ίσως από μάραθο ή νάρθηκα με φουντωτό άνθος στην κορυφή του. Συχνά απεικονίζεται δεμένος με κορδέλα ή πλεγμένος με αμπελόφυλλα. Στην κορυφή είναι στεφανωμένος με κισσό, αμπελόφυλλα, ή με ένα κουκουνάρι ήμερου πεύκου. Πρώτη φορά συναντούμε την λέξη «θυρσός» στις Βάκχες του Ευριπίδη, ενώ μνημονεύεται συχνότερα στην Ελληνιστική εποχή.

Το κρασί, με την εντελώς πρωτότυπη ποικιλιακή σύνθεση Μαλαγουζιάς και Viognier, έχει οινοποιηθεί με την κλασσική μέθοδο λευκή οινοποίησης και κατόπιν έχει περάσει από την διαδικασία του batonage σε ανοξείδωτες δεξαμενές για 6 plus μήνες.

Το Thyrsus 2012 της Oinogenesis, έχει χρώμα λεμονί απαλό. Μύτη μέτριας (+) ένταση με χαρακτηριστικά αρώματα που θυμίζουν μια πανδαισία από λευκά άνθη (γιασεμί, ακακία), μαζί με λευκόσαρκα φρούτα (ώριμο αχλάδι), πυρηνόκαρπα φρούτα (νεκταρίνι, ώριμο βερύκοκο, ροδάκινο γιαρμάς), τροπικά φρούτα (ώριμος ανανάς, μπανάνα, πεπόνι, λίτσις, passion fruit, παπάγια) που εξελίσσονται σε αρώματα ανθών πορτοκαλιάς τα οποία συμπληρώνονται με βοτανικές νύξεις από αρώματα λεμονάτης verbenas και θυμαριού, ενώ στο τελείωμα έχουμε πινελιές μελιού και κερήθρας. Στο στόμα είναι ξηρό, με οξύτητα μέτρια (+), σε καλή ισορροπία με το γεμάτο σώμα του κρασιού και χαρακτηριστικά αρώματα από λευκά άνθη (γιασεμί), λευκόσαρκα φρούτα (ώριμο αχλάδι), τροπικά φρούτα (μπανάνα & πεπόνι), γλυκά εσπεριδοειδή (μανταρίνι, πορτοκάλι) μαζί με βοτανικές νύξεις (λουΐζα) και τελείωμα μελιού και κερήθρας. Η επίγευση του είναι προς μέτριας διάρκειας. Πιείτε το τώρα! Συνόδευσε κουνέλι στον φούρνο μαζί με καραμελωμένα αχλάδια σε σάλτσα μελιού και μουστάρδας. Αλκοόλ: 12,5% vol

Τιμή: 11,80 ευρώ

Βαθμολογία: 17

Δοκίμασε ο Δημήτρης Σιώτας

Share this post